Srebrenitsa Soykırımı’nın 27. Yılında Balkan göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) ile (TİKA) ve Bosna Hersek’ten gelen misafirler Ankara’da Boşnak kökenli vatandaşların yaşadığı Etimesgut Fevziye Köyü’nü ziyaret ettiler…
HABER: ESRA ER
Keçiören Aliya İzzetbegoviç Parkı’nda bulunan Srebrenitsa Anıtı’nın önünde düzenlenen törende, resmi protokol ve heyet Srebrenitsa Anıtı’na çelenk koyduktan sonra, TİKA Başkan Yardımcısı Mahmut Çevik, Balkan göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) başkanı Yüksel Özkale ve beraberindekiler Ankara’da Boşnak kökenli vatandaşların yaşadığı Etimesgut Fevziye Köyü’nü gittiler. Köy haklı tarafından yapılan karşılama sonrası, köy konağında, tanışma faslı ve yemekli protokol konuşmaları gerçekleşti.
YÜKSEL ÖZKALE: “GELECEK NESİLLERİ KİN, NEFRETLE DONATMAK İSTEMİYORUZ. BİZİM AMACIMIZ BARIŞ”
11 Temmuz 1995 Srebrenitsa katliamının yıldönümü nedeniyle Ankara Fevziye köyünde buluşma ve anma toplantısında ilk konuşmayı gerçekleştiren Balkan göçmenleri İktisadi Araştırma ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı (BİSAV) başkanı Yüksel Özkale Türkiye’nin dört bir yanından gelen ve Bosna’dan aramıza katılan arkadaşlarımızla Fevziye köyünde toplantı yapmak için bulunuyoruz diyerek başladığı sözlerinde; “Ankara’nın dört bir kösesinde etkinlikler ve buluşmalar yapmak üzere geldik fakat ilk önce siz buradan yaşayan hemşerilerimizi ziyaret etmeyi uygun gördük. Bu anma töreninin ardından yarın Gazi Üniversitesinde de bir program gerçekleştireceğiz. Bu olayları anmak unutmamak, gelecek kuşaklara aktarmak gayretindeyiz. Gelecek nesilleri kin, nefretle donatmak istemiyoruz. Bizim amacımız barış, fakat bundan sonraki zaman diliminde de bunu unutturmak istemiyoruz. Alı İzzet Begovıc’te bunu net bir şekilde İfade etmiştir. Bunu unutturmamak amacıyla anma programını düzenlemekteyiz.
Gelecek nesillerin bu gibi olayları yasamaması en büyük amaçlarımız arasındadır. Köyümüze gelmeden önce Mehmet Akif Ersoy ve Muhsin Yazıcı oğlu mezarını ziyaret ettik daha sonra Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’ümüzün huzuruna gittik hep beraber. Burada bulunduğumuz zaman dilimde Boşnak köyümüzün Bosna’da ki sizlerle burada yaşayanların aynı hayatı paylaştığını göstermek istedik. Burada bulunmaktan duyduğum mutluluğu dile getirirken bundan sonraki zaman dilimlerinde de daha güzel şeyler yapmayı da planlıyoruz” şeklinde konuştu.
OCAK: “HALA BİZİ YABANCI SANANLAR VAR…
Ankara Fevziye Bosna Hersek sancak kültür ve dayanışma derneği başkanı Necmi Ocak ise; “Düzenlenen bu toplantıdan çok memnun olduğumuzu dile getirmek isterim. 1901 yılında Mareşal Tito döneminde katliamlar devam ederken Türkiye Cumhuriyeti hükümeti burada bize yer verdi. İlk zamanlar büyüklerimizin hiçbir şeyleri yoktu ama şükür bu günlere geldik. Katliamlar sonrası bu köy Boşnakların toplandığı yer. Bosna hala özgür değildir. Ama bizler burada azda olsa sesimizi çıkarabiliyorsak ne mutlu bize. 1878 de ilk göç başlamış ve bugün burada varlığımızı sürdürmeye devam etmekteyiz. Çevre köyler bile Bizim Müslüman olduğumuzu sonradan anladılar ilk zamanlar bize yakınlık göstermediler. Halen bizi yabancı görenler var” dedi
BU KATLİAMLAR BİR DAHA OLMASIN
İzmir’den gelen Uluslararası dernek federasyonu başkanı ise Etkinliği değerlendirerek ” Böyle anma ve anlatım günlerin daha çok olası en büyük arzumuz. Yüz yıl önce kurulan bu köyde hemşerilerimizle buluşup çok mutlu olduk. Balkanların o misafirperverliği hala devam ediyor ve gelenekler yaşamakta. Büyük acı ve katliam oldu bu acıyı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Tüm dünya bunu duymalı. Bir katliam olmadığı havasının olması çok endişe verici bir durumdur. Srebrenitsa büyük bir katliam oldu bunu bütün dünya eninde sonunda kabul edecek. Hemşerilerimiz mezar taşlarımızı görmek istiyoruz diyerek bize gelerek istekte bulundular. 8372 kişi bir gecede katledildi. Bu katliamlar bir daha olmasın” diyerek sözlerini noktaladı.
