MEB - TESK işbirliğinde yürütülen ve Expertise France ve EDUSER Danışmanlık tarafından koordine edilen İstihdam için Mesleki Eğitim Programı (İMEP); "İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası Hazırlık Çalıştayı"nın ilk günkü açılış programı, ilgili paydaşların yoğun katılımı ile gerçekleştirildi.
Altınel Otel'de gerçekleştirilen ve Mesleki Eğitim Merkezlerinin temsilcileri ile özel sektör mesleki eğitim temsilcilerinin yoğun katılım gösterdiği Çalıştaya ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar, ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen ve Ankara Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Sezayi Kara ile Ankara Mobilyacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası adına Recep Çelebi ile birlikte katılım sağladı.
2 gün süreli Çalıştayın ilk günkü programında tanışma, MEB MTEGM Temsilcisi, TESK Temsilcisi ve İMEP Temsilcisi'nin açılış konuşmalarının ardından, İMEP Saha Koordinatörü İzzet Çevik tarafından "Çalıştay amacının ve kapsamının anlatılması", ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen tarafından "Mevcut durum, yaşanan sorunlar, ihtiyaçlar", İMEP İşgücü Piyasası Uzmanı Aydın Türkoğlu tarafından ise "İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası Taslak Sunumu" konu içerikleri ile ilgili sunumlar yapıldı.
Çalıştayda ilk sunumu gerçekleştiren İMEP Saha Koordinatörü İzzet Çevik, "Çıraklık eğitime bakış açımızı değiştirmek zorundayız. Bu anlamda 2021 yılı bize çok güzel fırsatlar sunuyor. Çıraklık eğitimi konu ve alanlarını yeniden yapılandırabilirsek sorunun çözümünü çok rahatlıkla bulabileceğiz. Geleceğe umutla bakmalıyız. Çırak öğrencilerin zamanlarının yüzde 80'i işletmelerde geçiyor. İşyerlerinde yapılan pratik eğitimlerin izlenmesinde bir takım sıkıntılar var. Bu boşluk çocukları gelişigüzelliğe itebiliyor. Proje ekibimizle bir planlama doğrultusunda iş dosyalarını yenileyerek, çocuğunun işyerindeki pratik eğitiminin izlenmesi ve değerlendirmesini bir sistematiğe bağlamak istedik. Bir takım düzenlemelere gitmeden mevcut eğitim sisteminin kalitesini yükseltmenin imkan ve ihtimali yok." dedi.
ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen de mevcut durum, yaşanan sorunlar ve ihtiyaçlar konulu sunumunda şunları ifade etti: "Günümüz işletmelerinin en önemli sermayesi işgörenleri/çalışanlarıdır. İşletmelerin rekabet edebilmeleri, fark ve katma değer yaratabilmeleri sahip oldukları çalışanlarının bilgi ve becerileri ile doğru orantılıdır. Birey edinmiş olduğu bilgi/beceri kadar kapasitesini kullanır. Teorik olarak bakıldığında, bireyin tam kapasitesini ortaya koyabilmesi için, yaptığı iş ne olursa olsun, o işin yetkinliklerine (bilgi,beceri,davranış) sahip olması, o işi yapmak istemesi ve yaparken de zevk alıyor olması gerekir. Tam potansiyel aralığındaki birey, kendini tamamı ile değer yaratmaya adayabilir. İnsanlarımızın, mesleki eğitim kurumu mezunu olmalarına rağmen; 'Ne iş olsa yaparım'cı olarak hayata atılmaları, MTE’de görev alan biz öğretmenlerin, işletme körlüğü örneğinde olduğu gibi, okulda eğitim verirken 'Teorik Eğitim Sağırlığını' görememesi, atölyede/işletmede eğitim veren usta öğreticinin de 'Pratik Eğitim Körlüğünü' görememesinin yarattığı bir eğitim sürecinin çıktısı olarak ele almamız, sorunun farkına varmamızın birinci adımı olacaktır. Bugün ve yarın devam edecek olan çalıştayımızda paydaşlarımızla beraber; amacımız; 'Çıraklık eğitiminde kaliteyi nasıl artırır!’, 'Beceri eksikliğimizi nasıl gideririz!’, 'Öğrenci İş Dosyasının usulüne uygun tutulmasının etkisi ne oranda olur!’ sorularına cevap aramak olacaktır."
İMEP İşgücü Piyasası Uzmanı Aydın Türkoğlu, çıraklıktan ustalığa geçişte izleme olmadan, becerilerin geliştirilmesinin mümkün olmayacağını, gelişimi izlemenin, kazanımları sağlam temeller üzerine inşa edeceğini kaydetti. Türkoğlu sunumunda, İşletmelerde Mesleki Eğitim Öğrenci İş Dosyası hazırlamanın amacını; Çırak öğrencileri iş hayatına hazırlamak, okulda almış oldukları teorik eğitimleri öğretim programlarına uygun olarak işletmede devam eden pratik eğitimleri ile pekiştirmek ve öğrencinin mesleği ile ilgili bilgi, beceri, tutum ve kazanımlarını gelişim tablosu ile izlemek olarak açıkladı.
ANKESOB Başkan Vekili Hüseyin Ar da çalıştayda yaptığı konuşmada işletmelerde yapılan mesleki eğitimin planlanması, geliştirilmesi ve ölçme ve değerlendirilmesinin işyerlerinde ihtiyaç duyulan vasıflı insan gücünün süratli, ekonomik ve etkin bir şekilde karşılanması anlamında büyük önem taşıdığını vurguladı. Ar, teorik meslek eğitimi gören çırakların işyerine daha faydalı olduğunu, yapılan üretimin kalitesinin yükseltilmesine ve iş veriminin artmasına katkı sağladığını kaydetti.
Sunumların ve konuşmaların ardından katılımcılar önceden belirlenmiş 3 gruba ayrıldı ve grup istişare çalışmaları gerçekleştirildi. Çalıştayın ikinci günkü programında grup çalışmaları devam edecek ve çalışmaların sunumları ile örnek çalışma oluşturulmasının ardından Çalıştay sona erecek.