Milli Mücadele esnasında silah ve cephanelerin Anadolu'daki cephelere ulaştırılmasını sağlayan İstiklal Yolu’nun ve yolun kahramanlarının öyküsü beyaz perdeye taşındı. “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi” kitabında, İnebolu’dan Ankara’ya kağnılarla silah ve mühimmat getiren binlerce kadının içinde taşıdığı umudu, okuyucunun zihnine ince ince nakşeden Alp Armutlu, tarihi İstiklal Yolu’nu belgesel filme taşıdı.Belgesel, Anadolu kadınının ve yerel halkın 344 kilometre boyunca yazdığı eşsiz kahramanlık destanı hakkında yapılan iki yıllık bir araştırma sonucunda ortaya çıktı. Ön gösterimi İstanbul’da yapılan “Umudun Yolu- Kağnı Kamyonu Yendi” belgeseli, 18 Aralık günü ise Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde Ankara halkı ile buluştu.
Geçmişin izlerini ve Mustafa Kemal’i tüm gerçekleriyle anlatmak için birçok noktada ‘Nutuk Yıldızı’ gösterileri düzenleyen araştırmacı ve yazar Alp Armutlu’nun ilk kitabı “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi” beyaz perdeye aktarılarak seyirciyle buluşmaya devam ediyor. Anadolu kadınının gözünden tarihe yeni bir sayfa açan “Umudun Yolu - Kağnı Kamyonu Yendi” belgeselinin Ankara gösterimi, 18 Aralık’taAnkara Resim ve Heykel Müzesi’nde gerçekleştirildi. Yönetmenliğini Nâzım Doğan ve Sinan Çevik’in üstlendiği belgeselde Alp Armutlu, birlikte çalıştığı 30 kadar yerel anlatıcı ve 7 kişilik danışma kuruluyla umudu, İstiklal Madalyası ve İstiklal Yolu üzerinden izleyiciye sundu. Seyirciler tarafından yoğun ilgi görengösterimeİçişleri, Devlet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eski Bakanı Murat Başesgioğlu, AK Parti Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan, eski milletvekilleri, belediye başkanları ve STK temsilcilerinin yanı sıra, İnebolu, Kastamonu, Ilgaz, Çankırı, Kalecik ve Ankara’nın yerel anlatıcıları da katıldı.Gösterimde Yapımcı Alp Armutluile Yönetmenler Nâzım Doğan ve Sinan Çevik deseyircilerin arasında yer aldı.
“Bizi bağrına basan yerel halk ile umudu konuşmak muhteşem bir tecrübe oldu”
İstanbul’daki ön gösterimin ardından Ankara gösteriminin de büyük ilgi gördüğünü aktaran Alp Armutlu, “Gösterimimiz, Ankara halkının yoğun katılımıyla gerçekleşti. Kurtuluş Savaşı’nın gizli kahramanlarına ve İstiklal Yolu’na olan bu ilgi bizi ziyadesiyle mutlu ediyor” dedi. Belgeselin yapım süreci hakkında da bilgi veren Armutlu, lansman sonrası yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “İnebolu’dan kağnı ile yola çıktık. Öküzlerimiz Kuyruk ve Aslan’ı yol boyunca beslemek çok güzel bir deneyimdi. Bizi bağrına basan yerel halk ile umudu konuşmak muhteşem bir tecrübe oldu. Anlatılanlar gözlerimizi yaşarttı. Tüm bunları bugüne aktarmak, Atatürk’ün izinden giden gençler olarak bütün ekibimizin borcuydu. Geçtiğimiz her ilçeden toprak aldık, cephane sandığımızın içinde biriktirdik. Ankara Valiliği’nin izniyle sabahın 5:30’unda 1. Meclis önünde çekim yaptık. Saat 06:00’da işine giden Ankaralıların yoğun ilgisiyle karşılaştık. Topladığımız toprağı, Haymana’da Mangal Dağı’nda 63 şehidimizin yattığı şehitlikle buluşturduk. Dağın tamamında 1.000 şehidimiz var. Böyle özel bir işin Ankara halkıyla buluşması bizim için ayrı bir onur kaynağı... Belgeselimizin ‘Umut’ taşıyan kahraman Kuvayımilliye’nin kadınıyla ve erkeğiyle fedakârlık dolu icraatlarını sadece Türkiye ile değil, dünyayla buluşturacağına inanıyorum.”
Mustafa Kemal’in teşekkürü gibi…
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 1919 ile 1922 yılları arasında halkına aktardığı umudu konu alan belgeseli kahraman kadınlara ithaf ettiğini vurgulayan Armutlu, “Atatürk’ün İstiklal Madalyası üzerine farklı bir şifre ile yerleştirerek ve madalyaları her kahraman vatan evladının yakasına iliştirerek sunduğu teşekkür gibi ben de belgeselimi savaşta cephede olan nice kadınlarımıza ithaf ediyorum” şeklinde konuştu.