DSP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Erçelebi, “Siyasi anlamda baktığımız zaman yaklaşık 150 yıldır tecrübemiz olan demokratik parlamenter rejim bizim siyasi DNA’mızı oluşturur. Bunun yanı sıra 1923 yılında Atatürk de açış konuşmasını yaptığı İzmir İktisat Kongresi de aynı şekilde bizim ekonomik DNA’mızı oluşturur. O yüzden ‘ne yapmamız lazım?’ diye sorulduğunda, öncelikle DNA’larımıza dönmemiz lazım” dedi...
Dolar/TL kuru 9,03'ü aşarak rekor kırdı. Kurdaki bu yükselişin Amerikan Doları ve küresel piyasalardan kaynaklansa da Türk Lirası'nın yılın başından beri yüzde 18 değer kaybetmesinde TCMB'nin para politikasının büyük bir etkisi var.
“TÜRKİYE BİNDİ BİR ALAMETE GİDİYOR KIYAMETE”
Yaşanan son artışlarla ilgili konuşan DSP Genel Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Erçelebi de bu durumu, “Türkiye son zamanlarda bindi bir alamete gidiyor kıyamete.” diyerek değerlendirdi.
Doların yükselişe devam ettiğini belirten DSP’li Erçelebi, “Bugün dolar 9 lirayı çoktan geçti 10’a doğru yol aldı. Euro 11’lere ulaştı. Çeyrek altın 900 liralara koşar adım ilerliyor. Bütün bunlar bizim paramızın alım gücünün kalmadığını gösteriyor. Dolayısı ile içeride paramızın alım gücü kalmazken dışarıya olan borçlarımız ve Türkiye’deki döviz bazındaki tüm borçlar da katlanarak devam ediyor. Türkiye şu anda dünyadaki tefecilerin eline düşmüş durumda. Nasıl yoksul bir insan tefecinin eline düştüğü zaman ipin ucunu kaçırır. Aile saadeti, malı mülkü her şey tehlikeye girerse, şu anda Türkiye’nin ekonomisi de ipin ucu kaçırmış ve dünya tefecilerin eline düşmüştür. O yüzden artık bu işin nereye varacağını ekonomist dediğimiz insanlar bile ön göremez hale gelmiştir” dedi.
“ESKİ DNA’MIZA BİR AN EVVEL DÖNMELİYİZ”
Türkiye’nin bir an evvel eski DNA’sına dönmesi gerektiğinin altını çizen Erçelebi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Nasıl insanların bir DNA’sı varsa devletlerinde DNA’sı vardır. Bizim DNA’mıza baktığımız zaman siyasi anlamda yaklaşık 150 yıldır tecrübemiz olan demokratik parlamenter rejim bizim siyasi DNA’mızı oluşturur. Bunun yanında 1923 yılında İzmir İktisat Kongresinde Atatürk’ün açış konuşmasını yaptığı İzmir İktisat Kongresi de keza ekonomik DNA’mızı oluşturur. Biz son 20 yılda bu iki DNA’dan uzaklaştığımız için hem siyaseten hem de ekonomik olarak şu an olanlar başımıza geldi. DNA’mızdan uzaklaştıkça, genetiği oynanan bitkiler gibi ne idiği belirsiz bir hale geldik. O nedenle bugün artık ne dövizin önüne geçebiliyoruz ne yatırım yapabiliyoruz ne de sayıları her geçen gün milyonlarca katlanan gençlerimize iş bulabiliyoruz. Ne gençlerimize umut verebiliyoruz ne de artık hiç alım gücü kalmayan, asgari ücretle geçinmeye çalışan insanlarımıza bir umut verebiliyoruz. O yüzden bizim ne yapmamız lazım diye sorulduğunda, öncelikle kendi öz DNA’larımıza dönmemiz lazım demek, sorunların çözümü için en doğru yanıt olacaktır.”