Türk Veteriner Hekimleri Birliği son günlerde art arda yaşanan süt tartışması ve üreticilerin sorunlarının medyada yer almasının ardından bir basın açıklaması yaptı.

Açıklama şöyle:


“SÜT FİYATLARI SEBEBİYLE ÜRETİCİLER HAYVANLARINI KESİME GÖNDERİYOR”

“Süt referans fiyatlarındaki tartışmalar devam ederken Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak önemli bulduğumuz hususları bir kez daha belirtmek ve kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz.

Birincisi; Devlet süt maliyetini doğru hesaplar ve üreticiye üretime devam etmesini sağlayacak bir ödeme yaparsa, ülkemiz hayvancılığı, süt ve et üretimi çok kısa bir sürede gelişecektir. Üreticilerin yaptığı hesaplamalara göre bugün için 1 litre çiğ süt maliyeti 11.00 TL’ye yakındır.

Diğeri; uzun vadeli hayvancılık politikaları hazırlanırken, her zaman ifade ettiğimiz gibi, özellikle süt ve et üretiminde destekleme sistemi değiştirilmeli, elektrik, yem vs gibi girdi fiyatları gerçekçi olarak değerlendirilerek, süt üretim maliyetini düşürecek desteklemeler, girdiler üzerinden yapılmalıdır. Özellikle yem fiyatları kontrol altına alınmalıdır. Ancak yem hammaddesinde dışa yani dövize bağımlı olduğumuz için, hayvancılık için bitkisel üretimin desteklenmesi acilen gündeme getirilmelidir.

Bir gerçeğe yok demekle o yok olmaz. Süt üreticisi özelikle son bir yıldır büyük sıkıntı içerisinde ve aynı zamanda kasaplık hayvanların da anası olan süt hayvanlarını kesime gönderiyor.

Hayvancılıkta Ülkemiz gerçeklerine uygun uygulamalar olmazsa süt de dahil olmak üzere büyük bir gıda sıkıntısı ile karşılaşacağız.

Süt marketlerde raflarda satışa sunulmaya devam edecek, ancak artan ve daha da artacak olan süt fiyatlarından dolayı milletin alım gücü düşecek, süt ve ürünlerine ulaşamayacaktır.

Burada çelişki gibi görünmekle birlikte; süt fiyatlarını enflasyonu kontrol altında tutmak amacı ile yükseltmemek, yarın, çok yakın bir gelecekte, zaten düşme eğiliminde olan süt üretimini daha da düşürecek, piyasada süt miktarı düştüğü için de fiyatlar aşırı artacak, süt ve süt ürünleri, orta gelir gurubu da dahil olmak üzere özellikle alt gelir gurubundaki vatandaşlarımızı etkileyecektir.

Bugün için maalesef piyasa fiyatlarının denetlenmesi ve regüle edilebilmesi oldukça zorlaşmıştır. Üzücüdür ama doğru olan budur. Et Süt Kurumu yoğun olarak süt fiyatlarını regüle etme yönünde görevlendirilse idi, bugün bu fiyat problemi önemli ölçüde çözülmüş olacaktı.

Süt toplama işinde üretimin düşmesi nedeni ile bazı bölgelerde rekabet arttı. Çünkü binlerce üretici ahırlarını kapattı. Süt üretimi azaldı. Süt üretiminin Türkiye çapında ne kadar azaldığını tahmin etmek zor. Ancak TÜİK, verilerini açıkladığında bu miktarın veya oranın yüksek olacağı görülecektir.

Market fiyatlarını kontrol altında tutabilmek için referans fiyatı düşük tutulmaktadır. Ancak, Süt referans fiyatı 8 TL iken, ucuz marketlerde 1 litre süt perakende olarak 17-18 TL’den satılmaktadır. Türkiye hayvancılığının daha da gerilememesi, süt üreticisinin ayakta kalabilmesi, gençlerimizin çocuklarımızın sağlıklı beslenebilmesi için fedakârlık sadece üreticiden istenmemeli, marketler de kontrol altında tutulmalıdır. Bu, serbest piyasa şartlarına müdahale etmek değil, ülkemiz insanının üreticimiz de dahil olmak üzere yeterli hayvansal protein alabilmesi sağlıklı beslenebilmesi için alınması gereken acil tedbir olacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

Ali EROĞLU
TVHB Merkez Konseyi Başkanı