EFSANE YÖNETMEN MEHMET ALİ GÜNDOĞDU 50. YIL ONUR ÖDÜLLERİ, BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu 50. Yıl Onur Ödülleri’nde; sinema, müzik, yönetim ve iş dünyasının önde gelen isimlerin katılımıyla renkli bir geceye dönüştü.
29 Nisan 2023’te saat 17:00’de gerçekleştirilen Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu 50. Yıl Onur Ödülleri, Profilo Alışveriş Merkezi’nde düzenlendi. Ödül gecesinin organizasyonunu, Program Direktörü Savaş Yuva tarafından organize edilirken, yapımcılığını ise Nupel Yapım üstledi. Ödül gecesine sinema sanatçıları, müzisyenler, iş adamları, yöneticiler, oyuncular, yapımcılar, senaristler ve medya mensuplarından oluşan çok sayıda davetli katıldı.


Ödül töreni öncesinde düzenlenen görkemli kokteyl sunumu, katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Ünlü sanatçıların sahne aldığı mini konserler, dans gösterileri, birbirinden güzel sahneler gecenin eğlencesine renk kattı. Sektörün önde gelen isimlerinin sosyal medya hesaplarında paylaştıkları fotoğraf ve videolar, etkinliğin ne kadar keyifli ve başarılı geçtiğini gözler önüne serdi.
 
Programın sunuculuğunu, güzelliğiyle göz kamaştıran sunucu Yaprak TÜTER ve sempatik davranışlarıyla geceyi coşturan sunucu Erkan BİLGÜTAY yaptı. Şık abiyesiyle progamı sunan başarılı sunucu Yaprak TÜTER’in abiyesi ise Modacı Mehmet ORUÇ tarafından geceye özel olarak tasarlandı. Gecenin en güzel anlarından biri de muhteşem Tango dansı oldu. Tango dansıyla geceye renk katan Yeşilçam’ın değerli oyuncularından Ergün SÖZEN ve eşsiz şovuyla ona eşlik eden Bahar ÖZMERT’in geceye özel olarak hazırladıkları dans gösterisi ise katılımcılar tarafından büyük beğeni topladı. Ayrıca bu güzel dans gösterisine Pop ve Calipso Sanatçısı İbrahim YAZICIOĞLU da eşlik etti. Gecenin ilerleyen saatlerinde Özgün Müzik Sanatçısı Ekin AKBAŞ ve POP Sanatçısı SEVGİ FIRAT’ın güzel eserlerine yer verilerek gece tüm heyecanıyla sürdü.


Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu 50. Yıl Onur Ödülleri gecesi, sanatçıların ve sinema sektörü profesyonellerinin yanı sıra geniş bir izleyici kitlesi tarafından takip edildi. Gecede verilen ödüller, katılımcıların heyecanını ve coşkusunu artırırken, törenin sunduğu görsel şölen de büyük beğeni topladı.
Ödül gecesine gösterilen ilgi oldukça büyüktü ve medyanın da bu özel geceye büyük ilgi gösterdiği gözlerden kaçmadı. Ödül gecesinin deneyimli organizatörü Savaş Yuva, ödül gecesine dair yaptığı açıklamada: “Bu anlamlı ve önemli ödül gecemizle, Türkiye sinemasına emek veren sinema sanatçılarının ve onların izinden yürüyen yeni nesil yeteneklerin desteklenmesini amaçladık. Bu sayede, Efsane Yönetmen’in mirasının gelecek nesillere aktarılması ve Türkiye sinemasının uluslararası alandaki başarılarının devamının sağlanması açısından önemli bir ödül gecesi oldu. Bu özel geceyi düzenlemekten büyük mutluluk duyuyoruz.” ifadelerini kullandı.
Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu’nun adını taşıyan bu prestijli ödül gecesi, onun sinema dünyasına yaptığı katkıları ve başarılarını bir kez daha hatırlattı. Mehmet Ali Gündoğdu ise ödül gecesiyle ilgili olarak şunları söyledi: “50. yılımıza özel olarak düzenlenen bu ödül gecesi, benim için oldukça anlamlı ve değerli. Gelecek nesillere de ilham olmasını diliyorum. Bu gecenin her ayrıntısını çok özel bir şekilde hazırlayan, planlayan ve uygulayan program direktörü Savaş YUVA’ya ve başarılı ekibine teşekkür ediyorum.” dedi. Ayrıca Mehmet Ali Gündoğdu, “İyi bir yönetmen, öncelikle kendi kültürünü iyi bilmeli ve dünya sinemasındaki gelişmeler doğrultusunda sürekli yeniliğe ve değişime açık olmalıdır.” diyerek, yeni nesillere sinemadaki başarısının formülünü de açıkladı. Öte yandan Mehmet Ali Gündoğdu’nun yapımcı olan eşi Saliha Gündoğdu ise bu özel gecede duygularını paylaşarak: “Sevgili eşim, sinema ve televizyon dünyasına 50 yıl emek verdi. Onunla bu özel geceyi paylaşmak ve bu sevincine tanık olmak benim için en büyük mutluluk.” dedi.
