karahan_tokatalmus @ hotmail.com

TOPLUMSAL DEĞERLER

Bir toplumu yok etmek için, o topluluğun kültürü,dini ve dilini yok etmek gerekir.Çünkü kültür toplumun geleneğini,din inancını, dil ise bir arada yaşamayı sağlayan iletişimdir.

Kültür; atalarımızın bize öğrettiği bir arada yaşamayı, neyin doğru olduğunu neyin yanlış olduğunu ifade ettigi gibi; o toplumun manevi varlığını ortaya koyan bir değerdir.

Bu değerler bir topluluğu diğer topluluklardan ayıran aynı zamanda bir gücün simgesidir. Güç, birlik beraberlik sayesinde oluşur,bunun temel yapısı da kültürdür. Kültür yozlaşmaya başlayınca, bir çok manevi değerini yitirir. Farkında olmadan kendi birliğini beraberliğini yitirirsin.


İnançlar; toplumun bir arada ,doğru yolda ilerlemesini sağlayan en yüksek maneviyatı insanı insan olmanın bilincine iten. Yaratılış ve yaşayısımızın kurallarını belirler.Bununla beraber Allah peygamberler göndermiş kitaplar indirmiştir. Çeşitli toplumlar farklı İnançlar oluşmuştur. Bunların tek amacı gerçeği, doğruyu bilmeleri yanlıştan uzak durmalarıdır.

En son kitabımız Kuran'ı Kerim ve peygamber efendimiz Hz Muhammettir. Dünyaya adalet getiren, yoksulu masumu koruyan peygamber efendimiz kötülüklerden uzak kalmamız için ümmetine tavsiyelerde bulunmuştur. Peygamber efendimiz Allahın en sevgili kulu ve elçisidir.
İnançlarımız bizi iyi bir insan kalabilmemiz için bizi ayakta tutar. İyi insanlar,güzel topluklar oluşturur ve dünyamızı güzelleştirir. Dünyasını güzelleştiren ahiretinide güzelleştirir.


Dil, toplumları bir arada tutunmayı uzlaştırır, anlayan ve anlatan benzerliklerimizi ortaya koyan sözcüklerdir. Dil bir toplumun en belirgin simgesidir. Kültürü kültürleştiren,inançları bir arada tutan ortak bir simgedir.
Bir ulusun bağımsızlığını ortaya koyar.


Kültürümüzden yozlaşırsak,inancımızı kaybesersek, dilimizi güzelleştirmezsek; sevgiyi saygıyı, sevincimizi acılarımızı paylaşamayız. Bireyselleşme süreci toplumdan koparır, ruhsal olarak bireyi bitirir. Her birey toplumu oluşturduğundan bütüne yansır.

Yorgan yana yana döşeğe gelir. Bu nedenle manevi değerlerimize sahip çıkmalıyız.


Kendini ulaşılmaz zannedenler gökten zibil gibi gelmediler. Göl den çıkana kadar bir çoğunuzun gözü patladı. Geçmişinizi unutunca Firanvulaşıyorşa insanlar, İnancını sloğanlaştırıp show yaparak uygulamada yapılmazsa o toplum iyiye gitmez.

İnsanlığını kaybedenler, kültürünü unutanlar yine Firavunlaşır, Musanın kerametini unuturlar. Dünyanın hiçbir zaman Kızıldenizi bitmez.

Bizleri biz yapan ;

Kültürümüze, inancımıza ve dilimize sahip çıkarak bir arada olarak hem bizler daha iyi oluruz hemde dünyamızı güzelleştiririz.

Nazım Hikmetin dediği gibi,
" İnsan insan iyi gelmeli"

İyi bir insan olabilmek adına sevgiyle kalın.

Hüseyin Karahan