Türkiye'de girişimcilik ekosistemini geliştirmek ve gençlere ilham vermek üzere kurulan Türkiye Girişimcilik Vakfı, Türkiye Açık Kaynak Platformu ve Ödeal iş birliğinde finans teknolojileri alanında yazılımcılar yetiştirmek ve bu alana gençlerin ilgisini artırmak amacıyla Ödeal FinTech Fellow Programı başlatılıyor.
 
Türkiye Girişimcilik Vakfı, Türkiye Açık Kaynak Platformu ve Ödeal işbirliğiyle Ödeal FinTech Fellow Programı hayata geçiriliyor. Finans teknolojileri alanında yazılımcılar yetiştirmek, bu alanda yazılımcı sayısını artırmak ve gençlerin ilgisini çekmek üzere başlatılan programa; 18 - 24 yaş arasında, kariyerine başlamak için dört yıllık bir üniversite eğitimini bitirmeyi beklemek yerine hemen para kazanmaya başlamak isteyen, 14 ay sürecek etkili bir kariyer eğitimiyle finans teknoloji sektöründe hızlı bir başlangıç yaparak 4 yılda toplamda 750.000 TL gelir elde etmek isteyen gençler başvurabiliyorlar.
 
Programa kabul edilen öğrencilere GİRVAK tarafından kariyer ve sosyal yönden gelişebilmeleri için ilham seansları, trend sohbetleri ve İngilizce eğitimleri sağlanacak. Fellowlar, üç ayın sonunda CTO'larla ve İK uzmanları ile buluşacak, dokuz ayın sonunda staj programlarına ve mentorlara yönlendirilecekler. Eğitime katılan gençler her ay maaş ve başarı durumlarına göre prim alma şansı yakalayacaklar.
 
Program gençler için büyük fırsat
Girişimcilik Vakfı Genel Müdürü Mehru Aygül konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Programa katılan öğrenciler, üç etkili ve büyük kurumun networküne dahil olma şansına sahip olacak. Bu program sayesinde bir alana odaklanarak meslek edinecek, öğrenciyken maaş ve prim alabilecekler. Meslek eğitimi dışında iş hayatında ve kişisel hayatlarında ihtiyaç duyacakları tamamlayıcı seanslar ve iş görüşmesi simülasyonları yapabilecek, alanında öncü CTO'larla bir araya gelebilecekler.”
 
Kariyerini geliştirmek isteyen gençleri bekliyoruz
Açık Kaynak Platformu Direktörü Sertaç Yerlikaya “Türkiye Açık Kaynak Platformu olarak teknolojide öncelikli alanlarda yazılımcı insan kaynağı yetiştirmeye devam ediyoruz. Fintek alanında yetkin yazılımcılar yetiştirmek için üyelerimiz GİRVAK ve Ödeal ile FinTech Fellow Programı'nı tasarladık. Kariyerini finans teknolojileri alanında geliştirmek isteyen gençlerimizi 42 okullarına bekliyoruz” dedi.
 
Genç yazılımcı adaylarının her zaman yanında olacağız
Ödeal Kurucu Ortak Feyzi Güngör ise “Girişimcilik esasen toplumca kabul edilen varsayımları sorgulamaktan geçiyor. Sekiz yıl önce, kartlardan ödeme almak için özel üretilen bir cihaz gerekliliğini sorgulamış, cep telefonlarının POS cihazı olarak kullanılmasını sağlayan Cepte POS'u Türkiye ve tüm dünya ile tanıştıran bir fintek girişimi olarak çığır açmış ve sektörde öncü olmuştuk. Yine aynı şekilde ödeme ve e-belgeyi eşlemek için de özel bir cihaz gerekliliğini sorguladık, devletimizin öncülüğünde yıllardır fiziki cihazlarda yapılan yazar kasa işlemlerinin e-Belge ile sadece yazılım tabanlı olarak buluta taşınmasına da öncülük ettik. Start-up olarak çıktığımız bu yolda, sektör lideri bir şirket haline geldik. Bunu yaparken girişimci şirket kimliğimizden hiç kopmadık. Yine aynı bakış açısıyla, ülkece içinde bulunduğumuz beyin göçü sürecinde üniversite mezunu olan veya olmayan gençlerimizle el ele, bu gençlerimizi hızlıca en fazla katma değer yaratacaklarına inandığımız alanda eğitmek ve beraber çalışmak istiyoruz. Biz gençlerin üretmek, daha iyi olmak veya icat çıkarmak için metodolojisi 300 yıl önce tasarlanmış, 100 yıl önce kitaba dökülmüş, 30 yıl önce öğretilmiş bilgilere ihtiyaç duymadığını düşünüyoruz. Beş yıl sonrayı dahi tahayyül edemediğimiz bugünün dünyasında o okul mezunu, bu bölüm diplomalı olmadığı için bu kadar yetenekli insanı yıllarca kenarda bekletmek gibi bir lüksümüz yok. Bu programa başvurup kabul edilen ve bu yoğun süreci bizimle beraber yürüyen gençlerimizin Ödeal FinTech Fellow Programı ile hem mesleki hem de kişisel anlamda büyük gelişme göstereceklerini düşünüyoruz. Buna o kadar inanıyoruz ki bu süreçten geçerek Ödeal'da çalışacak arkadaşlarımızın tüm maliyetlerini birinci günden itibaren biz üstleniyoruz. Ülkemiz için önemli fırsatlar barındırdığını düşündüğümüz bu projenin kurucu ekibinde GİRVAK ve Türkiye Açık Kaynak platformunun yanında yer almaktan çok büyük bir kıvanç duyuyoruz. Bu yolda, biz de Ödeal olarak hem mali hem de insan kaynağımızla gereken desteği sonuna kadar sağlayacağız. Finans teknolojileri alanında ilerlemek ve kendini geliştirmek isteyen tüm genç yazılımcı adaylarının her zaman yanında olacağız” şeklinde konuştu.
 
