Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner, "Market Tedbirleri" genelgesini tam kapanmada dükkanını açamayan esnaf için olumlu bulduklarını belirterek, "Marketlerde  temel ihtiyaçlar dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmemesi, marketler ve esnaf arasında yaşanan ve esnafı mağdur eden haksız rekabetin önlenmesi adına büyük önem taşımaktadır." dedi.

Başkan Yiğiner, konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti: "İçişleri Bakanlığının 81 İl Valiliğine gönderdiği Market Tedbirleri genelgesine göre marketlerde, vatandaşların zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyecektir.

Marketlerde satılan ürünlere sınırlama getirilmesine ilişkin yayınlanan genelgede; marketlerde (zincir ve süper marketler dâhil) vatandaşlarımızın zorunlu temel ihtiyaçları kapsamındaki ürünlerin dışında herhangi bir ürün satışına izin verilmeyeceği, tam kapanma döneminde 7 Mayıs 2021 Cuma gününden itibaren marketlerde (zincir ve süper marketler dahil) temel gıda ve temizlik ürünlerinin yanı sıra sadece hayvan yemi, mamaları ile kozmetik ürünleri (parfümeri ve makyaj malzemeleri hariç) satılabileceği, daha önce getirilen alkollü ürün satışı kısıtlamasının yanı sıra elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye vb. ürünlerin satışına izin verilmeyeceği açıklandı.

Alınan kararı esnaf ve sanatkarlarımız adına olumlu buluyoruz. Gıda ve temizlik haricinde ürün satış yasağı doğru ve yerinde bir karar olup, bu uygulama ile zincir marketlerde, kapalı oldukları için esnaf ve sanatkarlarca satışı yapılamayan gıda ve temizlik dışındaki ürünlerin satışına müsaade edilmeyerek haksız rekabet önlenmiştir

Market Tedbirleri, sadece tam kapanma sürecini kapsamamalı, sürekli olacak şekilde, esnaf ve sanatkarlarımızı zincir marketlere karşı koruyacak, haksız rekabeti önleyecek şekilde genel olarak uygulamaya konulmalı. A’dan Z’ye her ürünü satan ve esnafa büyük darbe vuran zincir marketlere karşı esnafı ancak bu şekilde koruyabilir, ayakta tutabiliriz. Bunun yanı sıra zincir marketlerin de içinde bulunduğu çok geniş bir yelpazede hizmet veren sanal marketçiliğe de bir düzenleme getirilmelidir.

2020 Mart ayından bu yana salgın ile mücadele kapsamında esnaf ve sanatkârlarımızın yaşamış olduğu ekonomik sıkıntıların asgari düzeye indirilmesi için Devletimiz tarafından önemli katkı ve destekler sağlanmıştır.

Tüm dünya devletleri gibi ülkemizin de olumsuz etkilendiği bu dönemde ayakta durma mücadelesi veren esnaf ve sanatkârlarımızın haklarının korunmasına ve haksız rekabetin önüne geçmeye yönelik önemli avantaj sağlayan “Market Tedbirleri” konulu genelge ile bugüne kadar sağlanan tüm destekler için başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu ve Ticaret Bakanımız Sayın Dr. Mehmet Muş ile düzenlemede emeği geçen herkese teşekkür ederiz."