IPCC’nin yayınladığı 6. Değerlendirme Raporu’na göre iklim krizi küresel düzeyde her zamankinden daha çok öldürüyor. Buna rağmen Türkiye’de ve dünyada yöneticiler bu bilimsel gerçekliğe sırtını dönmeye devam ediyor... 

İklim değişikliği halihazırda sadece 1,1 derece ısınmayla dünyanın her bölgesinde yaygın bir bozulmaya neden oluyor ve bu on yılda sera gazı emisyonlarını yarıya indiremezsek çok daha ciddi etkiler bizi bekliyor.
Yıkıcı kuraklıklar, aşırı sıcaklıklar ve rekor düzeyde sel felaketleri şimdiden milyonlarca insanın gıda güvenliğini ve geçim kaynaklarını tehdit ediyor.
2008’den bu yana yıkıcı sel ve fırtınalar her yıl 20 milyondan fazla insanı evlerinden etti. Orman yangınları, birçok bölgede her zamankinden daha geniş alanları yakıyor ve bölgede geri dönüşü olmayan değişikliklere yol açıyor. İklim değişikliği aynı zamanda türlere ve tüm ekosistemlere zarar veriyor.

Kömürden çık! İklim İşleri Yarat
Türkiye kömür enerjisini destekleyici politikalar uygulamaya devam ediyor. Kömür yakıtlı elektrik üretimi ve sera gazı emisyonları artıyor. AKP-MHP iktidar blokunun doğal varlıkları sermaye için kâr alanına dönüştüren saldırıları her geçen gün katlanıyor.

Ormanların, zeytin ağaçlarının, SİT alanlarının katledilmesinin önünü açan, anayasa ve yasalara açıkça aykırı olan yönetmelik değişiklikleri derhal iptal edilmeli. İklim krizinin ana lokomotifleri olan kömür, petrol ve doğalgaza artık yatırım yapılmamalı. Vakit geç olmadan fosil yakıtlardan çıkmalıyız.

Nükleer enerji çok kirli, çok tehlikeli ve çok pahalıdır
İktidar hem kömürden çıkış için kademeli azaltım talebine sırtını dönüyor, hem de nükleere yeşil ışık yakıyor. Nükleer enerji iklim kriziyle mücadelede bir alternatif olamaz. Akkuyu Nükleer Santrali inşaatı durdurulmalı, Sinop Nükleer Santral projesi ile birlikte tüm nükleer projeler iptal edilmeli.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile nükleer enerjinin insanlığın geleceği için nasıl büyük bir tehdit oluşturduğu, dünyanın nükleer santrallerden kurtulması gerektiği bir kez daha görüldü. Nükleer enerjiden vazgeçilmelidir.

 

İklim Adaleti için Harekete Geçme Zamanı
Bilim çok net;
İklim değişikliği insanların ve gezegenin refahını tehlikeye atıyor. Gecikmiş eylemler iklim değişikliğinin etkilerini tetikleyerek dünyamızı geri dönüşü olmayan felaketlerle karşı karşıya bırakıyor. Sadece önümüzdeki birkaç yıl; herkes için sürdürülebilir, yaşanabilir bir geleceği garantilemek için dar bir zaman aralığımız var. Rotayı değiştirmek, emisyonları azaltmak, iklim adaletini sağlamak, ekosistemleri korumak, uyum, kayıp ve hasarı tazmin edebilmek için acil, iddialı ve radikal çözümler gerekiyor.