SAMSUNLU ŞÂİRLER VE YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ 11. BASKIYA ULAŞTI
* Bu son baskıda, dörtyüz 55 şâir ve yazar’ın hayât hikâyeleri ve eserlerinin tanıtımı yanında yazılarından da örnek bölümler var.
* Gazeteci-Şair ve Yazar Ali Kayıkçı (Âşık Derebahçeli) tarafından ilk baskısı 1991 yılında “Samsunlu Halk Şâirleri” adı altında, “Samsun Gazeteciler Cemiyeti”nin yayını olarak hazırlanan ve 344 sayfa hâlinde neşredilen eser, bu defa 824 büyük boy sayfa olarak kültür-sanat severlerinin hizmetine sunuldu.
(İsmet Aktaş-Bizim Samsun): Eserin Derleyen ve Yazarı olan Ali Kayıkçı; “Samsun Yazarlar Derneği” üyesi olduktan sonra ilk aklımıza gelen, “Samsunlu Şâir ve Yazarları”mızı isim isim, eser eser tespit ile bir kitapta toplamak ve gelecek nesillere bırakmak teklifi oldu. Böylelikle de daha önce;
Samsunlu Halk Şâirleri; Samsun 1991, 344 sayfa,
Samsun’da Kültür-Sanat; C. 1, Samsun Şubat 1998, 188 s.
Samsun’da Kültür-Sanat; C. 2, Samsun Aralık 1998, 182 s.
Mahalleden Bölgeye Samsun; C. 1, Samsun 2000, 520 s.
Mahalleden Bölgeye Samsun; C. 2, Samsun 2001, 528 s. ve,
Samsun’un Mânevî Mîmarları (Dünkü ve Bugünkü Örnek Şahsiyetler); Samsun 2008, 340 s. isimli eserlerimizde yayımlanan biyografi/özgeçmiş’leri bir araya getirdikten sonra elimize geçen yeni bilgi, belge ve isimleri de 2011 yılında “Dünden Bugüne SAMSUNLU ŞÂİRLER ve YAZARLAR ANSİKLOPEDİSİ” adı altında, “275 isim/altıyüz 55 resim/bindörtyüz 55 eser” alt başlığı ile “Medeniyet Gazetesi”nin yayını olarak, 488 sayfa hâlinde neşrettiklerini belirtmekte ve açıklamasında şunları söylemektedir:
“Samsun’da Kültür- Sanat/1” adlı eserimizin Önsöz’ünde belirttiğimiz gibi, ‘Başlangıcından Bugüne TÜRK ŞAİR ve YAZARLAR SÖZLÜĞÜ (İstanbul 1985)’ ismi altında Bulvar Gazetesi tarafından hazırlanmış 256 sayfalık bir eserde; Samsunlu hangi şâir ve yazar var?.. Merak ve düşüncesiyle incelediğimizde, büyük bir hayâl kırıklığına uğramış ve sâdece Samsun doğumlu Vener Vüs’at O. (1922) ismi ile ve 7-8 cümlelik bir tanıtım yazısıyla karşılaşmıştık. Bunun üzerine araştırmalarımızı yoğunlaştırmış ve bu defa da bir başka gazete (Milliyet) tarafından hazırlanmış ‘EDEBİYAT ANSİKLOPEDİSİ-1991’e ulaşınca yeni isimlerle karşılaşacağımızı sanmamıza rağmen bu 448 sayfalık olan ve Bulvar Gazetesi’nin neşriyatıyndan tam 6 yıl sonra yayınlanmış bulunan bu eserde de yalnızca aynı ismi ve O’na ait de topu topu 4 cümlelik bir bilgiyi görünce şaşırıp kalmıştık. Haklı olarak, ‘Bunlar nasıl basın-yayın organlarıdır ki, V. O. Bener’in ismine; yayınladığı 4 eser ve biri de üçüncülük olmak üzere kazandığı iki mükâfat sebebiyle yer verir de, ülkemizin yetiştirdiği nadir kişilerden olan ve 16 esere imza atmış bulunan Ordinaryüs Prof. Dr. Ali Fuat Başgil gibi bir dâhiyi görmezler?..
Bunlar nasıl basın-yayın organlarıdır ki, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin, Tercüman Gazetesi’nin ve Milliyet Gazetesi’nin açmış olduğu yarışmalarda 3 defa birincilik kazanmış bulunan, tamamı 19 ciltten meydana gelen 10 ayrı eseri olan Kemal Vehbi Gül gibi velûd bir idareci-kalem erbabına sayfalar dolusu yer ayırmazlar?.. Bunlar nasıl basın-yayın organlarıdır ki, bir kısmı 2., bir tanesi de 10 baskı yapmış bulunan, yayınlanmış 9 eseri ve şimdiye kadar değil iki, katıldığı yarışmalarda aldığı derecelerin/mükâfatların sayısını bile hatırlayamayan bir vitrin dolusu madalya ve başarı belgesi olan Hallk Şâiri Kemâlî Bülbül gibi bir şahsiyeti sayfalarına almazlar?..