MİSAFİRLERİNİ EN GÜZEL ŞEKİLDE AĞIRLADILAR…
Köyde yaşayanlar yaptıkları ortak açıklamada; “Sizi burada görmekten çok mutluyuz diyerek başladıkları konuşmasında, “Çocukluğumuz bu köylerde geçti ve biz buraya çok önceleri yerleştik. Sizi bugün Fevziye köyünde ağırlamaktan çok mutluyuz. Böyle bir etkinlikte tuzumuz olduysa ne mutlu bize” dediler
1992-95 yılları arasında yaşanan Srebrenitra soykırımı anma töreni Fevziye köyü konağında yapıldı. Resmi protokol ve Bosna – Hersek’ten gelen misafirler Ankara Fevziye Bosna-Hersek Türkleri Kültür Yardımlaşma Ve Dayanışma Derneği ve köy halkı tarafından en iyi şekilde ağırlandılar. Yemekte Boşnak böreği ve pilav kavurma ve tatlı ile köy ayranı ikramları yapıldı.
Ankara’nın Boşnak köyü olan Fevziye günümüzde Etimesgut ilçesine bağlı bir mahalledir. Eski ismi Soltak olan köy 19 Temmuz 1901 tarihli “Bosna Göçmenlerinin Ankara’da İskan Edildikleri Bölgeler” başlıklı belgede “ Surtak “ adıyla geçer.Köy daha önce Yenimahalle ilçesine bağlıyken daha sonra yapılan değişiklikler ile Etimesgut ilçesi’ne bağlandı. Fevziye Köyü Ankara’ya 30 km, Etimesgut ilçesine ise 35 Km mesafededir.Geçim kaynakları tarım ve hayvancılık olan köyün nüfusu günümüzde 401’dir.
KÖYÜN İSMİ NERDEN GELMEKTEDİR ?
Köyün bilinen ilk ismi SOLTAK’tır. Köyün kervan yolu üzerinde olması ve kervanların burda durup bir müddet “Soluklanması”ndan ötürü Solumak anlamında olduğu köylüler tarafında iddia edilse de Osmanlı kaynaklarında SORTAK olarak kayıtldır.Bazı Osmanlı kayıtlarında ise köye MESUDİYE olarak geçmektedir. Kurtuluş Savaşı sonucunda Fevzi Paşa köyü, karargâh olarak kullanmıştır .Fevzi Paşa köylülere köyün adını sorar.Köylüler de Boşnakça”Soltak” derler. Fevzi Çakmak da bunun üzerine “Benim adım Fevzi,burası da Fevziye Köyü olsun “ der.Köyün ismi Fevziye olur.
BOŞNAKLARIN KÖYE YERLEŞMESİ
Boşnakların köye ilk iskanı 1901’dedir.Bu belgeye göre Boşnak göçmenler için 80 adet ev yapılması kararlaştırılmıştır. Duvarları bitip üzerleri henüz örtülmeyen 50 kadar da hane belirtilir. Anlaşıldığı gibi köye ne kadar Boşnak muhacirin yerleştiği belirtilmemiştir. Tahminen 50 hane yerleştirilmiş olabilir.Fevziyeli Boşnaklar önce Ankara’da Boşnaklar için oluşturulan Şükriye Mahallesine yerleştirildi.Bir kısmı burada kalırken bir kısmı da önce Gölbaşı Ballıkpınar Köyü’ne yerleşmişler, ancak çok fazla sivrisinek var diye duramamışlar oradan da İncek tarafına göç etmişlerdir. Bir süre sonra da burayı da beğenmeyip Soltak köyüne yerleşeceklerdir. Soltak köyünün yeşillik ve ormanlık olması bir yandan da memleketlerine benziyor olması köye yerleşmelerinde etkili olacaktır.Ancak bir kısmı daha burayı beğenmediği için Bursa ve Balıkesir’e gidecektir.
Köye Bosna’danMostar,Stolac,Zenica,Hersek ve Dobra’dan Boşnak göçmenler yerleşmiştir.İlk yerleşenler Ömer Malohociç,Ali Malohociç,Hasan Begoviç,Hayri Begoviç,Recep Begoviç,Halil Haliloviç,Hasan Haliloviç,Ali Haliloviç,Bekir Gatçan,Arif Gatçan,Cafer Gatçan,Ahmet Gatçan,Paşa Paşoviç,Salih Paşoviç,İbrahim Paşiç,Adem Paşoviç,Mehmed Meşiç ve aileleridir.Paşoviçler Dobra’dan,Malohociçler Mostar’dan,Haliloviçler Stolac’tan ve Gatçanlar da Zenica’dan göç eden ailelerdir.