Korkuteli gündemini uzun süredir meşgul eden Dereköy yaylası kömür madeni işiyle ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Korkuteli İlçe Örgütü protesto eylemi düzenledi. Kömür madenine karşı çıkan CHP’liler ve Dereköy mahallesi halkı, kömür madeninin kurulacağı alana giderek basın açıklamasında bulundu. Basın açıklamasına CHP Korkuteli İlçe Başkanı Şeyhali Kara, Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Zeki Manis, Korkuteli Belediye Meclis Üyeleri Av. Ayşe Gül Pınar, Hatice Demir ve Turgut Kara, parti yöneticileri, Dereköy Muhtarı Taner Yaşa, Dereköy azaları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Protesto gösterinde konuşmayı CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı yaptı.

 

“100 BİN DÖNÜMÜ İLGİLENDİREN BİR BÖLGEDEYİZ”

CHP Antalya Milletvekili Cavit Arı, “Şuan Dereköy yaylasındayız, bu gördüğünüz alan Korkuteli’nin su kaynaklarının bulunduğu ve özellikle de çok sayıda ürünün yetiştiği bir tarım bölgesi. Karşımızda bahçeleriyle, tarım yapılan alanlarıyla şu an yaklaşık 5 bin dönümlük bir alanı ilgilendiren, yine çevre köyleri ile beraber en az 11 bin dönümü ilgilendiren, su kaynakları ile beraber de Korkuteli’nin içme ve sulama kaynağı yönünden bakarsak da yaklaşık 90 – 100 bin dönümü ilgilendiren bir bölgedeyiz” dedi.

 

“DEREKÖY HALKI MADEN OCAĞINA KARŞI”

Dereköy halkının maden ocağına karşı olduğunu ifade eden Arı, “Bu gördüğümüz alana bir şirket geldi ve maden ocağı açmaya kalkıyor. Gördüğünüz gibi kadınıyla, yaşlısıyla, genciyle Dereköy halkı bu maden ocağına kesinlikle karşı. Buralardan elde ettiği ekimle, dikimle, ürünle bugüne kadar atalarından kalan mirasla bir şekilde hayatlarını idame ettiler. Bundan sonra da yine burası tarım alanı olarak kalsın istiyorlar” diye konuştu.

 

“BÜTÜN BAKANLARA ANLATTIM”

Kömür madeni nedeniyle yaşanacak sorunları ilgili bakanlara anlattığını belirten Arı, “Bugüne kadar yılmadan, yorulmadan emek verdiler ve mücadele ettiler. Ancak ne yazıktır ki sermaye her zaman olduğu gibi, iktidarında gücüyle maalesef ki bu süreçte adım adım ilerlemektir. Önce şunu ifade etmek istiyorum bakın plan ve bütçe komisyonundan önce buraya maden ocağı açılacağını ve mahsurlarını enerji bakanına bizzat tarafımdan anlatıldı. Yine çevre ve şehircilik bakanına aynı şekilde anlatıldı ve en son tarım bakanına buradaki tarımla ilgili ve yaşanabilecek olan gerek tarım alanı gerek su kaynakları ile ilgili sıkıntılar detaylı bir şekilde anlatıldı” dedi.

 

 

 

“İKTİDARIN GÖZÜ KAPALI”

İktidarın gözünün kapalı olduğunu belirten Arı, “Yani iktidarımızın neredeyse ilgili bakanları, hepsi bu konudan haberdarlar. Ancak gelin görün ki iktidarın bu olaylara gözü kapalı bir şekilde kapalı. Görmezlikten gelerek bu sürecin işlemesine yol açmakta. Ben buradan bir kez daha iktidara seslenmek istiyorum, bu tarım alanlarını mahvetmeyin, bu sürece dur deyin. Eğer burada bir maden ocağı açılırsa, bunun tek sebebi iktidardır ve iktidar ortağıdır. Çünkü bilmiyordum deme şansları yok. Detaylı şekilde bizzat tarafımdan ayrıntılı bir şekilde anlatıldı. Burada yaşanabilecek sakıncalar dile getirildi” diye konuştu.

 

“TÜM KORKUTELİ ZARAR GÖRECEK”

Bölgenin zarar görmesinin Korkuteli’nin geneline etki edeceğini de söyleyen Arı, “Bu bölgenin, Korkuteli ilçesinin içme ve sulama kaynağı olduğunu biliyoruz. Korkuteli barajını besleyen kaynaklar bu bölgede, bu bölgenin zarar görmesi demek barajdan beslenen, barajdan sulanan Korkuteli'nin diğer köyleri ve diğer mahallelerinde yapılan tüm tarımın zarar görmesi demek” dedi.

 

“BÖLGEDE TARİHİ KALINTILAR VAR”

Bölgede tarihi kalıntıların da olduğunu ifade eden Arı, “Yine bu bölgede, yan tarafta çalışması halihazırda devam eden yaklaşık milattan sonra 300 yıllardan kalma bir bölge olduğu ve o nedenle de tarihi bir bölge üzerinde olduğumuz, tarihi eserlerin direk orada kalıntılarının bulunduğu bir bölgedeyiz. Yani işin tarihi bulunmaktadır. Buradan çıkarılan önemli taşlar Elmalı Müze Müdürlüğü’ne teslim edilmiş durumda ve şimdi yine burada çalışma devam etmektedir” diye konuştu.

