Dünya Gıda Günü’nde gıda israfına dikkat çekmek isteyen Özel TÜRSAB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri şeker pancarını kullanarak hazırladıkları ürünlerin tanıtımını gerçekleştirdi...
Özel TÜRSAB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, 16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde gıda israfına dikkat çekmek için hazırladıkları ürünleri tanıttı. Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş) ile Türkiye Seyahat Acentaları Birliğinin yürüttüğü proje kapsamında lisenin öğrencileri ve öğretmenleri birlikte mutfağa girerek şeker pancarı ile daha önce denenmemiş tatları ilk kez sergiledi. Programda konuşan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök, gelişmiş ülkelerin çöplüklerine atılan yiyecek maddelerinin, dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olmasına dikkat çekti ve “Ne toprağı, ne ağacı, ne de taşı yiyebiliriz ama yenilenebilir bir dünyayı hep birlikte yeniden baştanbaşa inşa edebiliriz” dedi.
Programda ilk olarak TÜRSAB Eğitim Koordinatörü Nuri Uygun, Dünya Gıda Günü’nün bu yılki temasının “Kimseyi Arkada Bırakma” olduğunu anımsattı ve şunları söyledi:
“Sizler bu çocuklarımızın ürünlerini göreceksiniz. Çocuklarımızın sınıflarını, mutfaklarını göreceksiniz ve böyle bir okulun olduğunu, bu okulun gıdayla ilgili ciddi çalışmalarının olduğunu göreceksiniz. Dünyada gıda hepimizin bildiği gibi değerlendirilemiyor. Hepimiz çok iyi biliyoruz ki milyonlarca insan gıdasızlıktan vefat ediyor ama bunun yanında bazı insanlar da gıdaların sadece beğendikleri tarafını alarak diğerlerini çöpe gönderiyorlar. Dünya Gıda Günü, bu duyarlılığı tüm dünyaya verebilmek ve aç kalan insanları da gündeme getirmeyi amaçlıyor. Birçok gıdamız var ama biz özellikle tarım gıdalarından bahsediyoruz. Çünkü tarım gıdaları sürdürülebilir gıdalardır. Biz doğayı mahvetmezsek, doğaya gereken önemi verirsek ve tarımı sürdürülebilir şekilde insanlığın hizmetine sunabilirsek tarımı, toprağı, doğayı bozmadan işte o zaman sürdürülebilir gıdaya sahip oluruz demektir.”
Uygun, ürünlerde temel malzeme olarak şeker pancarını seçmelerinin nedenini de şeker pancarına sahip çıkmak olarak açıkladı.
Uygun’un ardından söz alan Şeker-İş Genel Başkanı İsa Gök ise gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmenin hayal olacağını, Dünya Gıda Güvenliği ve Beslenme Raporu’nun iç açıcı olmadığını, rapora göre dünyada açlıktan etkilenen kişi sayısının 1 milyar sınırına yaklaştığını söyledi.
“Gelişmiş ülkelerin çöplüklerine atılan yiyecek maddelerinin, dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olması bir tarafta israfın, diğer tarafta da açlığın korkunç boyutunu ortaya koymaktadır” diyen Gök, “Dünya Gıda Günü kutlamalarına rağmen dünyada halen daha ölçüsüz ve dengesiz bir gidiş hüküm sürmektedir. Bu sebeple 16 Ekim günü aslında bir kutlama programından çok, yaklaşan tehlikeleri öngörme ve tedbir alma günü olmalıdır. Bu manada, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından 2022 yılının Dünya Gıda Günü teması ‘Kimseyi Arkada Bırakma’ sözü, her yönden düşündürücü olduğu kadar her ülkenin şapkasını çıkartıp önüne koyması açısından da tüm insanlığa bir çağrıdır” ifadelerini kullandı.
Gök, öğrencilere şöyle seslendi:
“Geleneksel karakterimizi oluşturan Türk Mutfağının, Türk sofralarının atıksız özelliği mutlaka üzerinde durulması ve yaygınlaştırılması gereken bir konudur. Sizler de bilirsiniz ki, Müslüman-Türk geleneğinde ekmek, hatta kırıntısı bile bir nimettir. Yere düşen bir ekmeği yerden alıp öptükten sonra başına koyan bir millet geleneğine sahip olarak bu anlayıştan ötürüdür ki; Türk anası, kızı, gelini, sofradan artan yiyecekleri hiçbir zaman çöpe atmamış, farklı şekillerde değerlendirmişlerdir. İnanıyorum ki sizler de buralardan almış olduğunuz eğitimlerle mezun olduktan sonra gerek aile hayatınız gerekse iş yaşamınızda gıda israfının önlenmesine yönelik büyük katkılarda bulunacak, bu konuda toplumun bilinçlenmesi adına gayret göstereceksiniz.”
Gök son olarak “Ne toprağı, ne ağacı, ne de taşı yiyebiliriz ama yenilenebilir bir dünyayı hep birlikte yeniden baştanbaşa inşa edebiliriz” dedi.
Konuşmaların ardından, öğrencilerin mutfaklarında şeker pancarını kullandıkları gıda ürünleri tanıtıldı ve katılımcılara bu ürünler ikram edildi.