CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TRT’nin iç ve dış yapımlar için ödediği miktarın açıklanması için verdiği yazılı soru önergesine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan üstü kapalı yanıt geldi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TRT’nin program temini için kurum dışı yapımlar temin ettiğini belirtti ancak hangi yapımlara ne kadar ücret ödendiğini açıklamadı.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise vatandaşın vergileriyle ayakta duran TRT’nin hangi firmalara ne kadar para ödediğinin, kurumun gerçek sahibi olan vatandaş tarafından da bilinmesi gerektiğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşın ödediği vergiler ve elektrik faturalarına yansıyan yüzde 2 oranındaki ödemede bulunduğu TRT’nin hangi programlara ne kadar para harcadığının açıklanması istemiyle, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yazılı soru önergesi verdi.
Gürer önergesinde, “TRT bünyesinde çalışan kişi sayısı kaçtır? TRT tarafından 2018 ve 2019 yıllarında iç ve dış yapımlara ödenen toplam ücret ne kadardır? TRT tarafından 2018 ve 2019 yıllarında dizi, sinema, film vb. kaç adet program hazırlanmış olup bunların isimleri nelerdir?
TRT’de yayınlanan programlara kurum dışından konuk ve sunucu olarak katılan kişi sayısı ve bu kişilere ödenen tutar ayrı ayrı ne kadardır? TRT’nin 2018 ve 2019 yıllarında çalıştığı yapım firmaları ve bu firmalara ödediği ücret ayrı ayrı ne kadardır?” şeklinde sorular yöneltti.
Gürer’in önergesine yanıt veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TRT’nin Kamu tüzel kişiliğine sahip tarafsız bir yayın kuruluşu olduğunu iddia etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, TRT’nin ayrıca Anayasa, 2954 sayılı Türkiye Radyo ve Televizyon Kanunu, 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun ve ilgili meri mevzuat hükümleri çerçevesinde faaliyetlerini yürüttüğüne ifade etti.
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumunun, yayın ve yapımlarda, personel ile alt yapı ve ekipmanların azami ölçüde kullanmaya öncelik tanıdığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, “Ancak global ölçekte yayın yapan Kurum, diğer ülkelerdeki örneklerinde olduğu gibi program temini için kurum dışı yapımlar, ortak yapımlar, lisanslamalar gibi yöntemlere de başvurabilmektedir. Ayrıca Kurumda özel uzmanlık gerektiren kanalların yanı sıra farklı dil ve bölgelere yayın yapan kanalların varlığı bazı programların kurum dışında yapılmasını gerekli kılmaktadır” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesinde yer alan yerli ve yabancı yapımlara ne kadar para ödendiği, kurumda kaç kişinin çalıştığı ve ne kadar dış yapım satın alınıp bunlara ne kadar para ödendiği şeklindeki soruları ise yanıtsız bıraktı.
Önerge sahibi CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise TRT’nin vatandaşın vergileriyle ve elektrik faturalarına yansıyan yüzde 2 oranındaki kurum için kesildiğine dikkat çekerek, “TRT ülkemizin en köklü, devlet ve yurttaş desteği ile var olan bir kuruluşudur. Yapısal olarak da kurum olanakları en güçlü yayın kuruluşudur. Kurum dışı dış satım alması zorunlu kılan neden ve bu yapımların ne olduğunu yurttaşında bilme hakkı vardır. TRT Kaynakları nerelerde kullanılmaktadır. Vatandaş kendi vergileriyle yapılan bu harcamaların, nereye ne kadar ödendiğini bilme hakkına sahiptir” dedi.
Gürer, “TRT’nin dış yapımlar adı altında kimlere ne kadar para ödendiği vatandaştan gizlenmemelidir” ifadelerini kullandı.