İnsangücü ve Çıraklık Eğitimini Geliştirme Derneği 37. Olağan Genel Kurul Toplantısı, Teknik Eğitim Vakfı Genel Merkezi Toplantı Salonu'nda yapıldı.

İnsangücü ve Çıraklık Eğitimini Geliştirme Derneği Başkanı Erdoğan Özen, üyeleri selamlayarak başladığı konuşmasında; "Değerli üyelerimizce görevlendirilen yönetim kurulumuz,  göreve geldiği günden itibaren Dernek tüzüğü ve derneğimizin imkânları doğrultusunda faaliyetlerini sürdürmüştür. Derneğimiz 1965 yılında kurulmuştur. Bu yıl aynı zamanda derneğimizin 56. kuruluş yılıdır. Huzurlarınızda başta derneğimizi kuranlar olmak üzere, bugüne kadar derneğimiz yönetim kurullarında görev almış olanlarla, genel kurullarımıza katkı veren üyelerimizi saygı ve minnetle anmak istiyorum. Derneğimizi kuranlardan rahmetli olanların ruhları şad olsun, hayatta olanlara da Allah uzun ömür versin. Derneğimizin bugünlere gelmesinde destek ve katkı verenler olarak sizlerden Allah razı olsun." ifadelerini kullandı.

Özen konuşmasının devamında şunları kaydetti: "Çıraklık; bir öğretim modeli olarak, her çırağa, ulaşması gerekli hedefi açık olarak gösterdiği, gerçek iş ortamında bilgi-beceriyi öğrenme ve uygulama fırsatı verdiği, yaptığı işi ne oranda başarılı olarak yaptığını anında öğrenme imkânı sağladığı için yüz yıllarca etkinliğini korumuş ve günümüze kadar ulaşmıştır.

OKUL SANAYİ İÇ İÇELİĞİ ELZEMDİR

Yıllar içinde değişen şartlar nedeniyle çıraklık sistemine gençlerin ilgisi azalmış bulunmaktadır. Bu bakımdan çıraklık sistemindeki uygulamaların özellikle eğitim ve öğretime yönelik etkinliklerin iyileştirilmesinde fayda görülmektedir. Bir diğer husus ise; Çıraklık eğitiminin pratik eğitim boyutu ile işyerlerinde verildiği gözönüne alındığında, işyeri şartlarının iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır. İşgücü piyasası ile kurulan işbirlikleri daha da ileri götürülmelidir. Bu konuda dernek olarak elimizden gelen gayret ve çabayı göstermekteyiz. Güçlü bir çıraklık eğitimi için, eğitimde yer alan paydaşlar sıkı bir işbirliği kurmak zorundadır. Her zaman söylediğimiz gibi, Çıraklık eğitiminin mesleki eğitimde model olarak ön plana çıkartılması, çıraklığın kalitesini artıracak, imajını güçlendirecek, okul-sanayi işbirliğini, okul-sanayi iç içeliğine dönüştürecektir.

Bir diğer önemli konu da; günümüzde çırak bulabilmek kadar, çırak öğrenci velilerinin iyi usta bulabilme, iyi ustanın yanına çocuklarını verebilme arayışı içerisinde bulunmalarıdır. Ahilik niteliklerine sahip, parayı ikinci planda gören, işini ve mesleğini önemseyen, iş öğretmeye hevesli ustalar da her geçen gün azalmaktadır. Bütün süreç, hem işyeri için çırak arayan işveren olsun, hem de çocuğu için iyi bir işyeri arayan çırak öğrenci velisi olsun “ücret” veya “hüner” arasında tercihini kullanmaktan geçmektedir. Diğer bir ifade ile esas olan; işveren veya velinin işyerindeki işlerin “hüner” geliştirici işler mi, yoksa sadece “ücret”  alacağı işler mi olacağı ile ilgili vereceği kararı ile doğru orantılıdır. Bunun farkındalığıyla siz değerli dernek üyelerimiz ile çırak/kalfa ve usta öğreticilerimize rehberlik yapmaya, yol göstermeye devam edeceğiz. İnsangücümüzün 21. yy becerilerini kazanması, ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasının en önemli göstergesi olacaktır.

Kalkınmanın hızlandırılması, işsizliğin azaltılması ve sosyal refahın arttırılması için temel ihtiyaç, işyerlerinin talep ettiği nitelikli işgücünü sağlayacak sistemin kurulmasından geçmektedir. Bu sistem on asır önce olduğu gibi, günümüzde de çıraklık eğitimidir. Derneğimiz üyeleri bunun önemli olduğuna inanarak çalışmalarını dün olduğu gibi, bugün de sürdürecektir."

YENİ DÖNEM İÇİN SEÇİM YAPILDI

Yönetim ve Denetim Kurulu faaliyet ve mali raporların okunması, müzakere edilmesi ve genel kurula katılan tüm üyelerin oy birliğiyle ibra edilmesinin ardından gündemin 8. maddesi gereği seçimlere geçildi.

Divan başkanlığına sunulan 5 asıl 5 yedek yönetim kurulu ile 3 asıl 3 yedek denetim kurulu üyesinden oluşan Erdoğan Özen başkanlığındaki liste okundu ve bir başka teklifin olmaması üzerine teklif edilen blok liste oylamaya sunuldu. Yapılan tasnif sonucu Erdoğan Özen başkanlığındaki blok liste seçimi kazandı. Yeni Yönetim ve Denetim Kurulu asıl üyeler şöyle oluştu: Yönetim Kurulu Asıl Üyeler: Erdoğan Özen (Başkan), Mehmet Önal, Yılmaz Coşur, Mustafa Köroğlu, Emrah Kurt. Denetim Kurulu Asıl Üyeler: Zekai Durmaz, Haydar Battaloğlu, Z. Abidin Karagöz.

 

İnsangücü ve Çıraklık Eğitimini Geliştirme Derneği başkanlığı görevine yeniden seçilen Erdoğan Özen, genel kurula katılımlarından dolayı ve tekrar seçilmesi için oy kullanmalarından dolayı tüm üyelere teşekkür etti.