Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara 

 

 

Diyanet Bir-Sen Genel Başkanı Hasan Türüt, Hicri yeni yıl nedeniyle bir kutlama mesajı yayınladı.

Hicri yeni yılın tüm İslam âlemine hayırlara vesile olmasını temenni eden Türüt, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Hicri 1440. yıla girmiş bulunuyoruz. Yeni yıl umut demektir. Bu nedenle Hicri 1440. yeni yılın İslam âleminin birlik ve beraberliğinin sağlanmasında umut yılı olmasını diliyorum. İslam âleminin başıboş ve dağınık görüntüsü tüm Müslümanlar üzerinde olumsuz hava estiriyor. Umutsuzluğa neden oluyor. Söylemler ve uygulamalar dine zarar veriyor. Bu nedenle 1440. Hicri yeni yılın İslam âlemindeki bu olumsuzlukları gidermesini, İslam coğrafyasında akan kanın, gözyaşının, zulüm ve yoksulluğun son bulmasını Allah’tan temenni ediyorum. Umuyorum ki hicri yeni yıl İslam âlemineesenlik getirir.

Hz. Peygamber Efendimizin hicretiyle başlayan umut yolculuğu Müslümanlara huzur, mutluluk ve bir rahatlama getirmiştir. Allah’ın emrettiği şekilde yaşamak isteyen Müslümanlar özgürlüğe kavuşmuştur. Fakir -zengin, hür-köle ayrımı olmadan inancını özgürce yaşayabilecekleri, birlik ve beraberliğin tesis edilerek gayrimüslimlerle birlikte dostane bir şekilde yaşayabilecekleri bir ortama kavuşmuşlardır. Şiddet nedeniyle hicrete mecbur olan Müslümanlar tüm insanlara karşı merhamet duyguları beslemişler, konuşmaları, davranışları ve ahlaklı yaklaşımları ile insanları etkilemişlerdir. Hz. Peygamber Efendimizin etrafındaki ilk Müslümanların bu davranışları, dönemin tüm olumsuz yaşantısını etkilemiştir.

Hicri 1440. yılına girdiğimiz bu günlerde özellikle hicretin önemini anlamak İslam âleminin geleceği için önemlidir. Zira İslam âlemi; yardımlaşma, dayanışma, kardeşlik duygularından uzaklaşmış, ahlak kavramı kaybolmuş, hurafeler gerçek dini öğretilerin yerini almış, ticarette hileye kâr gözüyle bakılır olmuş, Müslümanın Müslümana güveni kalmamış, İslam âlemi toz duman içinde cayır cayır yanar hâle gelmiş… İşte bu olumsuz nedenler yüzünden Müslümanlar fakirlik, yoksulluk, endişe içinde yaşamakta, geleceğine güvenle bakamamaktadır. Müslümanlar, hicri yeni yılı bu yönleriyle değerlendirmeli ve hicret ahlakıyla ahlaklanmak, Müslümanı dost edinmek ve Allah’a karşı iyi kul olabilmek için nefsini sorgulayarak kendini düzeltmelidir.

Bu itibarla, hicri yeni yılın Müslümanlara hayırlara vesile olmasını Cenabı Allah’tan bir kez daha temenni ediyorum. Cenabı Allah, İslam coğrafyasını Müslüman cellatlığı yapanların kirli oyunlarından korusun. İslam coğrafyasına barış, huzur ve mutluluk getirsin. Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğin sağlanmasına, kardeşler arasında güvenin yeniden tesis edilmesine ve ümmet bilincinin anlaşılması, yayılması ve bu çerçevede selametine vesile olsun.”