Hatice ULUER HÖKELEKLİ/Ankara
-“AVM SAYISI 2005’TE 106 İKEN BU YILSONUNDA 410’A ÇIKACAK”
-“HEM GÖRSEL KİRLİLİK OLUŞTURUP HEM ESNAFA ZARAR VERİYORLAR”
-“AVM AÇILIŞLARINA BİR DÜZENLEME GETİRİLMESİ ŞART”
-“ESNAF YÜKSEK KİRALAR İLE AVM İÇİNDE BARINAMIYOR”
ANKARA- Esnafın müşterisini azaltan AVM’lerin bu yıl Haziran ayında geçen yılın aynı ayına göre yine kâra geçtiklerini belirten TESK Genel Başkanı BendeviPalandöken, “Ülkemizde AVM’lerin sayısı 400’ün üzerine çıkmasına rağmen hala yapım aşamasında olan AVM’ler var. Bunların şehir merkezlerine kurularak çevredeki esnafın müşterisini azaltıyor ve indirim kampanyaları adı altında zaten yüksek fiyatlı ürünleri indirmiş gibi vatandaşı yanıltıyorlar. Yükselen dolar kurlarına rağmen kâr etmeye devam ediyorlar. Öyle ki bu yıl Haziran ayında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 23,3 artış ile 291 puana ulaştılar” dedi.
-“AVM SAYISI 2005’TE 106 İKEN BU YILSONUNDA 410’A ÇIKACAK”
AVM sayılarının her geçen yıl arttığını vurgulayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde AVM sayısı 2005 yılında 106, 2010’da 263, 2011 yılında 278, 2012 yılında 334 derken bu yılsonuna kadar 400’den 410’a çıkması bekleniyor. Bu açılışların yüzde 80’i Ankara, İstanbul, İzmir gibi en kalabalık şehirlerimizde gerçekleşti. AVM’lerde kullanılabilir alan 2009 yılında 5,7 milyon metrekare iken bugün bu rakam 12 milyona çıktı. Rakamların gösterdiği gibi AVM sayısı ile esnaf sayısı ters orantılı şekilde, esnafın hep aleyhine işliyor. İçerisinde esnafın da bulunması gerekirken yüksek kiralar ve esnafın yarışamayacağı markalar nedeniyle maalesef esnaf barınamıyor” şeklinde söyledi.
-“AVM’LERİN AÇILIŞLARINA VE KONUMLARINA BİR DÜZENLEME ŞART”
Görsel kirlilik haline gelen AVM’lerin açılışlarına ve konumlanmalarına bir düzenleme getirilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “İçerisinde berberi, markaların kendi terzileri olan, marketlerinde her şeyin satılması, AVM çevresindeki esnafın müşterisini azaltıyor. Bu çok büyük bir haksız rekabet ortamıdır. Sabah erken saatlerden gece geç saatlere kadar haftanın her günü açık olması da bu durumun cabasıdır. Esnaf vergisiyle, dar boğazıyla geçinmeye çalışırken bu ortamdan zarar görmesine göz yumulmamalıdır. Açılış ve kapanış saatleri ile konumlanacakları yerler öncesinde iyi araştırma yapılarak bir kural çerçevesine oturtulmalıdır” diye konuştu.
-“AVM’NİN ÇOK OLDUĞU İLLERDE ESNAF SAYISI DÜŞÜK SIRALARDA”
Nüfusa oranla esnaf sayısının en düşük olduğu iller arasında AVM’nin en çok olduğu illerin olduğunu vurgulayan Palandöken: “Bununla birlikte şehirlerin tam merkezlerine kuralsız şekilde açılarak şehrin dokusunu bozuyorlar. Birçok AVM ziyaretçi sayısının düşüklüğü nedeniyle kapanıyor ve geriye adeta büyük bir beton yığını israfı kalıyor. AVM’ler ziyaretçi sayısını ve kârını artırdıkça o bölgedeki esnaf sayısı azalıyor. Öyle ki en çok AVM’nin bulunduğu İstanbul, Ankara ve İzmir’deki esnaf sayısı en düşük iller arasında. Tüm illerimiz içerisinde nüfusa oranla esnaf sayısı sıralamasında İstanbul 75., Ankara 67. İzmir ise 41. sırada” dedi.