Doğaları gereği hastalık semptomlarını ustalıkla gizleyebilen kediler için düzenli sağlık kontrollerinin hayati önemine dikkat çeken Royal Canin, “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” farkındalık kampanyası kapsamında, #kedimklinikte etiketi ile sosyal medyada yapılacak her sağlık kontrolü paylaşımı karşılığında, 1 kg mama bağışını bakımevlerinde bulunan sahipsiz hayvanlara ulaştırma taahhüdünde bulunuyor.

Dünyada her 10 kediden yalnızca 4’ü düzenli sağlık kontrollerinden geçiriliyor. Kedi sahipleri, kedilerini yalnızca hastalandığında veya yaralandığında veteriner kliniğine götürdüklerini belirtirken, Türkiye’deki kedi sahiplerinde de maalesef benzer bir durum  söz konusu. Royal Canin tarafından gerçekleştirilen araştırmalara göre, günümüzde her 3 kedi sahibinden 1’i kedileri hastalık semptomu göstermesine rağmen kedilerini hemen sağlık kontrollerinden geçirmediğini belirtiyor. Hastalık semptomlarının müdahale edilmediği takdirde kendi kendine geçeceğine inanılması ve veteriner klinik ziyaret sürecinin kediler ve sahipleri için stresli bulunması, düzenli sağlık kontrollerinin ertelenmesinin ardındaki temel etkenler. 

Doğaları gereği hastalık semptomlarını ustalıkla gizleyebilen kediler için ise, bu durum ciddi sağlık sonuçlarını beraberinde getiriyor. Royal Canin’in, konu hakkında farkındalık yaratmak için düzenlediği “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası, kedi sahiplerine sağlık kontrolleri için harekete geçilmesi yönünde güçlü bir çağrıda bulunuyor.

“Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” kampanyası kapsamında, aynı zamanda #kedimklinikte etiketi ile sosyal medyada yapılacak her sağlık kontrolü paylaşımı karşılığında Royal Canin, 1 kg mama bağışını Göktürk Hayvanseverler Derneği bakımı altında bulunan sahipsiz hayvanlara ulaştırma taahhüdünde bulunuyor. 

Koruyucu hekimlik, kediler için yaşamsal önemde

Koruyucu hekimlik anlayış ve uygulamalarının kedi sağlık ve refahı için önemine dikkat çeken Acil Veteriner Hekimleri Derneği (TuVECCA) Başkanı Veteriner Hekim Doğa Özkul, “Sahipleri düzenli veteriner ziyaretlerinde bulunsaydı hastalık semptomlarını daha erken teşhis ve tedavi edebileceğimiz kedileri, ne yazık ki bazen geç teşhis dolayısıyla kaybedebiliyoruz. Bu, gerçekten acı bir durum. Oysa erken teşhis ve düzenli kontroller ile birçok cana, henüz hasta olmadan müdahale edebiliriz. Yüksekten düşme, yaralanma gibi ani gelişebilecek durumlar dışında kedi sahipleri, kedileri için acil müdahalelere ihtiyaç duymamalı. Bunun yerine zamanında teşhis ile doğru ve etkin müdahale hem kedilerin hem sahiplerinin daha az yıpranmasını sağlayacaktır. Mutlu ve yaşam boyu sürecek birliktelikler için hayvan sahiplerinin sorumluluklarının farkında olması oldukça önemli," dedi.

Ortak refah için veteriner hekimler kilit rolde

Kedilerin ve sahiplerinin sağlık ve sıhhati için veteriner hekimlerin kilit bir noktada olduğunu vurgulayan Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ) Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aktaş, “Kediler doğaları gereği hastalıklarını gizlemeye oldukça yatkınlar. Kedi sahipleri, hayvanlarını kendi gözlemleri altında tutuyor olsalar dahi bazı semptomlar ortaya çıktığında hastalık ileri bir seviyeye ulaşmış olabiliyor. Koruyucu hekimlik uygulamaları ve düzenli veteriner hekim kontrolleri sayesinde çok fazla kedinin yaşamına dokunabiliyor, hastalıklar ilerlemeden erken teşhisi mümkün kılabiliyoruz. Kediniz ile süreceğiniz mutlu bir yaşam, ortak refah ve sağlık için veteriner hekimler kilit rolde. Sağlık, ertelenmeyecek kadar önemli, bu nedenle hem kendi hem de kedinizin iyiliği için düzenli sağlık kontrollerini ertelemeyin,” dedi.

Kedinizin sağlık ve refahı için adım atın!

Hayvanlar için daha iyi bir dünya vizyonuyla çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Royal Canin Kurumsal İlişkiler Direktörü Çağla Çavuşoğlu, “Royal Canin dünyası içerisinde her canlının çok özel bir yeri var. ‘Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün’ kampanyamız ile kedilerin sağlığı için düzenli veteriner hekim kontrollerin önemine dikkat çekiyoruz. Kedi sahipleri çağrımıza kulak verip kedilerini kontrole götürdüklerinde; onların sağlığı, refahı ve ortak mutlulukları için hayati bir adım atmış olacaklar. Aynı zamanda bu ziyaretlerini #kedimklinikte etiketi ile sosyal medyada paylaştıklarında hem bu ulusal farkındalık kampanyasına destek vererek etraflarındaki diğer kedi sahiplerini düzenli kontroller için harekete geçmek adına cesaretlendirmiş olacaklar, hem de her bir paylaşım için bakımevlerinde bulunan sahipsiz hayvanlara yapılacak 1 kg mama bağışına destek olacaklar. 8. yılına girdiğimiz kampanyada, bu süre zarfında binlerce kedinin sağlık hizmetlerine zamanında erişmesine destek olarak onların hayatı için önemli bir fark yarattığımızı düşünüyoruz. Aynı zamanda bu 8 yıl içerisinde, kampanya kapsamında tonlarca kilo mamanın bakımevlerindeki sahipsiz hayvanlara ulaşmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Tüm kedi sahiplerini birlikte bir yaşam paylaştıkları kedilerinin sağlığı için adım atmaya davet ediyoruz. Vakit kaybetmeden, veteriner hekim kontrolü için randevunuzu alın.”

Royal Canin Türkiye tarafından düzenlenen “Kedinizi Veteriner Hekimine Götürün” ulusal sosyal farkındalık kampanyası, bu yıl 16 Haziran-21 Temmuz tarihleri arasında hayata geçiriliyor. İstanbul Veteriner Hekimler Odası (İVHO), Kedici Veteriner Hekimler Derneği (KEDVET), Kedi Hekimliği Derneği (KHEDİ), Klinisyen Veteriner Hekimler Derneği (KLİVET), Küçük Hayvan Veteriner Hekimleri Derneği (KHVHD) ve Acil Veteriner Hekimleri Derneği’nin (TuVECCA) program ortakları arasında yer aldığı kampanya, hayvan sahiplerini kedileri için düzenli sağlık kontrolleri planlamaya teşvik ederken koruyucu hekimlik uygulamalarının önemi konusunda farkındalık yaratmayı ve kedilere yönelik sağlık hizmetlerini iyileştirmeyi amaçlıyor.