 

“KESİNLİKLE ÖNÜNE GEÇMEK DURUMUNDAYIZ”

Kömür madeni yapılmasının önüne geçmek durumunda olduklarını belirten Arı, “Yani işin kısası şu, burada herhangi bir şekilde maden ocağı açılması demek, buradaki 5 bin dönümlük çevre ile beraber 11 bin dönümlük tarım alanın yok olması demek. Su kaynaklarının yok olması demek. Tarihi eserlerin yok olması demek anlamına gelecektir. O nedenle biz burada Dereköy’de maden ocağı açılmasına hayır diyoruz. Bunun kesinlikle önüne geçmek durumundayız.İktidar sahipleri burada maden ocağı açılmasının önüne geçmek zorundalar. Aksi halde bunun tüm sorumluluğu onların üzerlerinde olacaktır. Gençlerimizin vebali onların omuzlarında olacaktır” dedi.

 

“DAHA YENİ RET KARARI ALINDI”

Kurulacak kömür madeniyle ilgili daha önce ret kararı alındığını da belirten Arı, “Ne yazıktır ki, bakın daha yeni tarihli toprak koruma kurulu kararı alındı. Daha önce reddedilmişti. Şimdi bir oyunla, yani arkadan dolanma yöntemiyle, daha önce yaklaşık 2 bin dönüme yakın alanı ilgilendiren toprak koruma kurulunda ret kararı çıkmıştı. Şimdi arkadan dolanma operasyonuyla bu sınır 400 dönüme indirildi ve alınmak izinde açıkça yazılı 350 dönümlük 1 derece tarım alanı olduğu yine 50 dönümlük ekili alan olduğu o toprak koruma kurulu kararında açıkça yazılıdır” dedi.

 

 

 

“BÜROKRATLARIN ÜZERİNDE BASKI VAR”

Kararlarda bölgenin tarım alanı olduğu yazılı olmasına rağmen bürokratların onay verdiğini ifade eden Arı, “Buna rağmen ne acıdır ki, 1’inci derece tarım alanı ve dikili alan olduğu yazılırken, ilin vali yardımcısı, ilin tarım alanlarını korumak ve geliştirmekle yetkili tarım il müdürü, yine defterdar temsilcisi olmak üzere yani konunun sahipleri Çevre İl Müdürlüğü temsilcisi yani kısacası bu konuda ki esas meseleye vatandaşın yanında dur demesi gereken kültür müdürü dahil hepsi maalesef bu karar imza attılar. Acı olan budur. Bu durum bürokratlar üzerinde iktidarın açıkça baskısını göstermektedir” diye konuştu.

 

“İMZA ATANLARI KINIYORUM”

“Ben o karara imza atan bürokratları buradan kınıyorum” diyen Arı, “Yazıklar olsun size, sizin göreviniz bu tarım alanlarını korumaktır. Tarım İl Müdürü senin görevin burada tarımı güçlendirmektir. Tarım alanlarına sahip çıkmaktır. Sayın Vali yardımcısı sizin göreviniz burada bu halka sahip çıkmaktır. Halkımızla birlikte buradan sesleniyoruz. Dereköy’de maden ocağı istemiyoruz” diye konuştu.

 

“VATANDAŞ İSYAN EDİYOR”

CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı’nın konuşmalarından sonra vatandaşlarda kömür madenine karşı olduklarını ifade ettiler. Burada daha önce kapalı devre sulama sistemi projesi olduğunu ifade eden vatandaşlar şimdi büyük bir tezatlık örneği sergilenerek tarım alanlarının yok edildiğini belirttiler. CHP Korkuteli İlçe Başkanı Şeyhali Kara’da ellerinden gelen tüm desteği vererek buraya kömür madeni yaptırmayacaklarını belirtti.

 

“BU PARTİ MESELESİ DEĞİLDİR”

Programın sonunda tekrar söz alan CHP Antalya Milletvekili Av. Cavit Arı, “Buradan son kez sesleniyorum, son kez iktidara sesleniyorum, son kez Korkuteli belediye başkanına sesleniyorum, iktidar partisinin ilçe başkanına sesleniyorum, özellikle Korkutelili olduğunu iddia eden ve karşı bölgenin çocuğu olduğunu belirten AKP il başkanına sesleniyorum, milletvekili arkadaşlarımıza sesleniyorum bu mesele bir parti meselesi değildir” dedi.

 

“BU MEMLEKET MESELESİDİR”

Arı konuşmasının sonunda, “Bakın biz kalkınız adına bu meseleye sahip çıktık. Halkımızın derdini sizlere kamuoyu ile paylaşmaya çalışıyoruz. Buna siyasi bir yaklaşım göstermeyin, bu Dereköy meselesidir, Korkuteli meselesidir, Antalya meselesidir, Türkiye meselesidir. O nedenle bir yaklaşımdan öte burada feryat eden teyzelerimizin sesini duyun diyorum. Buraya dur deyin diyorum. Yoksa bunu siyasi sorumluluğu sizlerin olur. Bir kez daha tekrar ediyorum ve hep beraber Dereköy'de kömüre hayır diyorum” diye konuştu.