Devlet okulu mu, özel okul mu? Köklü okul mu, yeni okul mu? Kampüs okulu mu, butik okul mu? Yakın okul mu, şehirden uzak okul mu? BÜMED MEÇ Okulları Genel Müdürü Sayın Fatih Meral’e göre “akla daha önce akademik içerik, sosyal imkanlar ve eğitim-öğretim faaliyetleri konuları sonrasında gelen bu sorular böyle zor bir süreçte yeni normal sorular olarak karşımıza çıkmakta ve okul tercihi sırasında anne babaları zorlamaktadır”

Tüm bu soruların kesin bir cevabı yoktur ve okul seçimi tamamen öznel bir karardır. Yine de değineceğimiz noktalarla her anne baba kendi içerisinde çocuğu için en doğru okulu seçebilir.

 

Okul seçerken öncelikle çocuğumuzu iyi tanımalıyız;

Sayın Fatih Meral bu konuda “Öncelikle çocuğumuzu tanımamız gerekmektedir. Çünkü doğru okul kavramından ziyade çocuğa göre doğru okul kavramını dikkate almalıyız.  Öğrencinin bireysel özelliklerine ve potansiyeline uygun, yeteneklerini keşfetme ve geliştirmesine olanak verebilecek okulu bulmak önemlidir. Kimi öğrenciye kampüs okul iyi gelecektir kimine ise butik okul, bazı öğrenciler için akademik zorlayıcı okul doğru tercihtir bazı öğrenciler içinse beceri temelli, sanat spor ağırlıklı okul doğru tercihtir. Çocuğumuzun akademik ve sosyal olarak kendisine uygun olmayan bir okul tercihi yani zorlanabileceği bir okul ortamı kendisinin keşfedilmesini ve değerli hissedebilmesini mümkün kılmayacaktır. Bu sebeple kendisini yetersiz hissetmeyeceği ve bireysel özelliklerini gösterebileceği, her zaman fark edilebileceği okul tercihi önemlidir “diyor.

Bir diğer konu ise tercih etmeyi düşündüğünüz okulun öğretmen tercihlerinin araştırılması olacaktır. Okulu okul yapan binası, bahçesi, eğitim materyalleri, kullandıkları teknoloji değil öğretmenidir. Çocuğumuz okulun fiziki imkânlarına, tabelasına, büyüklüğüne göre değil ders için kapı kapandığında gönlüne girebilecek, hem sosyal hem de akademik doyuma ulaşabileceği öğretmenleri sayesinde okulunu sevecektir. Öğretmenin kadar okulsun diye bir tabir kullanılırız sektörde. Kendisini devamlı yetiştirmeyen öğretmen, öğrencisini iyi yetiştiremez. Öğretmeni mutlu olmayan okulun, öğrencisi de mutlu olamaz. Okul tarafından oluşturulan tüm akademik içerik öğretmenler tarafından hayata geçirilecektir. Uygulayıcı olan öğretmenler olacaktır. Okulun öğretmen sirkülasyonu, meslek içi eğitimleri ve günümüz teknolojik gelişmelere uyum sağlamaları sorulması gereken sorulardandır.

Yeni dönemde tercih unsurlarından biri de okulun eğitim politikasını yeni dünya düzenine göre entegre etmesidir. Bilgiye hızlıca ulaşabildiğimiz bu süreçlerde öğrenciye akademik, ezbere dayalı formülleri, bilgileri depolatmak artık süreç içinde önemini yitirecektir. Günlerce kütüphanelerde, ansiklopedilerden araştırarak öğrendiğimiz bilgilere bir tuşla ulaşabiliyoruz dolayısıyla bundan sonra önemli olan bilgisini doğru kullanabilecek bireyler yetiştiren okullar olacaktır. Öğrencisine merak duygusunu, araştırma duygusunu aşılayarak kişisel gelişimine en az akademik gelişimi kadar önem veren okullar tercih unsuru olmalıdır.

 

Veli referansını es geçmemek gerekir

Bir diğer önemli hususun veli referansı olduğunu unutmamak gerekir. Her velinin okuldan beklentisi tabi ki farklıdır fakat sizinle aynı görüşlere sahip velilerin özellikle de okulu tecrübe etmiş velilerin görüşlerini dikkate almak gerekir. Okulların ne anlattığını veli gözüyle de görmek fikirlerimizin netleşmesini sağlayacaktır.

Okulun yabancı dile bakışı, akademik programı, ödev politikası, sınav hazırlık süreçleri, öğrencilerin sosyal gelişimlerini destekleyiş biçimleri, bireysel yeteneklerini keşfedebilme etkinlikleri içerikli konular da okul tercihi konusunda yardımcı olacaktır.

Okulun rehberlik biriminin aktif rol olması ve okul-veli-öğrenci ilişkisinin güçlü temeller üzerine kurulu olması okul seçiminde kararı netleştirecek kriterlerdendir. Hem velinin okula hem de okulun veliye rahatlıkla ulaşabilmesi doğru iletişimi kolaylaştıracaktır.

Okulun fiziki imkanları, binanın sağlamlığı, okulun güvenlik konusunda aldığı tedbirler, revir ve okul hemşiresi/doktoru bulundurması yine dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Çocuğumuz evden daha çok okulda vakit geçireceği için beslenme noktasında da aylık yemek listesi ve öğünleri de incelenebilir.

Sonuç olarak, okul seçimi büyük bir sorumluluktur ve kesin doğru yoktur. Araştırdığımız, gezip gördüğümüz okullardan hangisi önce öğrencimizi sonra kendinizi nasıl hissettirdi bunu iyice düşünün. Böyle zor bir süreçte şimdiden tüm anne babalara kolay gelsin diyelim.