Yeni kontrollü normalleşme sürecine geçilmesinden bu yana günlük vaka sayısında yaşanan rekor artışlar, göğüs hastalıkları hekimlerini tedirgin ediyor. 2 Mart’ta kontrollü normalleşme ile birlikte uyarılarını artıran ve risk haritası kıpkırmızı olan bir Türkiye’ye dönüşmemek için önceki sıkı tedbirlere dönülmesini isteyen Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD), bu kez “daha radikal önlemler” alınması gerektiğini açıkladı. TÜSAD, 37 bini aşarak yeni bir zirve yapan günlük vaka sayısının ardından hem yetkililere hem de halkımıza çağrıda bulundu.
YÜZDE 277’LİK ARTIŞ OLDU!
Gelinen noktanın ne yazık ki kendilerini haklı çıkardığını dile getiren Prof. Dr. Ülkü Yılmaz, güncel durumu şöyle değerlendirdi: “30 Mart itibariyle 37 bin 303 kişi ile ulaşan günlük vaka sayısı kaygı verici boyutta. Yeni normalleşme öncesinde 1 Mart tarihinden bu yana dramatik artışlar yaşanıyor. O günden bu yana test sayısında yüzde 126 bin artış söz konusu iken vaka sayısındaki artış yüzde 277. Günlük vaka sayısı 9 bin seviyelerinden 37 binlere ulaştı. Bir başka ifadeyle günlük vaka sayısı 27 bin 412 kişi arttı. Bir yandan aşı çalışmaları devam ederken vaka sayısındaki bu artış, tedbirlerin yeterli olmadığını ve halkımızın da yapılan uyarıları yeterince dikkate almadığını gösteriyor. Maalesef gelinen nokta, çok daha radikal tedbirler alınmasını gerektiriyor.”
SIRALAMADA 4. ÜLKE OLDUK
Doç. Dr. Onur Turan da, güncel COVID-19 Risk Haritası’na göre 81 ilimizin 70'inin COVID-19 açısından riskli grupta bulunduğunu ve 37 bin 303 kişi ile bugüne kadar ki en yüksek günlük vaka sayısına ulaşıldığını belirterek, şu noktalara vurgu yaptı: “Pandemi vakalarındaki artış nedeniyle bugüne kadar elde ettiğimiz kazanımları bir bir kaybediyoruz. Şu anda toplam vaka sayısı ile dünyada 8’inci, günlük vaka sayısıyla da 4’üncü sıraya yükseldik. Günlük vaka sayısında Brezilya, ABD ve Hindistan’ın ardından Türkiye geliyor. Giderek ağırlaşan pandemi tablosu nedeniyle, daha ciddi tedbirler alınması gerektiğini düşünüyoruz. Okullarda yüz yüze eğitime devam edilmemesi, Ramazan ayını beklemeden kafe ve lokantaların kapatılması ve gerekirse tam kapanma uygulanması gibi konular ivedilikle görüşülmeli ve acil kararlar alınmalıdır.”
Turan, ayrıca “Vatandaşlarımıza, daha da ağır ve dramatik bir tabloyla karşılaşmamak için, maske-mesafe-hijyen kurallarına harfiyen uymalarını, ev ve komşu ziyaretlerinde bulunmamalarını, kapalı ortamlarda uzun süre geçirmemelerini şiddetle tavsiye ediyoruz” dedi.