TÜİK’in rakamları esas alındığında memur ve memur emeklisine %3 zam + %4,36 enflasyon farkı ödenecektir. İşçi emeklileri ise %8,36 zam alacaktır.
Enflasyon oranında zammın aslında sıfır zam anlamına geldiğini biliyoruz ancak bu defa tartışılan TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamlarıdır. Kamuoyundaki genel kanaat, TÜİK’in güvenilirliğini kaybettiği şeklindedir.
TÜİK enflasyon rakamını yıllık %14,60, Aralık ayı enflasyon ise %1,25 olarak açıklarken, akademisyenlerce oluşturulmuş Enflasyon Araştırma Grubu yıllık enflasyonu (2020 yılı için) %36,72, Aralık enflasyonunu ise %4,08 olarak tespit etmiştir.
Bırakınız akademik bir çalışmayı; çarşı, pazar gezen bir vatandaş dahi enflasyon rakamının TÜİK’in açıkladığı rakamın çok üstünde olduğunu bilir.
TÜİK’in enflasyon rakamı ile ENAG’ın açıkladığı rakam arasında iki katından fazla fark oluşmuştur. TÜİK’in açıkladığı tartışmalı rakamlar üzerinden milyonlarca çalışan ve emeklinin zam oranlarını tespit etmek kamu vicdanında karşılık bulmamıştır.
Köprü geçişlerine %25, devletin yeniden değerleme oranına %9,1 üzerinden zam yapması, birçok gıda maddesinin %70’lere ulaşan oranda zamlanması göz önüne alındığında TÜİK’in rakamlarının inandırıcılığı kalmamıştır.
Milyonlarca memur, emekli işçi kendilerini aldatılmış olarak görmektedir. Bu durumda tek çözüm ek zam yapmaktır. Ek zam yapılmadığı sürece, ülke gerçeklerini yansıtmayan TÜİK rakamları üzerinden yapılan zam kamuoyunda tartışılmaya devam edecektir. Aksi taktirde ENAG %36,72 –TÜİK %14,6= %22,12’lik büyük farkı vatandaşlarımızın anlaması ve kabullenmesini beklemek mümkün değildir.