Yükseköğrenim görmek için yurt dışını tercih eden Türk öğrencilerin yeni gözdesi Malta üniversiteleri oldu. Türkiye’den lisans eğitimi almak için her yıl 55 binden fazla Türk öğrenci, İngiltere, Almanya, ABD ve Kanada gibi ülkelere giderken, bu ülkelere göre daha düşük maliyetler sunan Malta üniversiteleri de yoğun olarak tercih edilmeye başladı. Türkiye’den sayıları binlerle ifade edilen Türk öğrencinin yükseköğrenim için AB ülkesi Malta’ya gittiği bildiriliyor.

Yurt dışı eğitim konusunda uzmanlaşmış İngiltere merkezli Türk kuruluşu First Edumate Kurucusu Kerem Öziş, Malta üniversitelerindeki eğitim sisteminin İngiltere eğitim sistemiyle büyük benzerlikler taşıdığını belirterek “YÖK denkliği taşıyan bu üniversitelerde öğrenim ücretleri 3 bin 990 Euro’dan başlıyor. Yaşam giderleri de en çok tercih edilen ülkelere nazaran hayli uygun. Ana dili İngilizce olan Malta’da lisans eğitimi 3 yıl, yüksek lisans ise 1 yıl sürüyor. Bunun yanında ayrıca eğitim alırken çalışma izni ve akademik eğitim sonrasında da 9 ay tam zamanlı oturum ve çalışma izni avantajı bulunuyor” dedi.

Daha kolay vize 

Öğrenim görmek isteyenlerin Malta seçimlerinde ana dil, eğitim ve yaşam giderlerinin daha ekonomik olmasının yanında vize yaptırımlarının çok sayıdaki ülkeye göre daha pozitif olduğunun altını da çizen Öziş, AB ülkesi Malta’dan diğer AB ülkelerine rahat seyahat imkanının olması tercihlerde önemli rol oynadığını kaydetti.

 

Öziş, Malta üniversiteleri ile bu ülkenin avantajları konusunda da şunları söyledi;

 

“Vize alma oranı diğer ülkelere göre daha kolay. Türkiye’ye yakınlığı ile Malta önemli bir üniversite ülkesi olma yolunda hızla ilerliyor. Eğitim maliyetlerine baktığımızda; dövizin yüksek seyrettiği bu günlerde öğrenciler için Malta avantaj sağlıyor. Eğitim süresinin 3, yüksek lisansın 1 yıl olması da toplam maliyetler açısından da yarar getiriyor. İngiltere’de bulunan üniversitelerin Malta kampüsleri de bulunuyor ve bu üniversiteler YÖK denkliği olan İngiliz diploması veriyor.  Küçük bir ada olması Malta açısından dezavantaj gibi görünse de, eğitime yönelim anlamında katkı sunuyor.”