Devrekani’de faaliyet gösteren Devrekani Deva Gıda ltd şti’ni Başkent postası medya olarak ziyaret ettik…

Devrekani’de faaliyet gösteren Devrekani Deva Gıda ltd şti’ni ziyaret ettik. Şirket müdürü Yahya Çirişoğlu’ndan  siyez ürünleri ve şirket faaliyetleri hakkında bilgi aldık. Deva Gıda  siyez İşletmesindeki  gelişmelere şahit olduk…

 

ŞİRKET Müdürü Yahya Çirişoğlu siyez ve siyez ürünleri hakkında yaptığı açıklamada; “Siyez hububatların en doğal olanlarındandır. 14 Kromozonludur. Yani tamamen doğal, genetiği ile oynanmamış bir buğday çeşididir. (Nuh’un gemisindeki tohumlardan olduğu kabul edilir) Kastamonu’da yetişen siyezin ayrı bir farkı var. Nitekim Kastamonu Siyezi  Coğrafi alan işaretli ve T.C. Tarım Orman Bakanlığınca MERGÜZE ve ATA ismiyle iki çeşit tohumluk siyez olarak tescilli tek siyezdir.  Kastamonu bölgemizde ekim alanı en fazla bölge Devrekani, Seydiler, Ağlı bölgeleridir.

Yani işletmemiz Siyezin merkezindedir. Siyezden iki ana ürün üretiyoruz. Bunlar SİYEZ UNU ve TANE BUĞDAY’dır.. Siyez kavuzlu özelliğinden ve yetişme şartlarından dolayı içinde yabancı madde çok oluyor. Bunun bir sebebi de siyez yetiştirmede zirai ilaç ve fenni gübre az kullanılmasıdır. Uzun bir zaman çalışmamız sonunda siyezi en iyi temizleyecek tesisi kurduk. Bu tesis taş ayırıcı ve ayıklama, temizleme makinalarından oluşuyor” dedi.

 UNUMUZU TAŞ DEĞİRMENDE, ELEMEYİ PNOMATİK SİSTEM VASITASIYLA YAPIYORUZ.

 Un üreticileri için Taneli Siyez üretiyoruz. Siyez unundan erişte, makarna, arpa şehriye, çorbalıkerişte, nefis DEVREKANİ Formatındaki tarhanayı, hamur işlerinden siyez ekmeği, siyez unlu mısır ekmeği, galeta, kurabiye gibi ürnleri bilfiil tesisimizde üretiyoruz diyerek sözlerine devam eden  Yahya Çirişoğlu; “ Üretim ve paketleme faaliyetlerimizde Haccep kurallarına tamamen uyuyoruz.  Kendi ürettiğimiz ürünler Helal ürün sertifikalıdır. Şirketimiz çok ortaklı ve 1998 den beri Devrekani Yem Fabrikasının sahibi DEVREKANİ YEM GIDA SANAYİ VE TİC. A.Ş. nin bir iştirakidir. Bu sayede bütün çiftçilerle ticari ilişkilerimiz çok yönlüdür. Siyez sayesinde planlı bir tarımsal üretim yani planlı bir üretim örneğiyiz. Nitekim son üç senedir alacağımız ürün için tohumunu vererek sözleşmeli ekim yaptırdık. Bu planlı üretimi her yıl yapacağız inşallah. Tesisimizde Organik ürün işleme yetkimiz var. Yani hem kendi ürünümüzü hem müşterinin organik ürününü tesisimizde üretebiliyoruz” şeklinde konuştu...

HEDEF VE VİZYONLARI

 Gelecekle ilgili hedefimiz yani vizyonumuzdan biri; pancar ve buğday üretiminin yerini almadan, kırsal alanda üretim sahasının genişletilmesine, ekilmeyen alanların ekimine katkıda bulunmak, ürünlerimizin her il ve ilçede bayiliğinin bulunmasını sağlamak, ihracat yapmak ve bütün faaliyet süreçlerinde paydaşlarımızı memnun etmek diyerek sözlerini noktalayan Yahya Çirişoğlu; “ Devrekani Deva Gıda Siyez Ürünleri İşletmesi  Taşdeğirmende Siyez unu üretimi (un üretimini kavuz karıştırmadan tane siyezden yapma) ve Tane Siyez Buğdayı üretimi Siyez unundan çeşitli hamur işleri ve Paketleme Organik ürün  işleme ve fason üretim. Satınalma garantili Sözleşemeli Ekim Faaliyetlerimizle hizmetinizdedir” şeklinde konuştu.