ARAŞTIRMA MODELİ

Türkiye seçmen sayısının, 57 milyon seçmenin on binde biri 5750 kişi ile Türkiye’nin 30 u büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere; 63 ilini kapsayan çoklu tarama modelinin kullanıldığı bir çalışmadır. Çalışma ekibi sahaya çıkmadan hangi ilde hangi özellikte (yaş – cinsiyet – meslek) kaç kişi ile görüşüleceği konusunda olabildiğince TÜİK verilerine uygun örneklem seçimi yapılarak bilgilendirilmiştir. Çalışma her yerde anlık internet çekmeme ihtimali dikkate alınarak klasik kağıt formlar kullanılarak yapılmış günün sonunda bilgisayar yüklemesiyle dijital ortama taşınmıştır. Çalışmanın saha güvenliği ve sağlamasını yapma adına saha araştırma ekipleri; her il / ilçe / belde / köy ve mahalle de katılımcılardan izin alınmak suretiyle çalışmanın kısmen fotoğraflı kaydını almışlardır.

EVREN VE ÖRNEKLEM

Nicel Araştırma: Araştırmanın evreni Düzey-2 bölgesidir. Ancak 24 Haziran 2018 seçim sonuçlarının kota olarak sağlıklı gelişim trendini görebilmek için 6920 adet anket formu kullanılabilir şekilde sisteme yüklenmiştir. Araştırma 30 u Büyükşehir statüsündeki iller olmak üzere; 63 ilde bu illerin ilçe, köy, belde ve mahallelerinde ülke seçmen yaş grupları ortalamasına uygun genel yapısını vermeye en yakın sayıda olabildiğince ülke nüfus dağılım dengesine uygun orantılanarak bir dağılım ortaya çıkartılmıştır.

Türkiye genelinde ekonomik ve sosyo-kültürel özellikler dikkate alınarak, Amaçlı Örnekleme Yöntemlerinden “maksimum çeşitlilik örneklemesi” ile “kartopu örneklemesi” birlikte kullanılmıştır.

GÜVENİRLİK VE GEÇERLİLİK ÇALIŞMALARI

Gençlik konusunda temel talep ve beklentileri ortaya koymak amacıyla oluşturulan anket formlarının geçerliğini test etmek amacıyla uzman görüşlerine başvurulmuştur. Veri toplama araçları MAK DANIŞMANLIK SAHA SONUÇ DEĞERLENDİRME KOMİSYONU tarafından incelenmiştir.

Araştırmanın nitel kısmında kullanılan derinlemesine görüşme formunun ön uygulaması öncelikle bir DEMO modellemesi ile yapılmıştır. Demo sırasında anketör dönüşleri, frekanslar ve cevap verilmeyen sorular incelenerek, çıkarılması gereken sorular tespit edilmiş ve anlaşılmayan sorular anlaşılır hale getirilmiştir.

VERİLERİN ANALİZİ

Ülkemiz seçmen / nüfus dağılımına uygun 5750 kişiyle görüşülüp yüz yüze anket tekniği uygulanarak elde edilen veriler, SPSS paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu analizlerde Ki Kare (x2), Bağımsız Örneklemler t Testi (Independent Sample t Test) ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One Way ANOVA) teknikleri kullanılmıştır.

Soruların bazıları bu tekniğe uygun analiz yapmaya müsait olmadığında bu soruları bu teknikle diğerlerini ki kare ile analiz ettik.

ARAŞTIRMANIN ETİK BOYUTU

Araştırma sırasında katılımcılara konu hakkında kısa bilgi verildikten ve anket uygulamasına katılacakları yönünde bir sözlü onay alındıktan sonra, örnekleme birimiyle yapılmıştır. Örnekleme birimlerinin araştırmaya katılıp katılmamaları serbest bırakılmıştır. Yapılan araştırma sırasında katılımcıların özel bilgileri (TC numaraları vb.) kesinlikle alınmamış, katılımcıların verdikleri cevaplar isim ve soy isimleriyle yada onları deşifre edecek bir başka karine ile asla kullanılmayacağı ifade edilmiştir.

ARAŞTIRMANIN YAPILDIĞI TARİHLER

Nicel araştırmaların saha uygulamaları 5 MAYIS – 14 MAYIS 2022 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir.

Araştırma kapsamında cinsiyet, yaş, eğitim durumu, medeni durum, gelir düzeyi gibi genel demografik bilgilerin yanı sıra, katılımcının mesleğini ölçecek sorulara yer verilmiştir. Bu doğrultuda, anket uygulaması sırasında cinsiyet eşitliğine özel bir önem verilmiş ve görece orantılı bir örneklemin ortaya çıkmasına imkân sağlanmıştır.

Örneklemin yaş aralıkları da, Türkiye’nin genel demografik yapısı içindeki dağılımlarına uygun düşecek bir oransal çeşitliliği yansıtmaktadır. Söz konusu oransal çeşitliliğin, eğitim durumu açısından da oluşmasına dikkat edilmiştir. Her kategoriyi Türkiye gerçekliğiyle orantılı olarak yansıtacak bir çeşitlilik oluşturması hedeflenmiştir. Dolayısıyla araştırmanın demografik detayları, bilimsel genellemelerde bulunmaya elverişli bir örneklem içeriği sunmaktadır.