Bir Çay Söyleşisi köşesine çok değerli İşindeki başarılarıyla, gönüllü olarak katıldığı sosyal sorumluluk projeleriyle ve aldığı ödüllerle son zamanlarda adından sıkça söz ettiren başarılı iş insanı Melda Yeter konuk aldı.

RÖPORTAJ: AZİZ KARATAŞ

 BİZE KENDİNİZDEN KISACA BAHSEDER MİSİNİZ, MELDA YETER KİMDİR?

1980 doğumluyum terazi burcuyum bir oğlum var ve aile şirketimiz olan Amik çırçır prese sanayi ve ticaret şirketinde müdürüm. İş hayatına Üniversiteyi bitirdikten sonra atıldım. Kimlik oluşumum da iş hayatına atılmamla birlikte şekillendi. Bu yaşıma kadar hep çok çalıştım çok mesai harcadım bütün çalışmalarımı ivedilikle yaptım. Ve çok şükür ki mükâfatını da başarılarımı taçlandıran ödüllerle de aldım. İş dünyasında çok önemli birisi haline geldim. Ayrıca bu şirketin yanı sıra NİLA FERPAK deterjan fabrikalarımız,  İnşaat ve peyzaj fabrikalarımız da var. Şirketimiz hem üretim hem lojistik hem de dış ticaret üzerine kurulu. Yurt dışında yani Irak’ta ham madde fabrikamız var.

 İŞ HAYATINIZIN BAŞLANGICI OLARAK NİTELENDİRDİĞİNİZ VE SONRASINDA GELİŞEN SÜRECİ BİZE ANLATIR MISINIZ?

 İş dünyasına Üniversiteyi bitirdikten sonra atıldım. Çok genç yaşta iş hayatına atılmamın artıları benim için çok fazla. Çünkü genç yaşımda aldığım sorumluluklar beni tez zamanda  olgunlaştırıp inşa etmek istediğim hayatı bana sundu. Elbette ki bu sunuş önüme altın bir tepside gelmedi. Çok çalışmakla fazla mesai harcamakla oldu. Şirketimizi çok daha iyi yerlere taşıyıp büyütmek için hepimiz büyük fedakârlıklar yaptık. Şimdi hem yurt içinde hem de yurt dışında faaliyet gösteren şirketlerimiz var. Bizim için en önemlisi de bu şirketlerde çalışıp akşam evine sıcak ekmek götüren çalışanlarımızın memnuniyetidir.

 İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ KORONA SÜRECİNDE BİR İŞ İNSANI OLARAK, ÜRETİM, ÇALIŞANLAR VE İNSAN İLİŞKİSİ TRAFİĞİNİ NASIL YÖNETİYORSUNUZ?

Bütün sektörlerde olduğu gibi bizim sektörde de elbette ki duraksamalar oldu. Ama bizim temel gayemiz içinde bulunduğumuz bu zorlu pandemi sürecini en hafif hasarlarla atlatmak bunun için de çalışanlarımıza gerekli esnekliği göstermek ve bunu başardığımızı da söyleyebilirim. Hiçbir çalışanımızı mağdur etmeden bu zorlu süreci atlatacağımıza olan inancım tamdır.

BUNCA İŞ TRAFİĞİ İÇİNDE, AŞMAZLARINIZ MUTLAKA OLUYOR BUNLARI NASIL ÇÖZÜYORSUNUZ?

Tabii ki oluyor iş yaşantısı olarak ister istemez oluyor. Ama bu da işin bir mutluluğu, çünkü bir mücadele içindesin. İşimiz gereği sürekli bir seyahat halindeyiz. Günün yorgunlukları iş yetiştirme telaşları insanı zihinsel olarak yoruyor. Bu süreç insanın kendisini her defasında yenileyerek ve  geliştirerek aşılabilir. Ayrıca odak noktasını işine ayırdığında personel yetiştirmede eğitiminde iş dağılımını doğru yapmakta kurumsal yapıyı güçlendirerek bu trafik aşılabiliyor. Bunlar iyi sonuçlar da doğuruyor.

