“Türk Ruhunun Söz Bayrağı Ahmed Cavad” Kitabının Tanıtımına Katıldı

Azerbaycan Milli Şairi Ahmed Cavad’ın seçme şiirlerinden oluşan “Türk Ruhunun Söz Bayrağı Ahmed Cavad” adlı kitabın tanıtımı Ankara’da gerçekleşti.

Azerbaycan Milletvekili ve Milli Meclis Kültür Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ganire Paşayeva ile ve Doç. Dr. Faik Alekberli tarafından hazırlanan kitap, başkanlığını Prof. Dr. Aygun Attar’ın yaptığı TAVİD Şuşa Kongre Merkezi’nde tanıtıldı.

Programa Prof. Dr. Ganire Paşayeva, Türkiye Büyükelçisi Rashad Mammadov, Prof. Dr. Aygun Attar, Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yüksel Özkale, Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar, Iğdır Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Serdar Ünsal, Türk Japon Vakfı Başkanı Prof. Nejat Bora Sayan, DTCF Dekanı Prof. Dr. Levent KAYAPINAR ve MSÜ Uluslararası Bölüm Başkanı Prof Dr. Ayşe KAYAPINAR ve BİSAV Balkan Akademi Başkanı Gözde KILIÇYAŞİNve çok sayıda davetli katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Aygun Attar, Azerbaycan Milli Marşı’nın yazarı ve İstiklal Şairi Ahmed Cavad'ın 130. doğum günü münasebetiyle programın düzenlendiğini ifade etti.

Yıllar geçse de Ahmed Cavad’ın her zaman gönüllerde yaşadığını vurgulayan Prof. Dr. Ganire Paşayeva ise “Ahmed Cavad bugün Türk dünyasında yaşayan herkesin gönlünde yaşıyor. Çok sıkıntılar eziyetler çekti. Fakat milli davasından vazgeçmedi. Bugün Ahmed Cavad’ın ruhu şaddır. Çünkü o bizim gönlümüzden hiç gitmemiştir. Bugün onun düşünceleri fikirleri gönlümüzde yaşıyor. O Turan sevdalısı biriydi ve bugün Turan ideali gerçekleşiyor. Ta o zaman yazdığı Turan şiiri ile bugünü işaret etmiştir. O zaman yazdığı “Çırpınırdı Karadeniz bakıp Türk’ün bayrağına “şiirini yazarak Türk dünyasına gereken mesajı vermiştir” şeklinde konuştu.

Çırpınırdın Karadeniz Bakıp Türk'ün Bayrağına diyerek söz alan Balkan Göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Dr. Yüksel Özkale, Türk dünyasının  her bir noktasında coşkuyla okunan Ahmed Cevad'ın bu eserini içimizde bilmeyen duymayan yoktur... Bizlerde TADİV ve Azerbaycan B. Elçiliği ile beraber Türk dünyasının Milli Şairini anma toplantısı düzenledik... Ahmed CEVAD 1892 yılında Gence de doğduktan sonra... 1912 de  İstanbul'da kurulan ve Balkan savaşına katılan Kafkas taburunda gönüllü olarak  Bulgaristan cephesinde bizzat  savaşan ve daha sonrasında Anadolu da Mehmet AKİF ERSOY dan etkilenip memleketi olan Azerbaycan'a döndüğünde Bağımsızlığını ilan eden Azerbaycan  Cumhuriyetinin Milli Marşını yazmış Milli Bir kahramanımızdır... Ahmet CEVAD her ne kadar Azerbaycan Milli Marşının yazarı olarak bilinse de kendisini bu marşı yazmaya SEVK EDEN ilham kaynağının temeli Balkan Savaşlarına gönüllü katılımı ile oluşmuş olan önemli bir Türk Dünyası Lideri olduğunu ve hem kalemini hem de kılıcını kurşuna dizildiği son nefesini verdiği ana kadar korkmadan kullandığını bir kez daha büyük bir heyacanla dile getirdik.. Adriyatik'ten Çin seddine Tüm Türk dünyası için önem arz eden bu Milli Kahramanımızı anmak ve Sayın Ganira PAŞEYEVA Hanımefendinin  Ahmed CEVAD hakkında yazdığı kitabını tanıtımını yaptığı bu etkinliğimize katılım sağlayan güm gönül dostlarımıza teşekkür ederiz” şeklinde konuştu...

Yapılan konuşmaların ardından Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma da söz alarak Ahmed Cavad hakkındaki duygularını paylaştı. Rektör Alma, “Ahmed Cavad gibi Türk milleti için önemli değerleri her zaman hatırlamalı ve yaşatmalıyız. Onu anmanın en doğru yolunun, O'nun eylemlerini ve işaret ettiklerini doğru anlayarak değerleri zihnimizde köklendirmek olduğu kanaatindeyim. Bu bağlamda Ahmed Cavad’ın kültürel mirasını bugünlere taşıyan, korunmasına ve gelecek nesillere aktarılmasına vesile olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Program, TRT sanatçısı Selma Geçer’in seslendirdiği türküler ve Prof. Dr. Ganire Paşayeva’nın kitabını imzalaması ve fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Ahmed Cavad’ın 15 Aralık 1915 tarihinde Gence’de yazdığı “Çırpınırdın Karadeniz” şiiri, o karanlık günlerde Türk dünyasına umut ışığı olmuştu. Ünlü besteci Üzeyir Hacıbeyli tarafından bestelenen bu şiir, sadece Azerbaycan’da değil Türkiye’de de çok sevilmiş, âdeta marş hâline getirilmişti. Türkiye Türkçesiyle şiir şu şekildedir:

Çırpınırdın Karadeniz,

Bakıp Türk’ün bayrağına.

“Ah” diyerdin, hiç ölmezdin,

Düşebilsem ayağına!

Ayrı düşmüş dost elinden,

İller var ki çarpar sinem.

Vefalıdır geldi, giden,

Yol ver Türk’ün bayrağına!

İnciler dök, gel, yoluna,

Sırmalar düz sağ soluna,

Fırtınalar dursun yana,

Selam Türk’ün bayrağına!

Hamidiye ve Türk kanı,

Hiçbirinin bitmez şanı,

Kazbek olsun ilk kurbanı

Selam Türk’ün bayrağına!

Dost elinden esen yeller,

Bana şiir, selam söyler

Olsun bizim bütün eller

Kurban Türk’ün bayrağına!