Halkların Demokratik Partisi Muş Milletvekili Gülüstan KILIÇ KOÇYİĞİT; Eğitim-Sen Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, Kadın Sekreteri Gülay Sezer ve Mali Sekreter Emine Olcay hakkında İstanbul Sözleşmesine katıldıkları gerekçesiyle soruşturma başlatılması ve başka ilçelere sürgün edilmeleri hakkında Milli Eğitim Bakanlığına soru önergesi ileterek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Aydın’ın Didim ilçesinde yaşayan; Eğitim-Sen Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, Kadın Sekreteri Gülay Sezer ve Mali Sekreter Emine Olcay hakkında, 17 Şubat 2022'de İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü (MEB) tarafından soruşturma başlatıldığı basına yansıyan haberlerden öğrenilmiştir. Tamamlanan soruşturma sonucunda, geçtiğimiz hafta 3 kadının Germencik ve Söke ilçelerine sürgün edildikleri tebliğ edildiği belirtilmiştir. Sürgün gerekçesinin kentte kadın örgütleriyle birlikte düzenlenen İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine dair eylemlere katılım olduğu belirtilmiştir.

 Bu bağlamda;

1- Eğitim-Sen Baş Temsilcisi Belkıs Kahraman, Kadın Sekreteri Gülay Sezer ve Mali Sekreter Emine Olcay hakkında soruşturma açıldığı ve bunun sonucunda başka yerlere sürgün edildikleri iddiası doğru mudur?

2- Adını belirttiğimiz kadınların haklarında başlatılan soruşturmanın gerekçesi İstanbul Sözleşmesi eylemlerine katılmak mıdır?

3- İstanbul Sözleşmesi’nin feshine karşı yapılan eylemlere katılmanın “öğretmenlikle bağdaşmayan hareketler" olduğu iddiası doğru mudur?

4- Soruşturma açılan ve haklarında sürgün kararı verildiği söylenen eğitim emekçilerinin haklarında işlem tesis edilen yasa hükmü nedir?

5- Sendika yöneticilerinin 4688 sayılı kamu yöneticileri sendika kanunu kapsamında bütün işlemlerini, eylemlerini sürdürmeleri konusunda bir engelleme hükmü söz konusu değilken sendika yöneticilerinin başka yerlere sürgün edilmesi kanuna aykırı işlem değil midir? Bu işlem Bakanlığınız tarafından mı karar altına alınmıştır?

6- İstanbul Sözleşmesinin feshine dair yapılan basın açıklamaları ve toplantı ve gösteri yürüyüş özgürlüğü kapsamında düzenlenen diğer basın açıklamalarına katıldıkları gerekçesiyle haklarında soruşturma başlatılan ve bu soruşturmalar sonucunda yaptırıma maruz bırakılan kaç eğitim emekçisi olmuştur?

7- Türkiye’nin siyasi partileri içinde yer alan ve mecliste grubu bulunan bir siyasi parti tarafından katılım sağlanan eylem ve etkinlikler kişiler hakkında başlatılan soruşturmalara gerekçe yapılmakta mıdır?