Eğitimde Uzm. Dr. Seher ALTINEL ve Uzm. Dr. Alev ŞAYLAN tarafından kaza ve yaralanmalarda yapılacak ilk müdahalelerin neler olduğu hususlarında katılımcılara bilgilendirme yapılmıştır. Uzm. Dr. Alev ŞAYLAN düşme ve çarpmaya bağlı yaralanmaların ilk sırada yer aldığını bunun yanında sürünmeye bağlı yaralanmaların da önemli olduğunu vurgulamıştır. Yaralanmalarda yapılacak ilk yardım teknikleri uygulamalı olarak gösterilmiştir.

Bisikletin en riskli tarafı motosiklet ve traktör de olduğu gibi etrafında korumasının olmamasıdır. Bu durum kaza anında ciddi yaralanmalara yol açmaktadır. Bu kapsamda alınacak tedbirler önem arz etmektedir.

Kask kullanımı özellikle motor ve bisiklet ile yapılan herhangi bir kaza sonucu beyin bölgesindeki yaralanmalara ve beyin kanaması gibi birtakım büyük yaralanmalara da engel olmaktadır. Ağır darbelerde dahi beyne en az ölçüde zarar vermektedir. Bu sebeple kask seçimi yaparken dayanıklılık kriterine dikkat edilmelidir. Kask ne kadar dayanıklı olursa koruma o oranda yüksek olur.

Kaskın yanında koruyucu kıyafet ve ekipman kullanmak, güvenli sürüş teknikleri uygulamak, tamir- bakım ve kontrolleri zamanında yapmak, iklim ve arazi koşulları ile kişiye uygun bisikleti tercih etmek, basit yaralanmalar için ilk yardım eğitimi almak gerekir.

En az 2 kişi bisiklet kullanmak (biri yaralanır ise diğerinin yardım etmesi için), acil durumlarda 112'ye ulaşmak için iletişim aleti ve çağrı cihazı bulundurmak şeklinde özetleyebiliriz.

Pedallayan Kadınlar Derneği Başkanı Burçin TARHAN ise koruyucu kıyafet ve kask kullanmanın önemine özellikle dikkat çekti.

Sağlıklı sürüşler....