ÇOCUKKEN HAYALİNİ KURDUĞUNUZ MESLEĞİ Mİ YAPIYORSUNUZ?

Evet, kesinlikle. Şirketimiz aile şirketi olduğu için iş insanı olmak daha çocukken genlerimize işler. Dolayısıyla başa geçersem neleri değiştiririm, nasıl daha fazla ciro yapabilirim gibi düşünceleri daha çocuk yaştayken düşünürüz. Ve ileride elimize yetki geçtiğinde çocukken kendimizi hazırladığımız o iş dünyasındaki atılımlarımız daha da olgunlaşmış bir şekilde başlar. Benim de nitekim öyle olmuştu. Ben bu gidişattan ve iş insanı olmaktan son derece memnunum.

İŞ HAYATI İLE İLGİLİ HEDEFLERİNİZ NELER? SİZCE BAŞARILI BİR İŞ İNSAN NASIL OLMALI?

Milletimize çok daha fazla istihdam sağlayarak. Onların refah düzeylerini yükseltmek. Çünkü refah düzeyi yüksek bir millet ancak mutlu olabilir. Ve mutlu insanlar ancak gelecek nesillere sağlıklı bir yol haritası çizebilir. 

GENÇ YAŞTA YÖNETİCİ OLARAK İŞ DÜNYASINDA YER ALMAK NASIL BİR DUYGU?

Öncelikle şöyle duygularıma şöyle klasik bir cevapla dem vurmak istiyorum çok güzel bir  duygu. Genç yaşta emek vererek bir şeyler başarmanın mutluluğu paha biçilemez. Ama tabii bunun getirdiği sorumluluklar da var. Yönetici koltuğunun rehavetine kapılıp sorumluluklarınızı yerine getiremezseniz dibe çökersiniz. Ben bunu hiçbir zaman yapmadım. Sorumluluklarımın daima bilincinde oldum.  Bulunduğum mevki ye emek vererek geldiğim gibi o emeklerimi zayi etmemem gerektiğinin de bilincinde oldum.

 İŞ HAYATINA YENİ ATILMAYI DÜŞÜNEN GENÇLERE NE GİBİ TÜYOLAR VEREBİLİRSİNİZ?

 İş hayatlarına atılmadan önce mutlaka okullarını bitirsinler. Üniversite kimliği edindikten sonra yeteneklerine göre iş alanlarını ve hedeflerini belirleyip o doğrultuda yürüsünler. Her şeyden önce inançlı olsunlar. Başarıya inanılmayan yolların sonu hep hüsrandır. İnanıp çabaladıktan sonra başarı kaçınılmaz olur zaten.

İŞİNİZDEN ARTA KALAN ZAMANLARINIZI NASIL DEĞERLENDİRİYORSUNUZ?

Genel de sosyal sorumluluk projelerinde yer alıyorum. Gönüllü olarak yer aldığım birçok yardım ve STK kuruluşları var. İhtiyaç sahipleri vatandaşlarımıza el uzatıp yaralarına bir nebze olsun derman olmaya çaba gösteriyoruz. Bu da insani görevimizi yaptığımız için kendimizi iyi hissetmemize vesile oluyor. Keşke bu konuda iş insanlarımız veya maddi durumu iyi olan  insanlarımız daha çok duyarlı olsalar da çok daha fazla insana el uzatabilsek. 

HAYATTA OLMAZSA OLMAZLARINIZ VAR MI?

Ailem, oğlum ve işim.

SİZCE BAŞARININ SIRRI NEDİR? SİZİN BAŞARILARINIZI ÇÖZMÜLEYEN EN BÜYÜK SIRI NEYDİ?

Başarının en büyük sırrı sadakattir eğer sadakatinizde dürüst iseniz başarının  saadeti kaçınılmaz olur. Ben bu misyonla uyanıyorum her yeni güne. Ve bütün başarılarımın altın anahtarı budur.

