Onur Akay, Atatürk’ün sanatçıya verdiği önemi anlattı!

OnurAkayMedya İmtiyaz Sahibi, ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılı dolayısıyla, Atatürk’ün sanatçıya verdiği önemi anlatan bir mesaj yayımladı.

“İşte Atatürk'ün sanatçıya verdiği önem!” başlıklı bugünkü yazısında Atatürk’ün sanata ve sanatçıya verdiği önemi anlatan ses sanatçısı ve yazar Onur Akay, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ebediyete intikalinin 84. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Aynı zamanda şair olan Akay, “Atatürk’ün kendi yazdığı "Oğuz Oğulları" adlı şiir de Atatürk'ün şiir konusundaki yeteneğini gözler önüne sermektedir…” ifadelerini kullanarak Mustafa Kemal Atatürk imzalı o şiiri paylaştı.

 

Akay’ın 10 Kasım mesajı şöyle:

“Özgürlük ve bağımsızlığın simgesi, eşsiz devrimci Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, bedenen aramızdan ayrılışının üzerinden 84 yıl geçti. Bedeni aramızdan ayrılsa da; devrimleri, ilkeleri ve hedefleriyle bize önderlik etmeye, bizim pusulamız olmaya devam ediyor.

Atatürk, şiire, edebiyata ve müziğe büyük bir ilgi duyan, sanata ve sanatçılara değer ve destek veren eşsiz bir devlet adamıdır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuvarımızda yer almıştır. 'Bir millet sanata önem vermedikçe büyük bir felâkete mahkûmdur.' diyen Atatürk, sanatın tanımını şu sözlerle açıklamıştır: 'Sanat güzelliğin ifadesidir. Bu anlatım sözle olursa şiir, ezgi ile olursa müzik, resim ile olursa ressamlık, oyma ile olursa heykeltıraşlık, bina ile olursa mimarlık olur.' Atatürk'ün sanatçılarla ilgili düşüncelerini ifade ettiği sözleri ise şunlardır: 'Sanatçı, toplumda uzun çalışma ve uğraşlardan sonra alnında ışığı ilk hisseden insandır.', 'Hepiniz milletvekili olabilirsiniz, bakan olabilirsiniz; hatta Cumhurbaşkanı olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.', 'Sanatkâr el öpmez, sanatkârın eli öpülür.' Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmiştir: 'Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.' Atatürk’ü örnek alarak çocuklarımıza, gençlerimize sanat sevgisini teşvik ederek yetenekli gençleri desteklemeliyiz.


Çünkü Atatürk, Türk bağımsızlığını ve Türk Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar korumayı ve savunmayı Türk gençliğine bırakmıştır. Türk gençliği ve Türk milleti de O’nun kendisine bıraktığı Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza kadar yaşatacak bilinçte, güçte, kararlılıktadır. Türk Milleti ne Atatürk’ten ne de O’nun silah arkadaşlarıyla birlikte kurduğu Cumhuriyet’ten asla vazgeçmeyecek ve sonsuza kadar yaşatacaktır. Bundan hiçbir kimsenin kuşkusu olmasın. Atatürk sadece Türk Ulusu için değil, dünyanın dünü, bugünü ve yarını açısından da değeri her geçen gün daha iyi anlaşılan büyük bir önderdir. Atatürk’ü, ebediyete intikal edişinin yıl dönümünde, giderek büyüyen bir özlemle anıyorum.


Atatürk’ün kendi yazdığı 'Oğuz Oğulları' adlı şiir de Atatürk'ün şiir konusundaki yeteneğini gözler önüne sermektedir…

Oğuz Oğulları

Asya’nın ortasında Oğuz oğulları

Avrupa’nın Alplerinde Oğuz torunları

Doğudan çıkan biz, batıda yine biz

Nerede olsa, ne olsa kendimizi biliriz.

Hep insanlar kendilerini bilseler,

Bilinir o zaman ki hep biziz.

Türk sadece bir milletin adı değil,

Türk bütün adamların birliğidir.

Ey birbirine diş bileyen yığınlar,

Ey yığın yığın insan gafletleri

Yırtılmış gözlerdeki gafletten perde,

Dünya o zaman görecek hakikat nerede?

Hakikat nerede?

Şiir: Mustafa Kemal Atatürk”