Ödül gecesinde Mehmet Ali Gündoğdu’nun sinemaya adadığı 50 Yıllık emek dile getirildi. MODEL HOLD PRODUCTİON studyolarında kurgulanan Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu’nun hayatını ve sinemaya adadığı 50 yıllık emeği konu alan “Yarım Asırlık Çınar” adlı belgesel ekrana yansıdı. Belgesel, katılımcılar tarafından ilgiyle izlenip ayakta alkışlandı.
Efsane Yönetmen Mehmet ali Gündoğdu’nun 50 Yıllık sinema hikayesinden bahsedecek olursak;
“1971 yılında aile mesleği olan sinemada çocuk oyuncu olarak Yılmaz Güney’in ‘Baba’ filmi ile başlamıştır. Yılmaz Güney’in büyüttüğü Mehmet Ali Gündoğdu, 1971 yılında Yeşilçam’a ilk adımını attı. Başta Ertem Eğilmez olmak üzere Osman Faruk Seden, Halit Refik, Bilge Olgaç, Orhan Aksoy gibi sinemanın en ünlü yönetmenlerine uzun yıllar asistanlık yaptı. Yılmaz Güney, Kemal Sunal, İlyas Salman, Nuri Alço, Meral Zeren, Sırrı Elitaş, Serpil Çakmaklı gibi Türk sinemasının unutulmaz isimleri ile birlikte imzasını attığı başarılı filmler ile adından söz ettirdi.
Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu’nun 50 yıllık sanat hayatında emek verdiği başlıca eserler arasında şunları sayabiliriz: Damgalı Adam(Fikret Hakan), Soguktu ve Yağmur Çişeliyordu (Turkan Şoray, Ekrem Bora), Milyarder (Şener Şen, Münir Özkul, Adile Naşit),Selamsız Bandosu (Şener Şen), Su Da Yanar (Tarık Akan), İkili Oyunlar (Tarık Akan), Suçlu (Gülşen Bubikoğlu,Tarık Tarcan), 72. Koğuş (Kadir İnanır), Bir Beyin Oğlu (Kadir İnanır), Menekşeler Mavidir (Kadir İnanır) Kavgamız (Kadir İnanir), Yasemin (Halil Ergün, Harika Avcı), Ateş Üstünde Yürümek (Yılmaz Zafer), Büyük Yalnızlık (Ferhan Şensoy, Sezen Aksu), Umut Yarına Kaldı (Kadir İnanır), Asılacak Kadın (Müjde Ar), Teyzem (Müjde Ar), Biz Ayrılamayız (Bülent Ersoy),Polis (Cüneyt Arkın), Şaban Askerde (Kemal Sunal, Halit Akçatepe), Vurguna İnmek(Mehmet Aslantuğ), Hatıralar(Serpil Çakmaklı), Yarın Yarın (Hülya Avşar), Hasan Boğuldu (Hülya Avşar), Dikenli Yol(Hülya Koçyiğit), Anadolu Kadın Erenleri(Hülya Koçyiğit), Kırmızı Gece(Sepil Çakmaklı, Selçuk Özer), Çığlığın Dağlarda Yükselir(Serpil Çakmaklı, İlyas Salman, Mete Dönmezer), Güneş De Karanlığa Düşer (İlyas Salman, Tuğba Ekinci),Sen Hiç Güneşte Üşüdün m?(İlyas Salman, Meral Zeren, Sırrı Elitaş),Yarı Yol(Wilma Elles, Haldun Boysal), Ulaşılmayan Aşk (Şehnaz Dilan), Bir Aşk Bir Günah(Ahu Tuğba, Hakan Ural), Yarın Yarın Cumartesi (Bülent Bilgiç), Darbe (Kadir inanır), Baba (Yılmaz Güney), Namus sözü (Gökhan Güney, Bahar Öztan), Bu Şehrin Geceleri(Ferdi Tayfur), Benim Sinemalarım(Hülya Avşar), Güneşten De Sıcak(Banu Alkan) Soğuk Şehir, (Deniz Oral, Tuğba Özay), Bizim Ev(Cüneyt Arkın, Salih Kırmızı, Şoray Uzun), Adressiz Sorgular(Sırrı Elitaş), Fakiro (İlyas Salman), Dehşet Gecesi (Serpil Çakmaklı), Sevgili Oğlum (Mehmet Ali Erbil, Bülent Kayabaş, İlyas Salman), Sevmek Ve Ölmek Zamanı (Mehmet Ali Erbil, Nergis Kumbasar), Kırmızı Gece(Serpil Çakmaklı), Kadınlar Koğuşu(Kadir İnanır, Hülya Koçyiğit, Erol Taş), Şabaniye (Kemal Sunal, Adile Naşit, Dinçer Çekmez), İstasyon(Melike Zobu), Oyun Bitti (Kerem Alışık, Muazzez Ersoy), Mem İle Zin (Halil Ergün, Meltem Doğanay, Yalçın Dümer), Cazibe Hanım’ın Gündüz Düşleri(Hale Soygazi), Acı Su (Hulisi Kentmen).
