Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara 

 

 

Etimesgut Belediyesi’nin bu yıl 15.’sini düzenlediğiUluslararası Anadolu Günleri Kültür ve Sanat Festivali, Türk dünyası ile Anadolu kültürlerini tanıtmaya devam ediyor.Festivalin 6. gününde Irak Türkleri, Çorum ve Erzurum kültürleri boy gösterdi. Çorum halayları Erzurum Barı’na karıştı, Kerkük türküleri meydanı inletti. Kültürel etkinliklerin ardından önce Hüseyin Kağıt, ardından Ahmet Şafak başkentlileri coşturdu.

ÇORUM SEMAH VE TÜRKÜLERİYLE ETİMESGUT’TA
Sahneyi önce Çorumlular Derneği aldı. Stantlarında yöresel ürünlerini tanıtan Çorumlular, kendi gecelerinde halk oyunu gösterisi sundular. Çorum Semah Ekibi festivale katılan onbinlerce başkentli tarafından ilgiyle takip edildi. Çorumlu yerel sanatçı Murat Ertek, Çorum türkülerini seslendirdi. Dernek Başkanı İsa Çakır ve Çorum Vakıf 19 Başkanı Alper Bilan, Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’e yöresel hediyeler takdim etti.

KERKÜK’TEN SELAM GETİRDİLER
Irak Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Başkanlığı, programıyla Türkmeneli kültür ve sanatını başkente taşıdı. Telafer Halay Ekibi eşliğinde Türkmen müzik ekibi ve Türkmen sanatçı Ali Songül, Kerkük türkülerini seslendirdi, sahnede Kerkük yöresi halayları çekildi, oyunları oynandı.Irak Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Müdürü Şemsettin Küzeci, Kerkük’ten, Telafer’den, Erbil’den selam getirdi. Küzeci, anavatan Türkiye’nin desteğiyle ayakta durduklarını belirterek, verilen desteğin devam etmesini istedi. Türkmeneli Vakfı Başkanı Fatih Türkcan, Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temlsilcisi Hicran Kazancı ve Irak Türkmen Derneği Başkanı Abbas Türkmen, Başkan Demirel’e Erbil Kalesi işlemeli halı,el yazılı hat sanatı tablo ve Osmanlıca isim tablosu hediye etti.Etli bulgur pilavı ve Türkmen dolması tanıtıldı.

ERZURUM BARI VE TÜRKÜLERİ
Erzurum İktisadi Sosyal Araştırma ve Yardımlaşma Vakfı (ESAV)  gecesinde, aşık Erol Ergani ozanlık geleneğini başkentte yaşattı. Erzurum Bar Ekibi’nin gösterisi ilgiyle izlendi. Erzurumlu halk müziği sanatçıları Enis Acar veOğuzhan Doğan, Erzurum yöresi türkülerini seslendirdiler. ESAV Başkanı Veysel Karani Aksungur, Başkan Demirel’e Erzurum çifte minare tablosu, Erzurumspor forması ve oltu tespihi hediye etti. Erzurum gecesine MHPGenel Başkan Yardımcısı ve Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Kamil Aydın’la AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal da katılarak vatandaşların festival coşkusunu yaşadılar.

KONSER YAĞMUR DİNLEMEDİ
6. günün sonunda önce Hüseyin Kağıt sahne aldı. Ankaralı sanatçı, oyun havalarıyla alanı dolduran onbinlerce kişiyi coşturdu. Sağanak yağmura rağmen başkentliler alanı terk etmediler ve gönüllerince eğlendiler. Daha sonra konser veren Ahmet Şafak, şarkılarını Etimesgutlular için söyledi.Sanatçının konserinde ‘Ne Mutlu Türk’üm Diyene’ sloganları atıldı. Ahmet Şafak, türküleri kadar, verdiği birlik ve beraberlik mesajlarıyla da başkentlilerin gönlünü fethetti. Başkan Demirel ve eşi İlknur Demirel, Ahmet Şafak’a çiçek ve plaket verdi.

Bu yıl 15.’si düzenlenen festival, her akşam gerçekleştirilen etkinlikler ve konserlerle, 9 Eylül Pazar günü Azerbaycan Büyükelçiliği etkinliği ve Türk Dünyası defilesi ile Murat Boz konseriyle sona erecek.