İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bağcılar’daki Sosyal Uyum Destek Merkezi’nde (SUDEM) incelemelerde bulundu. İkinci bir SUDEM’i Sultanbeyli’de hizmete açtıklarını kaydeden İmamoğlu, “İstanbul'da, görünmeyen bir tehdidi yaşıyoruz. Bağımlılıkla mücadele noktasında İstanbul, gerçekten tabiri caizse alarm veriyor” dedi. Devletin tüm kurumlarının bu konuda güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Bağımlılıkla mücadele eden bireyler ve yakınlarına destek olma noktasında da yerel yönetim olarak, İBB olarak önemli bir toplumsal sorumluluğa adım atmış oluyoruz” ifadelerini kullandı. 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Bağcılar’da 28 Şubat 2022’de açtıkları Sosyal Uyum Destek Merkezi’ni (SUDEM) gazetecilerle birlikte ziyaret etti. İnceleme gezisi sonrasında gazetecilere açıklamalarda bulunan İmamoğlu, “İstanbul'da görünmeyen bir tehdidi yaşıyoruz. Bağımlılıkla mücadele noktasında İstanbul, gerçekten tabiri caizse alarm veriyor bu durumda” dedi. Bu konuda devletin tüm kurumlarının güçlü bir duruş sergilemesi gerektiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Bağımlılıkla mücadele eden bireyler ve yakınlarına destek olma noktasında da yerel yönetim olarak, İBB olarak önemli bir toplumsal sorumluluğa adım atmış oluyoruz. Bu düşünceyle, 18 Kasım 2020 tarihinde alkol, madde ve teknoloji bağımlılığına yönelik koruyucu, önleyici ve rehabilite edici hizmetler sunmak amacıyla, Bağımlılıkla Mücadele ve Rehabilitasyon Şube Müdürlüğü’nü kurduk. O zaman da Meclisimizde gündeme gelmişti ve bu konuda Meclisimizle de işbirliği yaparak, böyle bir müdürlüğün kurulmasına imza atmıştık” diye konuştu.

“BAĞIMLI TANISI ALMIŞ BİREYLERE VE AİLELERİNE ÜCRETSİZ HİZMET VERİYORUZ”

Bağcılar’la birlikte Sultanbeyli’de de bir SUDEM kurdukları bilgisini paylaşan İmamoğlu, “Bağcılar’da klinik psikolog, sosyal çalışmacı, ergoterapist gibi uzmanlardan oluşan bir kadroyla hizmet veriyoruz. Şubat’tan beri buradayız. Sultanbeyli'deki merkezimiz ise, bu ay hizmete başladı. Buralarda özellikle; bağımlılık alanında rehabilitasyon, danışmanlık, yönlendirme hizmeti yapıyoruz ve bağımlı tanısı almış bireylere ve ailelerine de ücretsiz hizmetin içinde oluyoruz. Bağımlılık tanısı almış bireylerin rehabilitasyonunu, arınma sonrası sosyal uyumunun sağlanmasına destek vermenin yanında koruyucu ve önleyici çalışmaları da sürdürmüş oluyoruz. Aynı zamanda, farkındalık ve güçlendirme çalışmalarıyla beraber de etkili bir süreci vatandaşlarımıza sunmuş oluyoruz” dedi. 

“UYUŞTURUCU KULLANMAYA BAŞLAMA YAŞI ÇOK DÜŞTÜ”

Emniyet ve bakanlık verilerine göre, uyuşturucu kullanmaya başlama yaşının çok küçük yaşlara indiğini aktaran İmamoğlu, “Bazen aile içerisinde gizli bir biçimde bu süreci yaşayan yetişkin insanların olduğunu tespit etmekteyiz. Ve tabii bu çevresel anlamda da ciddi bir sorun yaratıyor” şeklinde konuştu. Konuyla ilgili tedavi süreçlerinin İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüldüğünü kaydeden İmamoğlu, “Biz, burada yaptığımız takiple, destekle ve daha sonrasında bunların meslek edinmesi, beceri edinmesi ve bu yönleriyle kültür-sanat etkinlikleriyle desteklenmesi, aynı zamanda iş bulmaya kadar varan bir takip süreciyle, etkili bir biçimde bu merkezlerimizde bağımlılıkla mücadele ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz” diye konuştu. 

“ÇARESİZ, UMUTSUZ, YALNIZ KALDIĞINI DÜŞÜNEN HERKESİN YANINDA OLMAK SORUMLULUĞUMUZ”

“Çaresiz, umutsuz, yalnız kaldığını düşünen herkesin yanında olmak, elbette bizim sorumluluğuz. İBB bu sorumluluğunu çok üst seviyede yapmaya devam edecek” diyen İmamoğlu, ilçe belediye başkanlığı döneminde de benzer mücadeleleri verdiklerini hatırlattı. O dönemde de kararlı bir duruşla mücadeleden sonuç aldıklarını aktaran İmamoğlu, ilçe belediyeleri ile koordinasyon içinde çalışmaya devam edeceklerinin altını çizdi. İmamoğlu, “Onların da sahada tespit ettiklerini ikna ederek, buraya getirerek bizimle beraber buluşturması, bağımlılıkla mücadelede bizi İstanbul'da galip kılacaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.