Toplum sağlığının önemli olduğunu, bunun içinde sağlık sisteminin alt yapısının sağlıklı olması gerektiğini belirten Taşkın, sağlık alt yapısı geliştirilirken sağlık teşkilatlarında çalışanlarında sosyal, ekonomik ve mesleki sorunlarının sıfır toleransla düzenlenmesinin önemine işaret etti.
Sağlık kavramının bireylerin hem ruhsal, hem sosyal, hem de bedeni iyilik hali olarak görülmesini sağlayan teşkilatın Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan teşkilatlar olduğuna vurgu yapan Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, özellikle sağlıkta dönüşüm programının pek çok ciddi sıkıntılar doğurduğunu ve sağlık çalışanlarının memnuniyetsizliğine neden olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi:
“Sağlıkta dönüşüm programı ile hasta memnuniyeti önceliği birinci sıraya otururken sağlık teşkilatlarında çalışanların memnuniyeti göz ardı edilmiştir. Yöneticilerin sözleşmeli atanmaları, sendikal baskılar, şiddet, uzun ve yorucu mesai saatleri, idarelerin yanlı tutumları, maaş ve ek ödemelerde yaşanan haksızlıklar, salgın gibi olağanüstü durumlarda sağlık çalışanlarının kendilerini yalnız hissetmelerine neden olan uygulamalar, sağlık çalışanları arasında uygulanan ayrımcılık vb. uygulamalar sağlık çalışanlarının tükenmişlik sendromu yaşamalarına neden olmuş, moral ve motivasyonları bozularak görevlerini şevkle yapmaları engellenmiştir.
Belirttiğimiz bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde sağlık çalışanlarının huzurlu, mutlu ve geleceğinden emin bir şekilde görev yapmaları, moral ve motivasyonlarının sağlanarak sıfır sorunla memnuniyetlerinin sağlanabilmesi açısından sendika olarak önerilerimiz var. Bu önerilerimizin dikkate alınarak çözümlenmesi yolunda ciddi adımlar atılmasını bekliyoruz. Zira sağlık teşkilatlarında çalışanlarının huzuru ve memnuniyeti ile sorunlarının çözülmesi bu önerilerimizin hayata geçirilmesine bağlıdır.
Anadolu Sağlık Sen’in Önerileri
1- Tek Kalem Maaş
2- Seyyanen 1000 lira zam
3- 3600 ek göstergenin ayırt edilmeksizin tüm çalışanlara verilmesi,
4- Sağlıkta şiddet yasasının yeniden düzenlenmesi
5- Yıpranma payının herkesi kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi,
6- Yardımcı Hizmetli Kadrosunda çalışan lise ve üniversite mezunlarına bir defaya mahsus olmak üzere memur kadrolarına geçirilmesi,
7- Performans sisteminden vazgeçilerek tüm çalışanların memnuniyetini sağlayacak kapsamlı bir formül bulunması,
8- Vergi oranının %15’te sabitlenmesi,
9- Görevde Yükselme Ve Unvan Değişikliği Sınavına son verilerek memurun bitirmiş olduğu branşa ya da bölüme göre direk atanmasının sağlanması,
10- Hastane İdarecisi olarak atanacakların en az 5 yıl sağlık teşkilatlarında çalışmış olması ve sınava tabii tutulması şartı getirilmelidir.
11- Kamudaki farklı istihdam modelinden vazgeçilerek istihdam tek çatı altında birleştirilmelidir.
12- Sağlık teşkilatlarının kreş sorunu acilen çözülmelidir.
13- Farklı illerde görev yapmak suretiyle parçalanan ailelerin birleştirilmesi amacıyla aile bütünlüğü dikkate alınmalı ve becayiş ve/veya geçici görevlendirme yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır.
Anadolu Sağlık Sen olarak MUTLU SAĞLIK ÇALIŞANI MUTLU TÜRKİYE TABLOSU’nun bu olduğunu savunuyoruz.