Hem insanlar hem de gezegen üzerinde zararlı etkileri olan potansiyel bir çevresel felakete karşı koymaya ilişkin bildirim

Arazdayan'daki metalurji tesisi inşaatı nedeniyle hem insanlığa hem de gezegene zarar verecek olası bir çevre felaketine karşı birçok ülkenin sivil toplum kuruluşları açıklama yaptı.
Açıklama özellikle şöyle diyor:
“Sivil Toplum kuruluşları olarak, aşağıda imzası bulunan bizler, oldukça büyük bir metalurji tesisinin inşasına karşı olduğumuzu ve derin endişemizi dile getiren toplu bir bildiri yayınlıyoruz. 16.500 metrekarelik geniş bir alanı kaplayan ve yıllık 180.000 ton üretim kapasitesine sahip olması beklenen bu Ermeni-Amerikan çelik fabrikasının, Ermenistan ile Nahçıvan Özerk Bölgesi arasındaki sınırda bulunan Arazdayan (Yeraskh) köyünde inşa edilmesi öneriliyor. Azerbaycan Cumhuriyeti Ne yazık ki, bu proje yeni bir çevre felaketine katkıda bulunacak ve bu nedenle endişelerimizde birleşmiş durumdayız.
Bu büyük ölçekli metalurji tesisinin kurulması, uluslararası kabul görmüş standartları ve ilkeleri, özellikle de Sınır Ötesi Bağlamda Çevresel Etki Değerlendirmesine İlişkin BM Ekonomik Komisyonu Avrupa Sözleşmesi'nde (Espoo Sözleşmesi) ifade edilen standartları ve ilkeleri bariz bir şekilde göz ardı etmektedir. Espoo Sözleşmesi, çevresel konuların ulusal sınırları aştığını kabul eder ve belirli durumlarda birden fazla devlet söz konusu olduğunda uluslararası söylemin gerekliliğini vurgular. Azerbaycan tarafının karşılıklı anlaşması olmadan sınırda böyle bir tesisin inşa edilmesi, sınır aşan bağlamlarda çevresel etkinin değerlendirilmesini ele alan 1991 Espoo Sözleşmesinin açık bir ihlalidir. Hem Azerbaycan hem de Ermenistan bu Sözleşmeye taraftır. Espoo Sözleşmesine göre, tesisin çevresel etkisinin kapsamlı bir değerlendirmesi yapılmalıdır. İnşaatla ilgili değerlendirme belgesi, bölgeye yakın yerlerde yaşayan komşu Azerbaycan sakinlerinin görüşleri dikkate alınarak ilgili Azerbaycan kurumları, eko-aktivistler tarafından gözden geçirilmelidir.
Böyle bir fabrikanın inşası insanlara veya gezegene zarar verir ve geniş kapsamlı sonuçları ve insan sağlığı, çevre ve gerçek sürdürülebilirlik için oluşturduğu tehdit göz önüne alındığında sivil toplum için kırmızı bir çizgi çizer.
Metalurji tesisinin zehirli kimyasal atıklarının yerel ekosistem üzerindeki potansiyel yansımaları önemlidir. Bu çevresel etki, insan sağlığını ve güvenliğini, flora, fauna, toprak, hava ve su yapılarını kesinlikle etkileyecektir.
Bu atığın Araz nehrine boşaltılmasının endişe verici olasılığı, nehirde yaşayan yaban hayatı ve sulama için Araz suyuna güvenen büyük çiftlikler için endişe yaratmaktadır. İçme suyu kaynağına verilen zarar, sınır köylerinde bulaşıcı hastalıkların yayılmasına yol açabilecek insan sağlığına ve su güvenliğine verilen zarardır. Potansiyel olarak hem Azerbaycan hem de Ermenistan için ciddi bir halk sağlığı krizi yaratabilir.
UHC ile ilgili üst düzey toplantının siyasi bildirisine göre, BM Genel Kurulu tarafından 10 Ekim 2019'da kabul edilen Karar, sağlığın sürdürülebilir kalkınmanın sosyal, ekonomik ve çevresel boyutlarının bir ön koşulu ve bir sonucu ve göstergesi olduğunu belirtmektedir. Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündeminin uygulanması. BM Üye Devletleri, temiz hava, güvenli içme suyu ve sanitasyon gibi sağlığın çevresel belirleyicilerini tanıdı. BM temiz, sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevreyi temel bir insan hakkı olarak kabul eder. Ancak Ermenistan bu çevre suçlarını işleyerek bölge de dahil olmak üzere Azerbaycan halkının insan haklarını ağır bir şekilde ihlal etmektedir. Ermenistan, BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşmak için karşıt konumda olduğu için bu kararı tamamen ihlal ediyor,
Ayrıca, Aarhus Sözleşmesi çevresel konularda bilgiye erişimi, halkın katılımını ve adaleti teşvik etmede hayati bir rol oynamaktadır. Bu sözleşmenin imzacısı olarak Ermenistan, etkilenen toplulukların fabrika faaliyetleri, karar alma süreçlerine anlamlı katılım ve çevresel zarar durumunda tazminat arama yollarına ilişkin bilgilere erişimini sağlayarak yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Ermenistan'dan sivil toplum kuruluşlarının ve yerel toplulukların diyaloga ve büyük çelik fabrikasının inşasıyla ilgili karar alma süreçlerine aktif olarak katılmalarına olanak sağlayan bir ortam yaratmasını talep ediyoruz.
