Havacılık Tarihi Araştırmacısı-Yazar Mustafa Kılıç, iki yeni kitaba birden imza attı. Son dönemde "Türk Havacılık Kronolojisi" adlı kitabıyla okuyucusunun karşısına çıkan Kılıç, çok kısa bir süre aralığında yayımladığı "Uçman Avni Yaykın" kitabı ile yayımladığı kitaplar arasına iki kitap daha eklemiş oldu.

Yazar Kılıç, ufuk açıcı nitelikteki her iki kitabında geçmişten günümüze havacılığa ışık tutuyor, havacılık meraklılarını zamanda yolculuğa çıkarıyor. 

 TÜRK HAVACILIK KRONOLOJİSİ (THK DİZİNSELİ)

Kitaplarıyla gerçek havacılara ve havacılık meraklılarına seslendiğini belirten Kılıç, "Türk Havacılık Kronolojisi" kitabı ile Türk Hava Kurumu'nun (THK) tarihini anlatma adına kendine önemli bir misyon üstlendiğini belirterek, şunları kaydetti: "Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öngörüsü ve talimatları ile kurulan Türk Tayyare Cemiyeti, 1935 yılında Türk Hava Kurumu (THK) adını almıştır. THK, Havacı bir nesil yetiştirmek, havacılığı ve önemini anlatmak ve hava sanayisinin temellerini atmak gayesi ile kurulmuş, kamu yararına çalışan bir dernektir. Başlangıç yıllarında ve özellikle de 1935 yılında Türkkuşu’nun açılması ile havacılık adına Türkiye’de birçok ilke imza atan Ata yadigârı kurum, maalesef son on yılda büyük kan kaybetmiştir. An itibari ile yok olma ile karşı karşıya kalan kurumum için benim de bir şeyler yapmam gerektiğine olan inancım bu kitabı hazırlamamın ana fikrini oluşturmuştur. 'Ve THK bittiğinde hatırlayacağımız tek şey, yok edenlerin eylemleri değil; gerçek havacıların sessizliği olacaktır.' 2015 yılından bu güne sloganlaştırdığım bu düşüncemi somutlaştırmak adına ses vermek istedim. THK Müzesinin kurulduğu günden bu güne okuduğum, incelediğim ve not aldığım THK tarihini yazdım. Vefat eden ve halen yaşayan efsane havacılardan edindiğim görseller ile de süslemek istedim. Dört yüz sayfalık THK tarihini anlatan kitabımın tüm THK mensupları ve sevenlerine bir kaynak olacağını düşünmekteyim."

UÇMAN AVNİ YAYKIN

Yazar Kılıç, THK'nın efsane pilotlarından Şehit Avni Yaykın’ın hayatını içeren  "Uçman Avni Yaykın" kitabı ile ilgili ise şunları ifade etti: "Kitap, Şehit Avni Yaykın hocamızın oğlu Özcan Yaykın’ın yıllardır düşlediği bir projeydi. Özcan Yaykın'ın edebi yönünün kuvvetli olduğunu bildiğimiz halde, Avni Yaykın hocamızın biyografisini yazmaya kendisini bir türlü  ikna edemedim. Sevgi ve saygı nedeni ile objektif olamayacağı kaygısını taşıyordu. Babasına ait tüm bilgi, belge, madalya ve fotoğraflarını hiç tereddüt etmeden bana verdi. Ben de bütün bir yaşamı barındıran belgeleri titizlikle inceledim. Bir havacılık efsanesi olan Avni Yaykın’ı anlatabilir miyim endişesi ile bu kitabı hazırlamaya çalıştım. Umarım Avni hocamı layığı ile anlatabilmişimdir. Kitabın hazırlanmasında her an yanımda olan Özcan Yaykın ağabeyime sonsuz teşekkürlerimi sunarım. Özel anılarını da bizlerle paylaşarak biyografik ağırlıklı kitaba sıcacık yüreğini de eklediğini düşünüyorum. Ayrıca Avni Yaykın’ın yaşadığı döneme tanıklık eden, onun öğrencisi olmaktan gurur duyan ve ailesinden birinin Avni Yaykın ile olan birlikteliğini anlatarak anılarını bizlerle paylaşan değerli büyüklerimin katkıları ile bu biyografik eser daha da anlam kazanmış oldu. Sayın Zeynep Gül Özşen, Hayati Köklükaya, Faruk Oktay Özer, Gökalp Dağlı ve Sabri Gül’e özel teşekkürü bir borç bilirim. Bu kitap; Şehit Avni Yaykın hocamızın aziz hatırasına saygı ile adanmıştır. Işıklarda olsun."