 
Türkiye Girişimcilik Vakfı hakkında:  
Türkiye Girişimcilik Vakfı 2014 senesinde Sina Afra'nın fikir önderliğinde 25 kurucu ile tarafından kurulmuştur. Türkiye Girişimcilik Vakfı girişimcilik kültürünü aşılamak, üniversite gençlerinin girişimcilik ruhunu keşfetmelerini sağlamak ve uzun vadeli düşünce yapısı ile gençlere ilham olmak amacıyla hayata geçirilmiştir. Şu anda 45 kişilik bir mütevelli heyetine sahip olan Türkiye Girişimcilik Vakfı, Türkiye'de girişimcilik ve liderlik açısından en yatkın ve en yetenekli gençlerin bulunması ve desteklemek misyonunu edinmiştir. Network, Rol Model, Burs, Girişim Elçileri ve Giveback olarak 6 temel öğe üzerinden girişimcilik potansiyeli taşıyan gençleri seçen Türkiye Girişimcilik Vakfı, tüm alanlardaki girişimcilik fikrine ilham olmayı hedeflemektedir. www. girisimcilikvakfi.org
 
Türkiye Açık Kaynak Platformu hakkında:
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, Bilişim Vadisi ve TÜBİTAK TÜSSİDE ortaklığında İSTKA ve MARKA fonlarıyla 2019 yılında kurulan “Türkiye Açık Kaynak Platformu”; kamu ve özel sektör şirketleri, STK'lar, üniversiteler ve topluluklardan oluşan paydaşları ile ülkemizde açık kaynaklı yazılım ekosistemini geliştirmek, nitelikli yazılımcı sayısını arttırmak ve uygulayıcı şirketlerin rekabet gücünü arttırmak için faaliyetlerini sürdürmektedir. Sektör ihtiyaçlarına özgü belirlenen proje başlıklarında rekabet öncesi iş birliği modeliyle paydaşlarını bir araya getiren Türkiye Açık Kaynak Platformu gençlerin farkındalığını arttırmak için de seminer, yarışma vb. organizasyonlar düzenlemektedir. Platform, Ecole 42 ağına bağlı iki yazılımcı okulu ile de ücretsiz eğitimler vermektedir.
 
Ödeal Ödeme Kuruluşu A.Ş hakkında:
2013 yılında yasal faaliyet iznini aldıktan sonra 2021 yılında İngiltere merkezli SPG Holdings'ten yatırım almış ve SPG Holdings, Ödeal'ın hisselerinin yüzde 9.9'una sahip olmuştur. Ödeal Ödeme Kuruluşu A.Ş. sahip olduğu Ödeal markası ile, cep telefonlarını posa çeviren Ödeal Cepte POS uygulaması fiziki POS ve yazarkasa POS ürünleri ile üye işyerlerinin kolayca banka ve kredi kartı ile ödeme almalarını sağlayarak, ödeme hizmeti vermektedir. Ödeal'ın misyonu işyeri sahiplerini piyasadaki en geniş finansal çözüm alternatiflerini sunabilir hale getirerek satış yapmalarını kolaylaştırmak, vizyonu ise tüm girişimcilerin finansal hizmetlere erişmesini kolaylaştırarak hem işyerlerinin hem de ülkenin rekabet gücünü artırmaktır.