Birleşmiş Milletler İş Dünyası ve İnsan Hakları Kılavuz İlkeleri, madencilik endüstrisi de dahil olmak üzere iş dünyasında sorumlu davranışı teşvik etmek için çok önemli bir çerçeve sunmaktadır. Bu ilkeler, şirketlerin insan haklarını destekleme, olumsuz çevresel etkileri önleme ve etkilenen topluluklarla şeffaf ve kapsayıcı bir şekilde ilişki kurma ihtiyacının altını çiziyor. Arazdayan'da metalurji tesisi inşasına dahil olan tüm paydaşları, eylemlerini bu ilkelerle uyumlu hale getirmeye ve bunları operasyonel uygulamalarına entegre etmeye davet ediyoruz.
Bunun ışığında, BM Çevre Programı, Dünya Sağlık Örgütü, BM Çevre Özel Raportörü ve BM Zararlı Maddeler ve İnsan Hakları Özel Raportörü gibi ilgili uluslararası kuruluşları bu duruma yanıt vermeye ve bir adım atmaya çağırıyoruz. Ermenistan'ın devam eden çevresel ihlallerine son verin.
Amerika Birleşik Devletleri'ni de bu riskleri kabul etmeye ve Arazdayan'da söz konusu metalurji tesisinin inşasına desteğini kesmeye çağırıyoruz.
Ayrıca, Ermenistan'daki sivil toplum kuruluşlarını, özellikle halk sağlığı ve tüberküloz savunuculuğuyla aktif olarak ilgilenenleri, bu tesisin kurulmasına karşı derhal harekete geçmeye ve protesto etmeye çağırıyoruz. İnşaatının şüphesiz Ermenistan'ın kendi çevresel durumu üzerinde de son derece olumsuz bir etkisi olacaktır.
İmzalar:
1.Maryam Danesh, Washington ve Lee Üniversitesi, Amerika Birleşik Devletleri
2.Sameer Sah, TB Sivil Toplum Danışmanı, Birleşik Krallık
3.Ezio Távora dos Santos Filho, REDE-TB, Brezilya
4. Umarov Rustamjon, çevre aktivisti, Hiroşima Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi, Japonya
5. José María Di Bello, Fundación GEP, Arjantin
6.Svetlana Doltu, STK AFI, Moldova Cumhuriyeti
7.Olha Klymenko, CO “TBPeopleUkraine”, Ukrayna
8.Inna Gavrylova, APH (Halk Sağlığı Birliği), Ukrayna
9.Sergey Uchayev, RNGO “ISHONCH VA HAYOT”, Özbekistan
10.Nikoloz Mirzashvili, Network TBpeople Sakartvelo, Georgia
11.Sok Chamreun Choub, Khmer HIV/AIDS STK Alliance (KHANA), Kamboçya
12.Stephen Anguva Shikoli - TB Şampiyonları Ağı Kenya
13.Collins Major Kinyuru - Pamoja TB grubu, Kenya
14.Joseph Kilonzo - BISC, Kenya
15.Elchin Mukhtarli, Azerbaycan TB STK Koalisyonu
16.Peter Ngola, Wote Youth Development Projects CBO, Kenya
17.Charles Quist, Carepal vakfı Gana
18.Parvana Valiyeva, “Saglamliga Khidmat” Halk Birliği, Azerbaycan
19.Chingiz Ramazanli, TBpeople, “Towards Free Future”, Azerbaycan
20.Prof.Dr.Zeki Kılıçaslan, “İstanbul Verem savaş derneği”, Türkiye
21.Dr. Kerkük Kültür Derneği Başkanı Şemsettin Kuzeci türkiye
22.Sierra Leone'den Abass A Kamara Ben Sierra Leone Kızıl Haç Derneği'nden bir gönüllüyüm
23.Mohmad Husain, Jammu kashmir'den yalnız, Hindistan İnsan Hakları aktivisti, uluslararası İnsan Hakları Komisyonu'nun resmi gönüllüsü, İsviçre.
24.Cordelia Adamu.Africa Çevre ve Sağlığı Geliştirme Ağı.Nijerya
25.Germain Marius HAPY, Diplomat, Başkan OSER Humanitarian, İsviçre/Kamerun
26.Norman Kagiso Matiting, verem hastaları, Botsvana
27.Nishant Chavan, Bağımsız Halk Sağlığı Danışmanı, Hindistan
28.Filiz Duyar Ağca, Türk Toraks Derneği, TB Çalışma Grubu, Türkiye
29.Hasim Abdul Halim, Sağlık ve Aile Refahı Bakanlığı, Hindistan
30.Kinz Eman, Stop TB Partnership Pakistan, Pakistan
31.Zeeshan Ahmad, İl TB Kontrolü (PTP) Punjab, Pakistan
32.Mohmad Hossain, Bangladeş Alerji ve Klinik İmmünoloji Enstitüsü (IACIB), Bangladeş”.