“İklim Yılı” ilan edilen 2022 yılında artan enerji maliyetlerine karşı tasarrufu gündeme getirerek, enerjiyi etkin kullanmak ve bilinçli tüketimi geliştirmek amacıyla bir enerji verimliliği kumpanyası başlatan Nilüfer Belediyesi, bu doğrultuda bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor. Önceki akşam Karaman Dernekler Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen toplantıda da Nilüfer’deki apartman yöneticileri, site yöneticileri ve bina sahiplerine binalarda enerji verimliliğinin nasıl sağlanacağı hakkında bilgiler verildi.
Toplantıda enerjinin verimli kullanılmasının önemine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Remzi Çınar “Özellikle küresel ısınma süreçlerinin tüm dünyada yarattığı sorunları giderebilmek için Nilüferli vatandaşlarımızdan destek bekliyoruz. Ülkemizin de içinde bulunduğu bu süreçte özellikle enerji bazında düşünüldüğünde ülke kaynaklarımızın zayıf olduğunu görüyoruz ve bu kaynakların büyük bölümünü yurt dışından ithal ediyoruz. Bu kaynakları ülkemize getirmek için hem kamu olarak hem birey olarak yüklü miktarda para harcanıyor. Bu durumda enerji verimliliğini ne kadar etkin kullanabilirsek yakıt tasarrufuyla gider kalemimizi azaltmış oluruz. Aynı zamanda yakıtların fazla kullanılmasında doğaya olan zararı da engellemiş oluruz” dedi.
Yapılacak ufak hamlelerle enerji verimliliğiniarttırabileceğimize ve bunun yararlarına değinen Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Serkan Emin ise, “Ülkedeki cari açığın en büyük kalemi enerji ithalatı. Kazandığımızı enerji almak için harcıyoruz. Yapılan araştırmalara göre biz binalarımızda önlem alarak enerji sarfiyatını yarı yarıya düşürebiliyoruz. Yakıt tüketmenin küresel ısınmaya da zararları bulunuyor. Saldığı sera gazlarıyla dünya daha da ısınıyor ısındıkça iklimler değişiyor iklim krizleri meydana geliyor. Binalarımızda muhakkak ısı kaçak yerlerini tespit etmek, enerji tasarruflu makinelerinkullanımını artırtmak, led ampullere geçmek ve bina yalıtımı yaptırmak gerekli” şeklinde konuştu.
Toplantıya katılan Isı, Su, Ses ve Yangın yalıtımcıları Derneği Teknik İşler ve Eğitim Yöneticisi Güneş Yüzügür de, ısı yalıtımının enerji verimliliğinin parçalarından biri olduğunu kaydederek, “Çağdaş yapılar içinde yaşamak istiyorsak ısının yanısıra ses, su ve yangın yalıtımıyla ilgili önlemleri de bir şekilde almamız gerekiyor. Türkiye’de yapılan binaların duvar kalınlıkları ince bu yüzden ısıtmak ve soğutmak bir hayli zaman alıyor. Bunu yalıtımla daha kısa sürelere indirebiliriz” dedi.
Katılımcılar toplantı sonunda merak ettiklerini sorma imkanı buldu.
Hatice Hökelekli /Ankara