Köklü Değişim Medya : Öz Erciş! Nereye Bu Gidiş?

Yolculuk yapan bir vatandaşın, namaz kılmak için 3 dakikalık bir mola verilmesini talebine olumsuz yanıt veren Şehirlerarası taşımacılık firması Öz Erciş Seyahat, kararını İslam’ı içtimai hayatta yok sayan ve Allah’ın hükümleri yerine kulların hükümlerini baz alan laiklik ve demokrasi ile savunarak tepkilere neden oldu.

Öz Erciş Seyahat firmasına ait 65 DH 854 plakalı otobüs ile yolculuk yapan Abdullah Gündüz isimli bir yolcu öğle ve akşam namazını kılmak için otobüs sürücüsünden 3 dakikalık bir mola talebinde bulundu.

Talep sonrası Gündüz'e inatla mola verilemeyeceği ve namazı daha sonra kılabileceği söylenirken bu durumun diğer yolcuların hakkına girmek olduğu söylendi.

Yaşanan olay sonrası konuya ilişkin sosyal medyadan paylaşımda bulunan vatandaş otobüste yaşananları anlattı. Gündüz, paylaşımında, "65 DH 854 plakalı 'Öz Erçiş Seyahat' isimli seyahat firması öğle ve akşam namazları için 3 dakika mola talep etmeme rağmen inatla mola veremeyeceğini, namazı sonra kılabileceğimi ve bu ricamı tüm yolcuların hakkına girmek olduğunu iddia ederek talebimi reddetmiştir" detayını paylaştı.

Öz Erciş’ten Laiklik ve Demokrasi Vurgusu

Öz Erciş Seyehat tarafından konuya ilişkin bir açıklama yapılırken açıklamada laiklik detayı dikkat çekti.

Öz Erciş Seyahat adına açıklama yapan avukat Tuncay Keserci, şehirlerarası otobüsün molalarının ayarlanmasında ibadet saatlerinin dikkate alınması talebine karşılık, "Anayasa'nın 14. maddesine göre anayasada tanımlı hakların hiçbiri özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz" ifadesine yer verildi.

Firmadan yapılan açıklama şöyle:

"Otobüs gibi toplu taşıma araçlarının önceden belirlenen güzergâhlar ve bu güzergahlar üzerinde bulunan mola yerleri dışında, hayati tehlike arz edecek durumlar hariç olmak üzere durması, bizzat toplu taşıma sisteminin bu niteliğinden dolayı amaca uygun değildir. Anayasanın 2. maddesinde Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olarak tanımlanmıştır. Anayasanın 14.maddesine göre, anayasada tanımlı hakların hiçbiri, özellikle demokratik ve laik anlayışı ortadan kaldırma amacıyla kullanılamaz. Anayasanın 23.maddesi 'yerleşme ve seyahat hürriyeti'ni ve 24.maddesi 'din ve vicdan hürriyeti'ni güvence altına almıştır.

Buradan hareketle müvekkil şirketin sadece bir veya birkaç yolcu ibadet edecek diye ibadet etmeyen ve öngörülen zamanda varmak istediği noktaya ulaşmak isteyen diğer yolcuların, bahsi geçen anayasal haklarını görmezden gelmesi şirket politikamız nedeniyle mümkün değildir. Tüm yolcuların bu prensiplere saygı duymasını beklediğimizi kamuoyuna saygı ile duyururuz"

Sosyal Medyada Tepki Yağdı

Yaşanan olaya sosyal medyada vatandaşlar tepki gösterirken konuya ilişkin çok sayıda paylaşım yapıldı.