Başak Polat: Kalite Tarım'dan Ceviz Uzmanı Selçuk Kılıç Bey kimdir? Okurlarımıza tanıtalım
Selçuk Kılıç:
Selçuk Kılıç,  20 yılı aşkın cevize gönül veren ve ceviz yetiştiriciliğinde yenilikleri yön gösteren ve kalite tarımı kuran kişidir.1988 yılında İnegöl'de doğdum. Kalite tarımı da 2016 yılında kurdum. Ceviz yetiştiriciliğinde fidanların yanlış cins cıktığından fidan yetiştirmek ve ceviz bahçelerini ekonomiye kazandırmak icin kurdum Chandler, Howard, Pedro, Tulera ve Fernor gibi cevizleri yeni budama teknikleriyle budayarak nam kazanmış bir insanım. Ceviz danışmanlığı, profesyonel budama, bahçe kurulumu ve ceviz fidanı satışı yapmaktayım ayrıca cevizle ilgili soyma, silkme makinasının da satışını yapmaktayım.
Başak Polat: Kaç çeşit ceviz türü vardır ve bunlardan en kalitelisi hangileridir?
Selçuk Kılıç:  Amerika ve Fransız türlerinin yanı sıra Anadolu'nun kendine has türleri vardır.
Amerikan türleri: Chandler, Howard, Pedro, Tuleta gibi cinslerdir.
Fransız Türleri: Fernor, Lara gibi, amerikan cinsi Chandler ve diğerlerine tozlayıcı olarak Franguette
Fernette ve ronde kullanılıyor.
Anadolu ırkına has cevizler: Bursa95 , Kaman, Bilecik, Sapanca, Maraş 18 gibi
türler vardır. Bir de kendimize has Anadolu Cevizleri Ata Ceviz olarak adlandırıyoruz. Karganın, sincabın diktiği kendi halinde oluşmuş  türler var. Atalarımızdan yadigardır. ????????Başak Polat: Ceviz budama yöntemleri nasıldır?
Bu iş bir yetkinlik gerektirir mi?
Selçuk Kılıç:  Budama yöntemlerimim iki katlı uc alımı yapmayarak verime dayalı budama tekniğinin. Bizzat bu stil bana aittir. YouTube videolarını seyretmek öğrenmek için kâfidir.
https://youtu.be/bTXXslClvhoBaşak Polat: Ceviz fidelerine yurt dışından da talep var mı? Yahut da talep salt yurtiçinden mi gelmektedir?
Selçuk Kılıç: Ceviz Fidanlarımız genellikle yurt içine gidiyor ama Azerbaycan, Gürcistan, Rusya, Kırgızistan, Türkmenistan gibi ülkelerden taleplerimiz de var.
Genel olarak ülkemizde herkes ceviz yetiştirmeye çalışıyor. Cins konusunda hayal kırıklıkları da oluyor. Fidan alırken kepçe sökümü olup, kazık ve saçak köklerinin olmasına dikkat edelim.
Başak Polat: Chandler ceviz'i ülkemiz iklimiyle uyumlu mudur?
Selçuk Kılıç: Ülkemizin iklim şartlarına en uygun ceviz türlerinden biridir.
Başak Polat: Chadler Ceviz  türünün dikim avantajları nedir?
Selçuk Kılıç:Sık dikime elverişliliği ile maksimum kazanç elde etme fırsatı sunmaktadır.
Başak Polat: Chadler Cevizi'nin verimliliği nasıldır? Selçuk Kılıç : Sık dikim, iklim şartlarına uygunluğu ile maksimum verimlilik sağlar. 7x4 minimum dikim yapılabilir.
.Başak Polat: Fernor Ceviz'i, verimli midir?
Serkan Kılıç: Fransız menşeli olup, karasal iklimli ve yüksek rakımlı bölgelerde dikilip yetiştiriciliği yapılan bir ceviz türüdür. Kabuğu chandler cevizine göre daha kalın, içi beyaz, kabuktan ayrılması kolay, ikili üçlü meyve veren, yan dal verimi olan türdür.
Başak Polat Fernor Cevizi'nin dikim aralığı ne olmalıdır?
Selçuk Kılıç : 8 x 6 m aralıklarla dikim sağlanır.
Başak Polat: Son olarak eklemek istediğiniz birşeyler var mı varsa nelerdir?
Chandler cevizi, ilk olarak 1979’da ABD’nin California bölgesinde üretime geçmiştir. Ticari bir ceviz olup, kırılması kolay, ince kabuklu, kelebeği rahat çıkan içi beyaz, tüccar ve tüketiciler tarafından en çok tercih edilen ceviz türüdür.
Chandler ceviz ağacı hastalıklara(antrakroz) karşıda çok dayanıklı bir türdür. Ekim aynın başlarında doğru hasat edilmeye başlar.