Banlar nasıl basın-yayın organlarıdır ki, Samsun doğumlu olmamakla beraber edebiyat ve sanat dünyamıza bu şehirdeki ikâmetleri sırasında nadir eserler kazandıran A. Yılmaz Boyunağa ve M. Hâlistin Kukul gibi başarıdan başarıya koşan, mükâfat üzerine mükâfat kazanan kültür adamlarımızdan bahsetmezler?…’ diye sormuş ve adı geçen bu isimlerin hayât ve eserlerinden bilgiler verdikten sonra da şöyle demiştik: ‘Bunlar nasıl basın-yayın organlarıdır ki, Eğitimci-Şâir ve Yazarlarımızdan bir Celâl Tarakçı’yı, Mustafa Özbalcı’yı, Kurtman Ersanlı’yı, Hayrettin İvgin, Şahin Köktürk, O. Osman Coşkun, Zekeriya Çavuşoğlu, Yılmaz Can, Rahmi Özen, Fikret Karadeniz, Nizamettin Aksu ve Yahya Kemal Kaya’yı, bir Metin Kökten’imizi, müzisyen-şâirlerimizden bir Taner Çağlayan’ı, bir Cavit Ersoy’umuzu, şâir ve yazarlarımızdan bir Rızâ Akdemir’i, Fazıla Atabek’i, Abdullah Neyzar Karahan’ı, şâirlelrimizden Erdoğan Alkan’ı, Âşık Neşat Aydın, Âşık Yaşar Erçinli, Âşık Gâribî, Âşık Çileli,. Âşık Ali Galip Akyol ve Âşık İbrahim Eraslan Akyol’u, yazarlarımızdan Bedrettin Cömert’i, Sadun Tanju’yu, Vedat Türkali’yi, Sefer E. Berzeg, Ahmet Seven, Ersin Erge, Adem Ertürk, Kerim Sarılar ve diğerlerini bilmezler yahut görmezler; üstüne üstlük bir de medya diye geçinirler?.. Anlamak, anlayabilmek mümkün değil!..’ Demiş ve bu noktada ‘üzerimize bir görev düştüğü inancı’na vararak ve ‘onların görmedikleri’ni, ‘göstermek istemedikleri’ni bir bir tanıtmak gayretiyle çalışmalara başladık.
1.si, 2.si, 3.sü… derken şimdi de elinizde tuttuğunuz bu cilt ile 11.sini yayımlamak suretiyle, o görülmek istenmeyen onlarca, yüzlerce ismi (defaatle) bir bir karşılarına dimdik bir şekilde çıkardık; genç kalemlere de yer vermek suretiyle onları da samimi teşviklerimizle gayretlendirip heyecanlandırdık… Yazdıkça; tamam demiyor, diyemiyor, yayınladıkça; unuttuğumuz ve/veya bilgisine ulaşamadığımız isimler olduğunu görüyor, yeni kültür-sanat şahsiyetlerimizin varlığı ile âdeta yeni bir şevk ve gayret ile daha kapsamlı yeni bir Ansiklopedinin gereğine lüzum hissediyoruz…” Diye konuşan Kayıkçı, ayrıca şunları vurgulamaktadır:
“Dünden Bugüne Samsunlu Şâirler ve Yazarlar Ansiklopedisi”nin sayfaları arasına katılan her bir yeni ismi, cenk meydanında âdeta ordumuz saflarına iştirak eden yeni bir cengâvermiş gibi görüyor ve taze kuvvet kazanmanın yanınında yeni bir dost/arkadaş’a daha kavuşmanının heyecanını yaşıyoruz… Selâmet Kitap-Kırtasiye’nin yayını olarak Ekim 2020’de yayınladığımız 10’ncu baskıda, alt başlıkta “Dörtyüz 55 İsme Doğru” demek suretiyle hedef tayin etmiş, elinizde tuttuğumuz bu 11’inci baskıda ise bunu gerçekleştirmenin sevinciyle bu defa “Beşyüz 55 İsme Doğru” diyerek genç kalemlere ve yeni isimlere yer ve ufuk açmış bulunuyoruz!..
“Selâmet Kitabevi”nden, şâir ve yazarlar ile müşterilere ücretsiz hediye verilmek üzere hazırlanan 824 sayfalık bu kitapta “Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı” ile önceki “Vali Osman Kaymak”, “Vali İbrahim Şahin” ve “Vali Hüseyin Aksoy” ile “Prof. Dr. K. Tuncer Çağlayan” ve “Eğitimci Şâir ve Yazar M. Hâlistin Kukul”un “Önsöz” ve “Takdim” yazıları da bulunmakta, özellikle gençlerimize ‘millî kültür-sanatımız tanıtılmak ve sevdirilmek istenmektedir! ..’ diyoruz. Yazdıkça; tamam demiyor, diyemiyor; yayınladıkça; unuttuğumuz ve/veya bilgisine ulaşamadığımız isimler olduğunu görüyor, yeni kültür-sanat şahsiyetlerimizin varlığı ile âdeta yeni bir şevk ve gayret ile daha kapsamlı yeni bir Ansiklopedinin gereğine lüzum hissederek bugünlere gelmiş bulunuyoruz…Bu duygu ve düşünceler ile yeni isimlerin de yer alacağı yeni bir “Beşyüz 55 İsim’e Doğru Samsunlu Şâirler ve Yazarlar Ansiklopedisi”nde buluşmak temennisiyle selâmlar, saygılar sunuyoruz!..”