Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, “Sağlık Yönetimi bölümü mezunları yüksek puan almalarına rağmen atamaları yapılmamakta ve kadro cetvelinde dahi yer almamaktadırlar” dedi. Konuyu TBMM’ye taşıyarak Sağlık Bakanlığı’na soru önergesi veren Yeşil, Sağlık Yönetimi bölümü, 2000’li yıllarda ülkemizde üniversite sayısının hızla artmasına paralel olarak pek çok üniversitede kurulmuş; bugün ise 112 farklı Üniversitede lisans programından öğrencinin mezun olduğunu belirtti.

CHP’li Yeşil, gençlerin yıllarca meslek öğrenmek için dirsek çürüttüğünü belirterek; “Gençlerimizin aileleri eğitimleri için para harcadı. Mezun olduklarında iş bulma ümidiyle bitirdikleri bölümlerden yıllarca tek bir atama olmaması öğrencilerimizin çaresizliğe sürüklemektedir. Ülkemizde yönetim ve idaresinin kurumsallaşması adına 1963 yılında Sağlık Bakanlığı’na bağlı, 1970 yılında Hacettepe Üniversitesi bünyesinde Sağlık İdaresi Yüksekokulu kurulmuş, daha sonra iki bölüm Hacettepe Üniversitesi bünyesinde 1982 yılında birleştirilmiştir. 1990’lı yıllara gelindiğinde Ankara Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi bünyesinde kurulan Sağlık Yönetimi bölümü, 2000’li yıllarda ülkemizde üniversite sayısının hızla artmasına paralel olarak pek çok üniversitede kurulmuş; bugün ise 112 farklı Üniversitede lisans programından öğrenci mezun olmaktadır.” yorumunda bulundu.

BU BÖLÜMLERDE ATAMA YAPILMAYACAKSA NEDEN AÇILDI?

Yeşil’in Sağlık Bakanı Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ye vermiş olduğu soru önergesi ise şöyle: Ülkemizdeki sağlık yönetim bölümlerinden mezun olan kişi sayısı kaçtır? Bölüm mezunlarının mevcut işsizlik durumu ve istihdam sağlanamaması nedeniyle Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğretim Kurumu ile herhangi bir planlama çalışması yapılmış mıdır? Sağlık Yönetimi Bölümü mezunlarına KPSS şartlı olarak kamu kurumları ve Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam olanağı sağlanmakta mıdır? Sağlanıyorsa şu ana kadar kaç kişilik istihdam sağlanmıştır? Sağlık yönetimi bölümü mezunlarının atamaları neden yapılmamaktadır? Şayet kamu kurumlarında sağlık yönetimi mezunlarının istihdamı sağlanmadıysa, bundan sonraki dönemler için kontenjan planlaması hedeflenmekte midir? Bölüm mezunları için 2021 yılında atama öngörülmekte midir?