HABER: CANSEL YILDIZ -  MELTEM SEYHAN

Toplantıya Bosna Hersek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden yetkililer, Dışişleri Bakanlığı Balkanlar ve Doğu Avrupa Genel Müdürü İlhan Saygılı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan yetkililer, Boşnak kökenli vatandaşlar ve Rumeli Balkan sivil toplum kuruluşlarının yanı sıra Ak Parti Milletvekili Zeynep YILDIZ, Ak Parti Milletvekili Hacı TURAN, Ak Parti MYK üyesi Haluk İPEK, TİKA Başkanı Serkan KAYALAR, Bosna Hersek Cumhuriyeti Büyükelçisi Adis ALAGİÇ, TBMM İnsan Hakları İnceleme  Komisyonu Başkanı Hakan ÇAVUŞOĞLU, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet SANCAKLI, BİSAV Başkanı Yüksel ÖZKALE , TİKA Başkan Yardımcısı DR. Mahmut ÇEVİK katıldı.

Etkinlik Keçiören Aliya İzzetbegoviç Parkı’ndaki Srebrenitsa Anıtı’nın önünde düzenlenen törenle başladı.

Srebrenitsa Anıtı’na çelenk koyacak heyet törenin ardından Ankara’da Boşnak kökenli vatandaşların yaşadığı mahalle statüsündeki Etimesgut Fevziye Köyü’nü ziyaret edildi.

Ertesi gün program kapsamında ise saat 10.30’da Anıtkabir resmi ziyareti gerçekleştirildi.  Ardından Gazi Üniversitesi’nde yurtdışından gelen konuşmacıların yer aldığı panel düzenlendi. Etkinlik üniversitedeki panelin ardından konser ile sona erdi.

“BİZİM AMACIMIZ KİN, NEFRET TUTMAK DEĞİL”

Açılış konuşmasını yapan BİSAV Vakfı Başkanı Yüksel ÖZKALE;  “1992-1995 yılları arasında yaşanan olayda dünyanın gözünün önünde gerçekleşti ve sadece orda yapılan soykırım olarak algılandı bu olay  tamamen katliamdı, insanlık suçuydu. Bosna Hersek’te bu davayı devam ettiren insanları biz Ankara'da toplayıp iki günlük toplantı ve etkinlikler ile bu olayı hatırlatmak istedik. Bizim amacımız kin, nefret tutmak değil . Hiç olmadığımız kadar mağdurduk bunu gündeme getireceğiz ve barışın topraklarını atmaya çalışacağız. İnşallah bu toplantı ile dünyaya bir mesaj vermiş oluruz.”

27 YIL ÖNCE AVRUPA'NIN ORTASINDA BİR KATLİAM YAPILDI

TİKA Başkan Yardımcısı DR. Mahmut ÇEVİK, “Bundan 27 yıl önce Avrupa'nın ortasında bir katliam yapıldı. Saray Bosna 3 yıl kuşatma altında kaldı. Biz uluslararası tünelin yapılmasında Bosna’ya yaptığımız ziyarette  bir teyzemizin dilinden bu kısa filmde anlatılanları canlı şekilde dinlemiştik. Boşnaklar katliama uğradı. TİKA olarak bizler 95’li yılında sivil olarak faaliyet e başladık. 27 yıl Bosna Hersek’de kalkınma çabalarına destek olmak amacıyla faaliyetler gerçekleştirmeye çalıştık.  Bine yakın proje uyguladık. Beş Binden fazla proje hayata geçirdik.

 

BİZLERE DÜŞEN EN ÖNEMLİ GÖREV BİRLİK VE BERABERLİK İÇİNDE YÜRÜMEK

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa YILDIZ konuşmasında “Yakın tarihimizde son otuz yılda trajedi ve soykırım yaşandı. 27 yıl önce on bine yakın müslüman türk kardeşimiz katledildi. Bu insanlık dışı olayla ilgili panelin düzenlenmesine destek veriyoruz. Bizlere düşen en önemli görev birlik ve beraberlik içinde yürümek olmalıdır.

 

BİZ SADECE BOSNA HERSEK İÇİN DEĞİL, TÜM DÜNYADA VAHŞETİN TEKRAR ETMEMESİ İÇİN MÜCADELE EDECEĞİZ

Bosna Hersek Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Adis ALAGİÇ konuşmasında “Bugün sadece Bosna Hersek açısından değil, bütün dünya açısından önemli olan bu günde başından beri bizimle olduğunuz için teşekkür ederim. En önemli konu savaş suçlarının, insanlığa karşı yapılan bu suçların değerini azaltmak. Dünyada yaşanan savaşta hiçbir acının birbirinden farkı yok. Biz sadece Bosna Hersek için değil, tüm dünyada vahşetin tekrar etmemesi için mücadele etmeye devam edeceğiz.  Bosna Hersek’e sahip çıkacağız. Savaştan sorumlu kişileri adalet karşına çıkararak cezalandırıp, adil bir devlet olan Bosna Hersek’te iktidarın bağımsızlığını ilan edersek bütün bu yapılanlar için intikam almış olacağız. Boşnaklara üzülerek bakmamalıyız her zaman dik durdular. Yaptığınız herşey için, dostluğunuz için çok teşekkür ederim.

 

TÜRKİYE BOSNA’NIN ABİSİDİR

MHP Kocaeli Milletvekili Saffet SANCAKLI konuşmasında, “Acılarımız hep taze. Sloganımız ise “unutma unutturma” bu soykırımı yapanları unutmayacağız. Birleşmiş Milletler  ordularını o gece Sırp komutanı generale büyür Türkler senindir derken kadeh kaldırmasını da unutmayacağız. Türkiye Bosna’nın abisidir. Biz bir kez daha Bosna’nın zulüme uğramasına müsade etmeyeceğiz. Bu organizasyonu düzenleyen arkadaşlara teşekkür ederim.

BOSNA HERSEK DEYİNCE TÜRKİYE NİN HER TARAFINDA AKAN SULAR DURUR

AKP Ankara Milletvekili Zeynep YILDIZ konuşmasında, Bizim anlatmakta güçlük yaşadığımız olayı hatırlamak üzere burada toplanmış bulunmaktayız. Bu yaşananları unutmamak adına hafızamızın bir kenarında tutmaktayız. Bosna Hersek deyince Türkiye nin her tarafında akan sular durur.

SADECE KATLİAM DEĞİL TECAVÜZLER DE VARDI

Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakan Yardımcısı Cevat MAHMUDOVİÇ yaptığı konuşmada, “Tam 27 yıl önce o bölgede Sırplar insanları öldürmeye başlamıştır. Sadece katliam değil tecavüzler de vardı. Bende orada savaştım ve bir tane bile silahım yoktu. Bir silahımız bile yokken oradaki düşmanlardan silah almak zorunda kalıyorduk. İnsanlar sadece öldürülmuyor, maalesef tecavüz de ediliyordu. Orda soykırım niyeti olmadığını söylemişlerdir. Orada böyle bir düşünce ortaya çıkarıyorlar. Bosna’nın birçok yerinde alenen bir soykırım başlatmışlardır. İnşallah artık daha güzel olaylar ve konular üzerinde buluşmak dileğiyle”

Konuşmaların ardından soru cevap bölümü gerçekleştirildi. Plaket töreninin ardından Latif Molsevic müzik dinletisi ve Srebrenitsa annelerine hediye verilmesinin ardından program sona erdi.