BAŞKAN AHMET COŞKUN YEDİGÖLLER'E DIKKAT ÇEKTİ 

Konuyla ilgili resmi sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda: En büyük Turizm hazinemiz "İspir Yedigöller" dedi. 

İspir Belediye Başkanı Ahmet Coşkun Açıklamasında şu ifadeleri kullandı : 

Son günlerde Çamlıkaya Çamlıhemşin Eko-turizm yolundan sonra bir takım serzenişlerle karşı karşıya kaldık. Konu İspir Yedigöllerin mevcut yol durumu ve turizm konusunda çalışmaların başlatılması.

Değerli kardeşlerim kıymetli hemşehrilerim; Çamlıkaya Eko-Turizm yolu ile Yedigölleri kıyaslamak oldukça yanlış bir tutumdur. İki bölgede bizlerin turizm konusunda göz bebeğimiz ve ilçemizin kırsal turizm konusunda kalkınması için anahtar niteliği taşımaktadır. Göreve geldiğimiz günden beri en büyük seferberligimiz ilçemizin kurtuluş reçetesi olarak gördüğümüz turizm ve tarım ve hayvancılık üzerine kurarak projelendirmiş bulunmaktayız. Buna bizlerle yol yürüyen ve inanan tüm kardeşlerim şahittir.

Bizler Çamlıkaya bölgesinde olmayan bir bölgeye yeni bir yol vurarak turizm konusunda önemli bir adım attık. İspir Yedigöllerimizin mevcut hazırda bir yolu mevcuttur. Lakin bu yol ulaşım konusunda ziyaretçilerimiz ve turistlerimiz için yeterli değil bir takım sıkıntılar içermektedir. Bizler bunun gayet farkındayız. Fakat bu yol güzergahından daha önemli bir olay ise bu yol güzergahında İspir Yedigöller tabiat ve habitatini kontrol altına alarak denetim mekanizmasını sağlamamız gerekmektedir. Çünkü İspir Yedigöller mevcut konumu ve habitatı bakımından ulusal ve uluslararası ziyaretçilerin turistik ve bir takım doğa sporları için akına uğramaktadir ve yerel idareciler olarak şuan için bunu kontrol altına almamız mümkün değildir. Bunun en güzel örneği yakın il ve ilçelerimizde yayla ve doğa harikası olan yerlere vurulan asfalt çalışmaları sonucu yaşamaktayız. Bazen bir bolgenin alt yapısı ve turizm çalışmaları yapılması o bölgenin canlanması değil yok olmasını sağlamaktadır. Bizler bu bilincin gayet farkindayiz.

İspir Belediye Başkanlığı olarak hazırladığımız Turizm Maİspirster planında "İspir Yedigöllerimiz" ilçemiz turizm konusunda kurtuluş recetesinin anahtarını oynamaktadır. Tek kapı üzerinden ulaşımın sağlanması üzerine başlatılan bu projede en büyük hedefimiz denetim mekanizmasının doğru çalışmasıdır. Doğa güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüleyen Yedigöller sadece ilçemizi değil 2025 Turizm başkenti seçilen Erzurum'un da tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır. Oluşturulan İspir Turizm Master Planı ile hazırlanacak olan projede ilçemizin tüm tarihi, kültürü ve turizm değerlerini ön plana çıkartarak çalışmalarımızı tamamlayacağız.

Bir kez daha buradan seslenerek; İspir Yedigöller turizm konusunda mihenk taşımış olarak yerini alarak sadece Anadolu'nun değil Dünya coğrafyasınında dönüm noktası olacaktır. Bunu yaşayıp hep birlikte göreceğiz.
Turizm, Kültür ve Tarih kenti İspirden herkese kucak dolusu sevgiler ve saygılarımla iyi akşamlar diliyorum.

 

Yedigöller

Ovit Dağı zirvesi ile Kaçkar Dağları'nın güneyinde bünyesinde barındırdığı göllerle eşsiz bir güzellik sunan Yedigöller, Kaçkar Dağları'nın büyüleyici tepeleri arasında kendini inzivaya çekmiş görüntüsü, tertemiz havası, buz ile eşsiz bir doğal güzellik sunar. 
 
Dağcılık sporuna oldukça uygun olan 3 bin 200 metre yükseklikteki Yedigöller yöresinde her yıl çeşitli dağcılık organizasyonları yapılmaktadır. Bölge, iklim şartlan ve doğal güzellikleriyle Kamp Turizmi için de elverişlidir. Yedigöller’de hemen hemen her dönem kar görmek mümkündür. Gökyüzünün bulutlu olduğu durumlarda bile göl yansıması ile oldukça etkileyici fotoğrafların çekilebildiği Yedigöller, fotoğraf sanatçılarının da vazgeçilmez gezi alanıdır.
 
Erzurum'a 115 km, Rize merkezden 125 km uzaklıkta yer alan Yedigöller'e, Çayırözü köyünden 21 kilometrelik stabilize yolla ulaşılabilir. İspir ilçe merkezinden 39 kilometrelik Mor Yayla (Madur) yoluyla da gidilebilen Yedigöller'e İspir’e 25 kilometre mesafedeki Yedigöller köyü üzerinden geçen yol da tercih edilebilir. Yedigöller Köyü çıkışında 3 kilometrelik toprak yol, platodan gelen suların şelaleye dönüştüğü bir noktada sona erer. Şelaleden bir saatlik yürüyüşle Kuzu, Koyun, Sinekli, Göbekli, Yıldızlı, Karanlık ve Aygır göllerine varılır. Değişik boyutlarda 11 gölden oluşan bu bölgeye normal bir otomobille gitmek mümkün değildir.
 
Dağların Güneyinde kalan vadiye hafta sonu güneşli bir havada gidilebilir. Yedigöller'e gitmek için en iyi zaman haziran ayının 15'inden sonrası ve ağustos ayının sonlarıdır. Kışın göller 1 m kalınlığında buz tutar. Bölgede ise 2 ila 5 metre arasında kar bulunmaktadır. Buzlar haziran ayının on beşinden sonra erimeye başlar.Bin bir çeşit çiçeğin olduğu Yedigöller’de göllerin iki tanesinde alabalık yaşamaktadır. Son derece temiz olan göllerden su içilebilir.
 
Dikenli Yaylası ile Yedigöller'e trekking ve hiking yapılmaktadır. Alpin çayırlara ve buzul göllere ulaşan bu patika yürüyüşçüler için çok tercih edilen görkemli bir yoldur. Yedigöller’de doğal yaşamda bulunan hayvanların yanı sıra ur kekliği, vaşak, çengel boynuzlu dağ keçisi, yaban ördeği, kırmızı benekli alabalık, porsuk, boz ayı, kara kartal, atmaca, dağ kargası, dağ engereği gibi ender bulunan türler bulunmaktadır.