Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü vesilesi ile İstanbul’da etkinlik düzenlendi. Etkinlikte, Vietnam milli kurtuluş savaşını destekleyen ’68 gençlik hareketinin öncüleri konuşma yaptılar.

Kuruluş aşamasındaki Vietnam ile Dostluk ve İşbirliği Derneği tarafından Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikte, Vietnam milli kurtuluş savaşının önderi Ho Şi Minh’in 133. doğum günü kutlandı.

KRT'den İpek Avcı tarafından sunulan etkinlik, Babil’den Sonra program yapımcısı Ercüment Gürçay’ın hazırladığı Ho Şi Minh’in hayatından kesitleri içeren video gösterisi ile başladı.

Video gösterisinin ardından oyuncu ve yönetmen Ali Yaylı sahneye geldi ve Ataol Behramoğlu, Osman Türkay ve Eray Canberk tarafından dilimize kazandırılan Ho Şi Minh şiirleri okudu.

Ali Yaylı’nın şiir okuması sonrasında kuruluş aşamasındaki Vietnam Dostluk ve İşbirliği Derneği kurucu başkanı Ali Rıza Özkan, Ho Şi Minh ve Vietnam ve Türkiye ilişkilerinin tarihsel kökleri hakkında bir konuşma yaptı.

ABD’Yİ MAHKUM ETTİREN TÜRK

Ho Şi Minh’in biyografisini aktaran Özkan, Vietnam’ın bugünkü sosyal ve ekonomik durumu hakkında da bilgiler verdi. 15 yaş üzeri halkın % 93,5 oranında okur-yazar hale geldiğini belirten Özkan, Vietnam’ın tarım ve deniz ürünleri alanında dünyanın önde gelen ülkelerinden birisi haline geldiğine dikkati çekti.

Petrol, doğal gaz ve madenler bakımından da zengin kaynaklara sahip olan Vietnam, aynı zamanda son derece düşük enflasyon oranı ve dünya ortalamasının üzerinde artan GSYH ile de öne çıkıyor.

Özkan’ın Vietnam ve Türkiye ilişkilerinde vurguladığı diğer nokta ise, 1966 yılında, ABD’nin Vietnam’da işlediği suçları araştırmak için İngiliz bilimci Bertrand Russell önderliğinde kurulan Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi’nde yer alan bir Türk oldu.

Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı ve devletler hukuku doçenti Mehmet Ali Aybar farklı ülkelerden bir araya gelen seçkin aydınların oluşturduğu mahkemenin üyesi ve ABD’nin oy birliği ile soykırım suçundan mahkum edilmesine neden olan raporu hazırlayan komitenin de başkanıydı.

Türkiye ve Vietnam dostluğunun ebedi olduğunu belirten Özkan, “Türk gençleri hiçbirisini tanımadıkları Vietnam halkının ABD emperyalizmine karşı mücadelesini karşılıksız bir sevgi ile desteklemiş ve zaferi ile de büyük mutluluk duymuştur” dedi.

20. YÜZYILIN İKİ BÜYÜK ZAFERİ

68 gençlik hareketinin öncülerinden ve yayıncı Arslan Kılıç, yaptığı konuşmada, 20. yüzyılın ilk çeyreğinde Türkiye’nin, son çeyreğinde ise Vietnam’ın emperyalizme karşı milli kurtuluş savaşlarını zafere ulaştırdıklarına dikkat çekerek, “her iki zafer de 20. yüzyılın devrimler çağı olduğunun kanıtlarıdır”, dedi.

Daha genç bir sosyalist olarak Türk devrimini dikkatle ve hayranlıkla izleyen Ho Şi Minh’in Fransız Komünist Partisi yayın organı L'Humanité’de 1924 yılında yayınlanan bir makalesinden alıntı yapan Kılıç, her iki milli kurtuluş savaşının iki halk arasında derin bir dostluk yarattığını belirtti.

68 gençlik önderlerinden Taylan Özgür’ün ODTÜ’de “Vietnam Kasabı” olarak tanınan ABD’nin Türkiye Büyükelçisi Robert Komer’in arabasının yakılması eylemini örgütleyen gençlerden birisi olduğu için katledildiğini anlatan Arslan Kılıç, Türkiye ve Vietnam ilişkilerinin istenilen düzeyde olmadığını ancak iki halk arasındaki bağların çok güçlü ve derin olduğunu vurguladı.

KARŞILIKSIZ BİR SEVGİ: VİETNAM

68 gençlik hareketi öncülerinden Mustafa Zülkadiroğlu da konuşmasında, “Vietnam Kasabı” Robert Komer’e karşı düzenledikleri eylemlerden örnekler verdi.

68 gençlik hareketinin Vietnam’a olan sevgisinin karşılıksız bir sevgi olduğuna dikkat çeken Zülkadiroğlu, emperyalizme karşı mücadele eden Vietnam halkının zaferini Türkiye’de de coşku ile karşıladıklarını anlattı.

VİETNAM’A BİN SELAM

ODTÜ rektörünü ziyarete gelen ABD Büyükelçisi Robert Komer’in arabasını yakan gençler arasında olan Mehmet Yücel de, konuşmasında olayı ayrıntıları ile anlattı.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden birisi iken, kurtuluştan sonra Vietnam’ın büyük bir kalkınma hareketi başlattığını ve özellikle 2008’den sonra hızla büyüyerek küresel bir üretim üssüne dönüştüğüne dikkati çeken Yücel, iki ülke arasında dostluk ve işbirliğinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.