İspir'in Yükselen Değeri Hanımeli   Kooperatifi

Bilindiği gibi İspir ve çevresi, Doğu Anadolu Bölgesi'ni Karadeniz kıyılarına ve Kafkasya'ya bağlayan, tarihin çeşitli dönemlerinde askerî ve ticarî amaç ile kullanılan doğal ve tarihî yollar üzerinde yer alan , tarihsel yapısı ve önemli bir geçit noktası olduğundan kültürel anlamda zengin bir coğrafyadır. 

İşte bu coğrafyadaki zenginliklerine bir diğeride HANIMELİ Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi’dir.

Haberimizin konusu olan İspir  HANIMELİ  Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi’ 2019 yılının temmuz ayında Erzurum da kurulan ilk kadın kooperatifidir.  

İspir Hanımeli Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi Kurucu Başkanı İpek Merve Coşkun daha önce medyaya verdiği demeclerde de İspirli kadınların çalışkanlığı ve emeği üzerinde yoğunlaşmıştı.

Başkan İpek Merve Coşkun “İspirli hanımlarla tanışınca gördüğüm şey burada bütün üretim işlerini kadınlar yapıyor. Bizim bölgemiz çok kırık bir coğrafya. Makinalı tarım olamadığı için kadınlar hep el gücüyle yapıyorlar. Ancak bu çalışmalarının maddi ve manevi olarak biraz daha tam karşılığını alabileceği bir sisteme oturtmak gerekiyordu. Bizde kadınlarla beraber bir kadın kooperatifi kurmaya karar verdik. 2019 yılının Temmuz ayında İspir Hanımeli Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi olarak resmi şekilde kurulmuş oldu.

Çalışmalarını geleneksel medya ve sosyal medya hesapları üzerinden paylaşan  İSPİRLİ HANİMELİ KADIN GİRİŞİMCİLER hakkında detaylı bilgi : 

HANIMELİ  Kadın Girişimi Üretimi ve İşletme Kooperatifi’

Gelişimini, bir çok bölgemize oranla geriden takip eden ilçemizde sosyolojik bir vaka olan kadının toplumdaki yerini incelediğimizde, Kaçkar dağlarının Çoruh Vadisi boyunca uzanan eteklerinde kırık coğrafyasından ötürü makinalı tarımın mümkün olmadığı, tüm verimin aslında kadının beden gücünden kaynaklandığını gördüğümüz halde ne yazık ki kadınlarımızın maddi manevi hak ettiği yeri tam bulamadığını görüyoruz.

İspir HANIMELİ Kadın Kooperatifi emekçi ve çalışkan olan bölge kadınlarının Kurumsal çatı altında toplayarak çalışmalarını kazanca dönüştürmeyi başarmış, başarmaya da devam edecektir…

Teknolojik anlamda imkanlarımızın son derece kısıtlı olması, ekonomik, eğitim ve sosyo kültürel yetersizliğimizin sisteme ayak uydurmakta güçlük yaratması, resmi işlemlerimiz için bağlı olduğumuz ilimize uzak mesafede olmamız ve olumsuz hava şartlarından ötürü zaman zaman ulaşımda sıkıntı yaşıyor olsak ta her zaman duyduğumuz ‘Güçlü Kadın Güçlü Türkiye’ şiarının kooperatifleşme sürecimizden bugüne kadar geldiği bir yıllık gibi kısa bir süreçte bizlere yaşattığı başarının heyecanımızı tutkumuzu besliyor olması en önemli motivasyon kaynağımız olmuştur.

2020 Yılında T.C. Ticaret Bakanlığının Türkiye genelinde Kadın Kooperatiflerini destelemek amacı ile başlattığı KOOP-DES projesine başvurarak 150.000 TL değerinde aldığımız hibe desteği ile bölgemizde 10 kadınımıza iş istihdamı sağladığımız HANIMELİ Yöresel Lezzetler adı altında açmış olduğumuz restoranımız da Su Böreği, Erzurum Mantısı, Erişte, Baklava, Demir ve Lokma tatlısı ,3 öğün yemekten olan servisimiz devam ediyor.

Ülkemizin Milli ve Yerel Kaynaklarının üretiminin artması adına verdiğimiz mücadelemiz de Bölgemize ait olan İSPİR FASULYESİ nin Üretimi başta olmak üzere, Reyhan, Bal, Pekmez, Pestil, Dut Kurusu gibi ürünlerimizin üretiminin artması ve ihracaat yapma hedefimiz adına üretimlerimiz devam ediyor.

“Çalışmayı üretime, üretimi kazanca dönüştürmeye devam edeceğiz”

VİZYONUMUZ

İlçemizde zaten emekçi olan kadınlarımızın emeklerinin değer görmesini sağlamak ve çalışmak isteyen her kadınımıza iş imkanı sunabilecek projeler üretmeye devam etmek…

MİSYONUMUZ

Kişisel gelişimini, eğitimini maddi manevi özgürlüğünü kazanmak isteyen her kadınımıza bu zamana kadar olduğu gibi örnek bir duruş sergilemeye devam etmek.

Aşağıdaki karekodu  tıklayarak resmi sosyal medya hesabına ulaşabilirsiniz.