İlk olarak Gazze'deki olaylara insan hakları kuruluşlarının sessiz kalmasını eleştiren Genel Başkan Gök, "Gazze'de yapılan soykırımı lanetliyorum. Yaşanılanlar, insanlığın son zamanlarda gördüğü en büyük insan kıyımıdır" dedi.

Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök: "Değişen Dünya Dönüşen Çalışan’ Konulu çalıştay 24 Kasım’da düzenlenecek" 

Genel Başkan İsa Gök düzenlenen Geleneksel Medya Buluşması'nda yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi,

"Bugün iklim değişikliği olgusu bütün azameti ve vahametiyle artık kabul görmüş bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır

İklim krizini sırf musluk suyunu israf etmeye, A sınıfı enerji beyaz eşya kullanmaya ya da tasarruflu ampullerle sarfiyatı en aza indirgemeye bağlamak mücadele yöntemlerinin ana ilkeleriyle çok da fazla bağdaşmamaktadır.

Kimsenin geride bırakılmaması temelinde, Dünya’nın sağlığı için karbon ekonomisinden çıkıyorsak, bu dönüşümün yükünü çalışanlar üzerinde bırakmamak gerekiyor.

Peki bu nasıl olacak? Bu sorunun cevabı da adil dönüşüm kavramı çerçevesinde üretilecek cevaplara bağlıdır. Yaklaşık 1,2 milyar işin, bir diğer deyişle, dünya istihdamının yüzde 40’nın sağlıklı ve istikrarlı bir çevreye doğrudan bağlı olduğunu ve işlerin sürdürülemeyeceğini unutmamak gerektir.

İçinde bulunduğumuz konjonktürde, gelişen ve ilerleyen teknolojinin beraberinde getirdiği değişim ve dönüşüm baş döndürücü hızla ilerlerken dünya aklının üzerine çıkan yapay zeka, dijitalleşme gibi kavramlar yakın gelecekte çalışma hayatının başrol oyuncusu rolünü üstlenmeye adaydırlar. Yeni mesleklerin, yeni üretim ilişkilerinin ve yeni çalışma biçimlerinin ortaya çıktığı bir çağın başındayız."dedi. 

'yapay zekalaşma’ mesleklere ya buzul çağını yaşatacaktır ya da çağ atlatacaktır.”

Konuşmasında gelişen teknolojiyi dikkate almayan bir çok meslek gurubunun işsiz kalma olasılığını yüksek olacağına değinen Gök, "Travmatik bellek, sadece yaşanılan dönemi değil, gelecek kuşakları da etkilemektedir. Bu sebeple yaptığınız işi, beceri ve bilgilerinizi çağın getirdiği yeniliklere göre güncellemezseniz bir çok meslek gurubunda işsiz kalma olasılığınız yüksektir. Kısaca işletmelerin ve çalışanların eski yöntemleri geri dönüşüm kutusuna göndererek sürdürülebilir dönüşüm için işgücüne yeniden format atmaları gerekmektedir.

Aksi halde etten, kemikten ve kandan oluşan sorunlar yumağı bedenlerle uğraşmak yerine kendi elleriyle ürettiği donanımlı bir robota istediği yazılımı yükleyip çalıştırmak her işverenin işine gelecek ve böylece insan merkezli yaşanan olumsuzluklar da bertaraf edilmiş olacaktır.

Bu sorun özellikle önümüzdeki süreçte şeker sanayinde daha çok kendisini hissettirecektir. Şeker sanayi gibi özellikle ağır sanayide birçok meslek grubunda robotlaşan ya da özelleştirme adı altında uygulanan yanlış sistemlerle bilerek robotlaştırılan insanların çalışma sistemlerinin yeniden check up edilmesi ihtiyacı vardır. Çalışma hayatında ‘yapay zekalaşma’ proaktif yaklaşımı ileride mesleklere ya buzul çağını yaşatacaktır ya da çağ atlatacaktır.” diye konuştu. 

Burada ‘Değişen Dünya Dönüşen Çalışan’ konulu çalıştayın 24 Kasım’da düzenleneceğini belirten Gök, “İklim krizini sırf musluk suyunu israf etmeye, A sınıfı enerji beyaz eşya kullanmaya ya da tasarruflu ampullerle sarfiyatı en aza indirgemeye bağlamak mücadele yöntemlerinin ana ilkeleriyle çok da fazla bağdaşmamaktadır. Kimsenin geride bırakılmaması temelinde, Dünya’nın sağlığı için karbon ekonomisinden çıkıyorsak, bu dönüşümün yükünü çalışanlar üzerinde bırakmamak gerekiyor” şeklinde konuştu.

10 Kasım Atatürk’ü Anma, Töreni Düzenlendi

Toplantının ardından 10 Kasım sabahı Grand Şeker Otelde Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anma törenleri yapıldı.

Saatler 09.05'i gösterdiğinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasına geçildi.

Atatürk'ün 85. ölüm yıl dönümü hakkında konuşan Genel Başkan Gök, "10 Kasım 1938 yılında ebediyete irtihal eden Cumhuriyetimizin kurucusu ulu önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü buradan rahmetle anıyorum. Bu vesileyle milletimizin varlık ve yokluk mücadelesini zaferle taçlandıran, bizlere bağımsız ve özgür bir ülke bırakan Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarını, her daim minnetle yâd ediyorum” ifadelerini kullandı.