HÜDA PAR’dan Doğu Türkistan Tepkisi

HÜD PAR Erzurum İl Başkanı Muhtesin Demir, son dönemlerde Doğu Türkistan’da yaşanan, insanlığın vicdanını yaralayan ve insanlık onurunu ayaklar altına alan zulümle ilgili bir açıklamada bulundu.
“Uygur Müslümanlarına Sahip Çıkılmalıdır”
HÜDA PAR Erzurum İl Başkanı Muhtesin Demir, en son Urumçi kentinde bir binada çıkan yangında onlarca Uygur Müslümanın mazlumca hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklamada bulundu. Demir;
“Doğu Türkistan'ın Urumçi kentinde bir binada çıkan yangında, onlarca kişi hayatını kaybetti. Yıllardır Uygurlara yönelik etnik, dinî ve kültürel asimilasyon gerçekleştiren, eğitim adı altında milyonlarca kişiyi toplama kamplarına hapseden Çin yönetimi, zulmün şiddetini artırmıştır. Sözde salgınla mücadele politikası kapsamında insanlar evlerinde ölüme terk edilirken baskı politikasından yine en çok Müslümanlar etkilenmektedir.
Türkiye’nin Çin zulmüne karşı mücadelede öncü ülke olması gerekirken Çin’e yönelik protestoların dahi engellenmesi kabul edilebilir değildir. Bugüne kadar Çin’in Müslümanlara yönelik zulmüne sessiz kalan İslam ülkeleri, Uygur Müslümanlarını bir kez daha zalim yönetimin insafına terk etmiştir. Dünyanın sessizliği, milyonlarca Uygur Müslümanının hayatını tehlikeye atmakta, Çin’i cesaretlendirmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı, kuruluş misyonuna uygun olarak Uygur Müslümanlarına sahip çıkmalı, Çin’e caydırıcı yaptırımlar uygulanması için derhal harekete geçmelidir.” dedi.
“Uygur Müslümanlar Komünist Çin İle Geliştirilen İlişkilere Kurban Ediliyor”
Gerek Türkiye’de gerekse de İslam ülkelerinde yaşanan sessizliğin sebebinin, karşılıklı çıkarlar ve menfaatler üzerine kurulu dış politika olduğunu ifade eden Demir; açıklamasının devamında;
“Maalesef dış politikanın merkezine insan, adalet ve mazlumdan yana olmak gibi değerler değil; âli menfaatler (!) ve karşılıklı çıkarlar konulduğu için, mazlumun mazlumiyetine ve zalimin zulmüne ses edilmiyor. Bugün Komünist Çin zulmüne ses çıkarılmasının bir sebebi de Çin ile geliştirilen ilişkilerdir. Daha önce de 'Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Uygur halkına yönelik insanlık ve vicdan dışı eylemlerin araştırılması ve sonuçlarının uluslararası topluma deklare edilmesi' önergesi TBMM'de Cumhur İttifakının oyları ile reddedilmişti. Kanada ve Hollanda'nın soykırım olarak tanıdığı politikalar, Türkiye tarafından eleştirilmekten dahi imtina edilmektedir. Dünyanın her yerinde insanlığa karşı suç olarak tanımlanabilecek eylemleri Türkiye, Çin ile ilişkileri nedeniyle daha fazla görmezden gelmemelidir. Bu politika revize edilmeli, Doğu Türkistanlı Müslümanlar, Çin karşısında yalnız bırakılmamalıdır.” İfadelerini kullandı.