Çankaya City Hotel’de düzenlenen iş forumuna yurt içi ve yurt dışından kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Türk ve Etiyopya katılımcı şirketleri fikir alışverişinde bulunurken;  Türkiye-Etiyopya İş Formu Konferansına iki ülke şirketleri de ayrıca online olarak katılım sağladılar...

Açılış konuşmaları ile başlayan programında sırası ile SANKON genel başkanı Ferudun Cevahiroğlu, Etyopya Ankara büyükelçisi Adem Mohammed, Etiyopya ticaret odası başkanı Melaku Ezezew katılımcılara geniş bir bilgilendirme sunumu yaptılar.

Cevahiroğlu; “Üst Düzey Stratejik İşbirliği Önümüzdeki Günlerde Daha da Güçlenecektir”

Türkiye-Etiyopya İş Formu Konferansında yerli yabancı çok sayıda şirket temsilcisine tercümanlar vasıtası ile hitap eden SANKON Genel Başkanı Ferudun Cevahiroğlu siz Etiyopyalıların işbirliği ve Türk hükümetinin destek ve katkıları ile yapılan konferansa hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında; “Türkiye ile Etiyopya devletleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerimize çok önem veriyoruz. Etiyopya devletinin ekonomik kalkınmasına yönelik projelerinde teknoloji,  bilişim yatırımları, inşaat, alt yapı ve üst yapı, havaalanları, barajlar, otobanlar, konutlar, enerji, projeleri ile sağlık, turizm, tarım ve ithalat, ihracat gibi projelerde de ticari işbirliği yapmaya ve görev almaya hazırız. SANKON yönetim kurulu ve Türk şirketleri olarak Büyükelçimizin girişimlerini de bu konuda memnuniyetle karşılamaktayız. Türkiye ile Etiyopya arasında en üst düzeyde ilişkiler kurduk. İki ülke yönetimlerinin ve hükümetlerinin kurmuş olduğu üst düzey stratejik işbirliği önümüzdeki günlerde daha da güçlenecektir. Her türlü girişimlerde bulunmaya hazırız dost ve kardeş Etiyopya hükümetinin ve halkının bunu bilmesini isteriz” şeklinde konuştu.

Cevahiroğlu; “İslam Dinin Yayılmasında Öncülük Eden Siz Kardeşlerimiz;  Hz Muhammed’in En Zor Zamanlarında Yanında Oldunuz”

Dost ve kardeş Etiyopya, eski adıyla Habeşistan halkı Afrika kıtasında binlerce yıldır var olmuştur diyerek sözlerine devam eden Cevahiroğlu; “İslam dinin yayılmasında öncülük eden siz kardeşlerim Hz Muhammed’in en zor zamanlarında yanında olmuşsunuzdur. Habeşistan’ın büyük kralı HZ: Necaşi’nin asil torunlarısınız ve Ankara’mıza hoş geldiniz. Etiyopya’nın ilk kadın devlet başkanı Sahle Work Zewde ve Eksalans Abiy Ahmet Ali öncülüğünde başlatılan ekonomik kalkınma eylem planını Türk şirketleri olarak büyük bir memnuniyetle karşılamaktayız ve de destekliyoruz. Aramızda yapılacak olan bu işbirliği ve anlaşmadan çok umutluyuz. Protokol üyelerimize, şirketlerimize ve diğer dünya devletlerinden bugün buraya gelen katılımcılara hepinizin huzurunda teşekkür ederim” diyerek sözlerini noktaladı.

İki Ülke Arasındaki Ekonomik Ve Ticari İlişkiler Gün Geçtikçe Daha da Güçlenecek…

Etiyopya Ankara büyükelçisi Adem Mohammed ile Etiyopya ticaret odası başkanı Melaku Ezezew İş forumu konferansının çok verimli geçtiğini belirterek; “Türkiye ile aramızdaki ekonomik ve ticari işbirliğine çok önem veriyoruz. Bu ilişkileri güçlendirmek amacıyla bu gün burada sizlerle bulunmaktan çok mutluyuz. İki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler gün geçtikçe daha da güçlenecektir” şeklinde birer konuşma gerçekleştirdiler.

İş forumu Panellerle çok verimli geçti…

4 ayrı panel halinde yapılan sunumlarda Tekstil, gıda işleme, medya, deri ve deri ürünleri, madencilik, enerji, teknoloji, turizm, ilaç sanayi, ithalat ve ihracat konuları ele alındı. Her farklı panele temsilci olarak katılan işadamları yirmişer dakikalık tanıtım ve ticaret söylemlerini ele aldılar.  Türkiye-Etiyopya İş Formu Konferansına Etiyopya Ticaret Odası Başkanı, heyeti ve çok sayıda şirket temsilcisi katıldı. Konferansta Türk iş dünyasını ve Türk şirketlerini SANKON kuruluşu temsil etti. Etiyopya ve SANKON temsilcilerinin kapanış konuşmaları ile sona eren İş forumu büyük aile fotoğrafının çekilmesi ile son buldu.