MELDA YETER KARİYERİNE ÖDÜLLER SIĞDIRAN BAŞARILI BİR İŞ İNSANI SON YILLARDA VE YENİ ALDIĞINIZ ÖDÜLLE  İLGİLİ SÖYLEMEK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Ödül almak güzel bir duygu. Ödüllerin yüreklendirici, teşvik edici anlamda önemli olduğu gibi sorumluluk yükleme ve yaptığımız işi daha ileri götürme misyonu da yüklediği kanaatindeyim. Bu başarının karşılığını verip layık görenlere teşekkür ederim.

SİZCE ÖNEMLİ OLAN ÇOK ŞEYE SAHİP OLMAK MI, AZ ŞEYE İHTİYAÇ DUYMAK MI? EN FAZLA NELERE SAHİP OLMAK İSTERSİNİZ?

Önemli olan ellerindekilerin kıymetini bilip üstüne eklediklerine sahip çıkmaktır. Çok şükür kariyerimin zirvesindeyim. Huzurum ve mutluluğum da var daha ne olsun

BU SEKTÖRDE BİR KADIN YÖNETİCİ OLARAK EDİNDİĞİNİZ EN BÜYÜK TECRÜBE NEDİR?

Kadınların iş dünyasındaki konumunu güçlendirdiğimi düşünüyorum. Betonlaşmış bazı beyinlerin kadındır yapamaz dediklerinin en iyisini yaptım. Bu benim iş dünyasındaki en büyük tecrübem oldu.

HAYATINIZDA ALDIĞINIZ EN İYİ KARAR?

 İş insanı olmak.

ALDIĞINIZ EN İYİ TAVSİYE?

Babamın bana söylediği ve hiçbir zaman aklımdan çıkartmadığım meşhur bir sözü var. ‘Kızım azmini güce dönüştür yapamaz dedikleri ne varsa üstüne gidip en iyisini sen yap’ işte bu söz benim babamdan aldığım en büyük tavsiye oldu benim için.

KENDİNİZLE İLGİLİ EN ÇOK NELER ŞAŞIRTIYOR SİZİ ŞU SIRALAR?

Korona günlerinde herkes evinde karantinadayken bile iş görüşmeleri için Van’da bulunmam.

GÜNÜMÜZDE SOSYAL MEDYA VAZGEÇİLMEZ BİR HAL ALDI. PEKİ, SOSYAL MEDYA HAKKINDA NE DÜŞÜNÜYORSUN? GÜNDE KAÇ SAATİNİZİ SOSYAL MEDYAYA AYIRIYORSUNUZ?

Ben de sosyal medyayı çok aktif kullananlardan biriyim. Sosyal medya çağımızın getirdiği hızlı yaşamın en somut örneğidir diyebilirim. Çünkü istediğimiz her şeyi bir tık uzağımızda buluyoruz. Oturduğumuz yerden alışverişten tutun da dünya haberlerine kadar her şeye anında erişim sağlıyoruz. Bu da bizim çağımızın getirdiği bir büyük nimet bu nimetten doğru bir şekilde yararlanmakta fayda var. 

ÇALIŞANLARINIZLA ARANIZDA NASIL BİR İLETİŞİM VAR?

Çalışanlarımla aramda samimiyetle paralel geçen çok güzel bir ilişkimiz var. Söyleşimizin başında da bahsettim gibi işinizde sadakat varsa saadetiniz kaçınılmazdır diye. İlişkimiz de sadakat ve saadet çemberinde bir döngü içerisinde devam ediyor.

SON OLARAK KENDİ YOL HARİTANIZDAN AKTARMAK İSTEDİĞİNİZ BİR ŞEY VAR MI?

Öncelikle size ve ekibinize çok teşekkür ederim. Okurlarınıza da en büyük önerim; bir işi yapmaya karar vermeden önce çok okuyup araştırsınlar ve yeteneklerine göre iş alanlarında ilerlesinler. Unutmayın başarı yüreğin topraklarına atılan inanç tohumlarıyla başlar.