İklimlere ve değişik toprak türlerine kolayca uyum sağlar. Büyüme ve gelişimini sağlayacak ölçüde ilkbahar ve yaz aylarında 25-35 derece sıcaklık, sonbahar ve kış aylarında ise 7.2 derecenin altını ayrıca düzenli yağış istediği de bilinmektedir.

Chandler ceviz fidanını dikerken en önemli etkenlerden birisi de dikim arağındaki mesafesi. Mesafenin doğru hesaplanması gerekmektedir. Koridor tipi dikime uygundur. Ceviz verimi 8 ile 12 yaşına kadar 14-15 gr, 12 yaşından sonra gençlik kısırı bittiğinde 12-13 gr’a kadar düşüş sağlar. Yan dal veriminin olması, sık dikime elverişli olması, ticari gelirinin yüksek olmasıyla birlikte üreticinin  emeğini boşa çıkarmadığı dünyaca kabul edilmiş ceviz çeşididir.

Amerika tozlanmasında genel olarak franquette kullanılmasına rağmen ülkemizde iklim şartları(yağış düzensizliği) göz önüne alınarak fernor, fernette ile chander’in ikinci çiçeklerini ise ronde veya meylannaise 100 ağaçta 1 tane(%1) tozlanması gerekmektedir. 100 ağaçlık bir bahçede anaç chandler ise 3 franquette, 3 fernette, 3 fernor, 1 ronde veya meylannaise kullanılır. Mayıs ayında ki rüzgarın yönüne doğru dikimi sağlanır. Chandler kendini %50 oranında tozlar.

Meyveleri yan dallarında 2’li, 3’lü ve 4’lü olarak görülsede, iklim şartlarından ve tozlanma sürecinden bazen salkım ceviz verir. Dikiminden itibaren meyve veren ana 4.yaprağına kadar meyvesi kopartılıp ağacın büyümesi teşvik edilmektedir.

Bu ceviz türüne ismini Kaliforniya Üniversitesi U.C Davis’te pamololi profesörü W.H. Chandler vermiştir.
Cevizin ağırlığı 12-13 gr’dır. Chandler cevize göre geç uyandığı için bakteriyel yanıklığa daha dayanıklıdır. Kışın oluşabilecek donlar fernor ceviz ağacına zarar vermez. Hızlı büyüdüğü için ve geç meyveye yattığı için dikim aralığı 8 x 6m  uygundur. Fernor cevizi kendini %30 tozlamakta olup, tozlayıcıları rande ve meylannise ceviz çeşitleridir. Uyanma süreci 1-5 Mayıs tarihleri arasıdır.

Dişi çiçekleri yani meyve olacak çiçekler, Mayıs ayının başında açması sebebiyle, fernor cevizi ağacı ilkbahar geç donlarından zarar görmez.

Sonbahar da ise Kasım ayının başına kadar fernor ceviz ağacı kış dinlenmesine geçer. Bu da yeni sürgün dalların kapanması anlamına gelir. Bundan dolayı da gerek genç sürgünler gerekse de ağacın diğer bölgeleri sonbahar erken donundan etkilenmez.

Kışın oluşacak -20-25 dereceye kadar olan donlar fernor ceviz ağacına zarar vermez. Soğuğa dayanıklı bir ceviz çeşididir. Sonbahar ve kış aylarının sağlıklı olarak atlatılması için sulama ve gübreleme disiplini de ayrıca önem arz etmektedir.
Selçuk Kılıç - Ceviz Danışmanı
Kalite Tarım Koordinatörü
www.kalitetarim.com
info@kalitetarim.com
Telefon: 0531 232 82 74