Tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıklar tüm dünyanın olduğu gibi Ülkemizin de önemli sağlık sorunlarından biridir.

Kişinin hayatta iken serbest iradesi iletıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesine organ bağışı denir. 2238 sayılı yasaya göre on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir.

            Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine canlı veya ölüden alınan yeni,sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.

            Organ nakli son evredeki organ yetmezliği için en iyi hayat kurtarma yoludur.Tıp bilimindeki gelişmeler her geçen gün hız kazanmakta, dünyada ve ülkemizde konusunda uzman hekimlerimizce başarılı nakiller yapılmakta ve hastalarımızın tekrar sağlığına kavuşması sağlanmaktadır.

            Yeterli personel, tıbbi ve teknik donanıma sahip olmamıza ve yoğun bakım ünitelerinde her gün onlarca hastaya beyin ölümü tanısı konulmasına rağmen kadavra donör sayısındaki yetersizlik nedeniyle organ ve doku bekleyen hastaların sayısı artmakta ancak, organ nakil sayısı aynı oranda artış göstermemektedir. Bunun en büyük nedeni yapılan tüm çalışmalara rağmen hala organ bağışı konusunda toplumda, gerek tıbbi, gerekse dini açıdan eğitim ve bilgi eksikliğinin bulunmasıdır. Ancak yüce kitabımız Kuran'ı Kerim'in Maide Suresi'nin 32. Ayeti'nde "Her kim de birini (hayatını kurtararak) yaşatırsa sanki bütün insanları yaşatmıştır" buyrulmaktadır. Dinimizce de organ bağışında bulunmak caiz görülmüştür.

Ülkemizde her yıl 3-9 Kasım vatandaşlarımızın konuya olan duyarlılıklarını arttırmak amacıyla "Organ Bağış Haftası" olarak kutlanmaktadır.Amacımız organ bağışı konusunda toplum bilincini oluşturmak, ilgili tüm kesimlerin konuya ilgisini artırmaktır. Şu an Türkiye genelinde binlerce hasta organ beklemekte, ölümle yaşam arasındaki çizgide hayata umutla tutunmaya çalışmaktadır. Organ bağışı konusuna toplum olarak hassasiyet göstermeli, organ nakli gerektiren hastalıkların her an bizim ve sevdiklerimizin başına gelebileceğini unutmamalıyız. “Yaşarken de yaşamdan sonra da başkalarına hayat vermek bizim elimizde”. Bu konuda duyarlı davranmak hepimizin toplumsal sorumluluğudur.

Unutmayalım ki, yaşatmak da yaşamak kadar güzel bir duygudur.

Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız;

-İl ve İlçe Sağlık Müdürlükleri,

-Devlet Hastaneleri,

-Özel Hastaneler,

-Toplum Sağlığı Merkezleri ve

-Aile Sağlığı Merkezlerine başvurabilir.       

            Yapacağınız Organ Bağışı bırakacağınız en güzel mirastır.