Yapay Zeka Politikaları Derneği(AIPA), Ankara Divan Çukurhan’da düzenlediği Metaverse Paneli’nde bilinmeyen yönleri ile ve grafiklerle konuya açıklık getirdi.

 

HABER: Ezgi ACAR
AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ve AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Kılıç,"Türkiye metaverse evreninde deneyim yaşamak istiyor" diyerek basın mensuplarını ve toplantıya katılanları aydınlattı.
Metaverse yüzde 14,3 ile oyun deneyimi ilk sırada yer alırken bunu arazi, arsa satın alımı, coin, seyahat ve gezi gibi aktiviteler izliyor. Metaverse evreninde yaşanması düşünülen deneyimlerde ise arazi almak konusunda Z kuşağı yine ilk sıradayken, dünyayı, ülkeleri gezmek isteyen kadınlar öne çıkıyor. Gerçekte yapamayıp metaverse evreninde yapacağınız aktivite nedir?' diye sorulduğunda, yüzde 20,3 ile uçmak, uçarak gezmek ilk sırada gelirken, bunu gezi seyahat, dünyayı gezmek, ticaret ve arazi sahibi olmak izliyor şeklinde açıklamalar ile başlayan toplantıda Küçükşabanoğlu, katılımcıların yüzde 15,2'sinin metaverse evrenine hazır olduğunu belirttiğini ancak yüzde 61,8'inin bunun kültürel değişikliğe neden olacağını düşündüğünü söyledi.

TÜRKİYE METAVERSE’İ DUYUYOR AMA NE YAZIK Kİ CİDDİ BİR BİLGİ EKSİKLİĞİ VAR…
Araştırma, dernek ve Kuantum Araştırma ile 12 ilde bin 356 kişinin katılımıyla yapıldı. AIPA Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu ve AIPA Yönetim Kurulu Üyesi Volkan Kılıç, araştırmanın sonuçlarını paylaşarak değerlendirmelerde bulunmaya devam ederek süren toplantıda; Araştırmada toplumun devletin Metaverse’de olmasını istemesi dikkat çekti. Toplumun Metaverse konusu hakkında bilgi seviyesini, görüşlerini ve algısının ölçümlendiği araştırmada, katılımcıların yüzde 58.1’i Metaverse kavramını duyduğunu belirtirken, bu kitlenin sadece yüzde 17’si bilgi sahibi olduğunu söyledi. Metaverse’in duyma oranının arttığını ifade eden Dernek Başkanı Zafer Küçükşabanoğlu, “Türkiye Metaverse’i duyuyor ama ne yazık ki ciddi bir bilgi eksikliği var” dedi.

METAVERSE KAVRAMININ DUYULMASI VE BİLİNMESİNİN ARTMASIYLA BİRLİKTE ARAZİ SATIN ALMA VE BENZERİ DAVRANIŞLARIN DA ARTIŞ EĞİLİMİ GÖSTERECEK

Ankara ve İstanbul gibi büyük illerde ise bu oranın yüzde 65’e kadar çıktığını söyleyen araştırmacılar; “ Metaverse kavramını duyduğunu belirten yüzde 58’1’lik kitlenin yüzde 6.1’inin Metaverse’de arazi satın aldığını vurgulayan ve arazi satın alma eğiliminin erkeklerde ve özellikle de Z kuşağında artış gösterdiğini belirterek; “Metaverse kavramının duyulması ve bilinmesinin artmasıyla birlikte arazi satın alma ve benzeri davranışların da artış eğilimi gösterecek” şeklinde ifade ettiler.

METAVERSE EKONOMİSİNİN 2030’A KADAR YAKLAŞIK 13 TRİLYON DOLARLIK EKONOMİK HACİME SAHİP OLACAĞI ÖNGÖRÜLMEKTE

Metaverse evreninin en büyük faydasının geziler olarak görülmesi, bu evrenin kültürel etkinlikler üzerindeki etkisinin büyük olacağı görülüyor. Fiziksel maliyetleri azaltarak yerinde deneyimleyerek öğrenme imkanıyla eğitim kalitesinin artacağı düşünülüyor. Ayrıca istihdamı olumlu yönde artıracağı düşünülüyor. Tarihi bir gezi yapılacaksa yüzde 75'i bizzat gidip gezip görmeyi, yüzde 25'i ise metaverse evreni üzerinden gezmeyi tercih ediyor. Fiziksel dünyada finansal yetersizlikten dolayı gerçekleştirmediği birçok aktiviteyi, metaverse evreninde yaşama umudunu taşıyor. Araştırmada, “Metaverse’e ne derece hazırız?” sorusuna sadece yüzde 15.2’lik kitle hazır olunduğu yönünde cevap verdi.

“Dijital dönüşümün hız kazandığı günümüz dünyasında Metaverse kavramının eğitimde, ekonomiye, kültürden, sağlığa kadar her alanda büyük bir etki alanının olacağı bekleniyor. Günümüzde Metaverse teknoloji alanında sıralamalar farklı olsa da tüm ülkeler aynı ligde. Metaverse ekonomisinin 2030’a kadar yaklaşık 13 trilyon dolarlık ekonomik hacime sahip olacağı öngörülmektedir. Araştırma sonuçları Ankara Divan Çukurhan’da yapılan toplantıda detaylı olarak basın mensuplarına anlatıldı.