Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara
Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in Eylül ayı enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından basın açıklaması yaptı.
Eylül ayında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yüzde 6,30 oranında artış gösterirken, yıllık enflasyonun ise yüzde 24,52 seviyesine çıkmasının dar ve sabit gelirli vatandaşların yaşam koşullarını daha da ağırlaştırdığına dikkat çeken Taşkın, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ”TÜİK’in açıklamasına göre, TÜFE 6,30, yıllık enflasyon ise 17,90’dan 24,52’ye çıktı. Buna göre, TÜFE’de (2003=100) 2018 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 6,30, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,37, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24,52 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 13,75 artış gerçekleşti.
Ana harcama grupları itibariyle 2018 yılı Eylül ayında endekste yer alan gruplardan, ulaştırmada yüzde 9,15, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 7,42 artış oldu.
Bu artışlara bakıldığında memur ve emeklilerin maaşları erimiş, zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamayacak duruma gelmişlerdir. Aylık en yüksek artışın ulaşım ile çeşitli mal ve hizmetler de gerçekleşmesi, çocukları okuyan memur ve emeklilerin artık eğitime bütçe ayıramayacak duruma geldiklerini gösteriyor. Çarşı ve pazardaki enflasyon yüzde 30 oranında. Mutfaklarda yangın var! Kamu çalışanları yüksek enflasyon nedeniyle perişan olmuş, geçim derdiyle kara kara düşünmektedir. TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranı dar ve sabit gelirli vatandaşların ne kadar zor durumda olduklarını göstermek açısından yeterlidir.
Kamu çalışanları ve emeklilerin lüks yaşamları, lüks alışkanlıkları yoktur. Bütçeleri bellidir. Bütçelerine göre yaşam tarzları vardır. 24 Haziran seçimlerinden sonra özellikle döviz fiyatlarındaki hareketlilik nedeniyle meydana gelen artışlar hız kesmeden devam etmekte ve hâlâ gıda başta olmak üzere çeşitli zorunlu ihtiyaçlar da artışlar sürmektedir. Bu artışlar memur ve emeklilerin bütçelerini delmiştir. Dar ve sabit gelirli vatandaşların sofrasında olan elinden alınmıştır! Önümüz kış mevsimi ve doğalgazdaki artışlar memur ve emeklileri kara kara düşündürmektedir. Isınabilmek için bütçeden en az 500 liranın zorunlu olarak ayrılması gerekir. Bu ekonomik şartlarda, ısınmak için bile bütçe ayıramayacak duruma gelen memur ve emekli, asgari ücretle yaşamaya çalışanlar ve hiçbir geliri olmayan vatandaşlar için bu kış zor geçecektir.
Anadolu Sağlık sen olarak her zaman söylüyoruz. Memur ve memur emeklilerinin yaşam koşulları iyileştirilmelidir. Ayrıca emniyet ve eğitim mensuplarında olduğu gibi ulaşımda memur ve memur emeklilerine indirim yapılmalıdır. Doğalgaz ve elektriğin belli bir oranını devlet karşılamalıdır. Devlet, şirketlerin değil, halkın devleti olmalıdır.
Memur ve emeklilerden alınan vergi oranları düşürülerek çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınmak suretiyle memur ve emeklilerin yaşam standartları yükseltilmelidir. Dolaysız vergilerin yüzde 70’ini dar ve sabit gelirli vatandaşlar karşılıyorsa, burada adil vergi sisteminden söz edilemez. Devlet, memur ve emekli maaşlarında acil olarak iyileştirmeye gitmelidir.”