Yarım asırlık emeğiyle sinema sektörüne bir ömür adayan Efsane Yönetmen; Ocak 2018’de ‘Türkiye Basın Birliği’ tarafından düzenlenen 2017’nin En’leri ödül töreninde ‘En İyi Yönetmen’ ödülüne layık görüldü.
Sağlık nedenlerinden ötürü bir süreliğine faaliyetlerine ara veren Efsane Yönetmen, şu anda yönetmenlik, senaristlik ve oyuncu eğitmenliği yaparak sinema sektörüne hizmet sunmaya ve devasa projeler katmaya devam ediyor.
Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu 50. Yıl Onur Ödülleri, Türk sinemasına olan sevgi ve saygının önemli bir göstergesi oldu. Bu özel gece, sinemaseverlerin ve sektör profesyonellerinin bir araya gelerek, Türk sinemasının bugünü ve geleceği için güç birliği yapmalarına vesile oldu.
Geceye çok sayıda oyuncu, müzisyen, yönetici, iş insanı, gazeteci, yazar, eğitimci ve sektörel markalar katılarak “Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu Onur Ödülü’nü” aldılar. Ödül gecesine davet edilenler arasında;
Oyuncular; Perihan Savaş, Kadir İnanır, İlyas Salman, Engin Çağlar, Nebahat Çehre, Nuri Alço, Çetin Altay, Ercan Kesal, Ergün Sözen, Ahmet Arıman, Tuncay Akça, Teoman Ayık, Hakan Meriçliler, Mahmıt Cevher, Nevide Çiçek, Onur Karamanlıoğlu, Wilma Elles, Özlem Eren, Turgay Tanülkü, Tolga Öz, Salim Kadıcık, Orhan Aydın, Pekçan Türkeş, Nalan Çöl, Nihat Demirel, Nur Çekiç, Nuray Erkol, Umut Oğuz, Gül Gökçe Korkmaz, Hanife Vural, Ümmügül Coş, Metin Keçeci, Zülfü Hamit Altın, Savaş Yaşar, Hakan Topçu, Ali Engin, Burçin Bildik, Cem Önder, Sedat Ustaoğlu, Selma Dursun, Enes İsa Kara, Mevlüt Kesici, Yücel Bakır, Enes Behçet, Mihrap Hasanzade…
Müzisyenler; Selahattin Alpay, Selçuk Ural, Ekin Akbaş, Delila Dilan, Ceylan Kaya, Kemale Amed, Sanaz Hassanzade, İbrahim Yazıcıoğlu, Sezgin Çınar, Sevgi Fırat, İshak Kaya, Titro, Theberto…
Yöneticiler; Türkiye’m Partisi Genel Başkanı Önder Genç, Ak Parti İstanbul İl Baskanı Osman Nuri Kabaktepe, Chp İstanbul Millet Vekili Özgür Karabat, Chp İstanbul Milletvekili Aday Adayı Ve İstanbul’u Sevenler Kültür Ve Sanat Ve Dayanışma Derneği Başkanı Gül Şen, Şişli Belediye Başkanı Muammer Keskin, Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, Aston Martin Türkiye Temsilcisi Nevzat Kaya, Müzikolog Prof. Dr. Evren Kutlay, Müzik Sanatçısı Doç. Dr. Begüm Gökçe Türkiye Ve Spor Konfederasyonu Genel Başkan Baş Danışmanı Hüseyin Uygur, Engelli Destek Eğitim Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği Başkanı Birsen Sevme, Tüm Sivil Toplum Kuruluşları 81 İl Platformu Kurucu Genel Başkanı Fuat Bodur, Zeytinburnu Çevre Kültür Ve Turizm Dernek Başkanı Ali Gündüz, Film-San Vakfı Genel Müdürü Kıvanç Terzioğlu, Rumeli Derneği Başkan Yardımcısı Müzik Akademisi Canan Tüzüner, Kadın kolları Başkanı Nejla Erdem, İstanbul Tokat Vakfı Başkanı Salih Tanrıverdi Patnos Spor Teknik Direktörü Erhan Tunç, Mesam Üyesi Hasan Çiğdem ve Bizim Rumeli derneği Başkan Yardımcısı Canan Tüzüner…
İş İnsanları: (Sinan Tunç, Ali Keskin, Cengiz Kartufan, Emir Özdemir, Engin Ceddi, Füruze Gök, Kadriye Olgar, Kerem Mutlu, Kürşat Yalçınkaya, Mehmet Çiçek, Mesut Yavuz, Murat Yıldırım, Naim Güloğlu, Neslihan Yakışan, Nevzat Kaya, Ömer Lütfü Özenç, Zeki Sancar, Şefika Özgen, Murat Yüksel, Taner Kaya, Zehra Nurgün Kemalbay)
Gazeteci – Yazar; Burhan Akdağ, Yaşar Dağtekin, Habil Yılmaz, Mehmet Canbeyli, Sezai Şen, Murat Genç, Gülşen Şen, Gülçin Tüzel Dokur, Mehmet Sah Çelik …
Medya alanında Fedai Öztürk(Yapımcı), Sevtap Bayburt(Yönetmen), Salim Kadıcık(Yönetmen), Berkan Akarsu(Senarist), Menajer(Eyüp Kara), Enes Kaan Tuncer (Spiker), Ali Eşitmez (Fotoğraf sanatçısı), Emrah Yıldırım( Moda Fotoğrafçısı), Arif Tan(Ressam), Sevil Fırat(Ressam)…
Ve çeşitli akademik alanlardan davet edilenler arasında Doç. Mine Mucur, Dr. Şükran Berker, Dr. Nejla Hüsyinzade Setrelioğlu, Ayşe Hezer(Make – Up Uzmanı), Şahin Karpuz(Fizyoterapist), Enes Koçoğlu(Fizyoterapist), Pınar Özdayı Simon(eğitimci), Özlem Saraç Uzman Sosyolog, Semra İplikçi(STK Uzmanı),
Geceye davet edilip de çeşitli nedenlerden katılmayanlar da oldu. Ayrıca geceye katılmayı istemelerine rağmen zaruri birtakım nedenlerden dolayı katılamayanlar arasında: “Türkan Şoray, Şener Şen, Ediz hun, Ahu Tuğba, Ayla Algan, Ümit Besen, Arif Sağ, Selda Bağcan, Betül Cüretlibatır Gülten Kaya, ve Uğur Yücel” gecede anons ettikleri mesajlarla geceyi kutladılar.
Önümüzdeki yıllarda da düzenlenmesi planlanan “Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu Onur Ödülleri” Türk sinemasının kalıcı değerlerini yüceltmeye ve yeni nesil yetenekleri desteklemeye devam edecek. Bu sayede, Mehmet Ali Gündoğdu’nun adı ve başarıları, gelecek nesillerin ilham kaynağı olmaya devam edecektir.

Ödül töreninde, Gündoğdu’nun sinema ve televizyon dünyasına kazandırdığı genç yetenekler de geleceğe dair sözler verdi. Genç oyuncular ve yönetmen adayları, Gündoğdu’nun izinden giderek, Türk sinemasına ve televizyon dünyasına değer katmaya devam edeceklerini ifade etti. Efsane Yönetmen Mehmet Ali Gündoğdu’nun adını taşıyan 50. Yıl Onur Ödülleri gecesi, sinema dünyasının önde gelen isimlerinin bir araya geldiği, başarıların ve sevginin paylaşıldığı unutulmaz bir etkinlik olarak hafızalara kazındı. Gündoğdu’nun başarılarının ve deneyimlerinin gelecek nesillere aktarılması, Türkiye sinemasının daha da güçlenmesine ve uluslararası alandaki başarılarının devam etmesine katkı sağlayacaktır.