9 ayrı sivil toplum kuruluşu Kilis’te bir araya gelerek Suriye’ye yapılacak yardımları ele aldırlar. Dünya İslam ve Sağlık Örgütü Başkanı Kasım Sezen yaptığı açıklamada Suriyeli mültecilere olan tavrın sonucunda kamplara gönderilen yardımların azaldığına değinirken şunları ifade etti:
2011 yılının Mart ayında Esed rejiminin Suriyeli kardeşlerimize zulüm uygulamaya başlaması neticesinde 29 Nisan 2011 tarihinde başlayan göç hareketinin üzerinden 8 yıl geçmesine rağmen Suriye’deki iç savaş sona ermemiş, barış ve huzur Suriye’ye hâkim olmamıştır. Ülkemiz dost ve kardeş Suriye halkını muhacir olarak görüp sınır kapılarını açmıştır. Hâlihazırda 3 milyon 687 bin 244 kayıtlı Suriyeli ile en çok mülteciye sahip çıkan bir ülke konumundadır.
Kardeşlik hukukundan, ensar- muhacir dayanışmasının dinimizdeki önemini bilmeyen art niyetli kişiler tarafın zaman zaman yapılan provokatif saldırılardan ve bir Suriyelinin hatasını tüm Suriyelilere mâl eden, Suriyeli mültecilere olan tavrın neticesi olarak Suriye’deki kamplara gönderilen yardımlarda kayda değer bir şekilde azalış söz konusudur.
Havaların soğuması sebebiyle Suriyeli kardeşlerimizin kışlık ihtiyaçları artış göstermiştir ve kamplara gönderilen yardımların azalmasıyla, kamplarda yaşayanların gıda başta olmak üzere sair ihtiyaçları da her geçen gün artmaktadır. Dünyanın dört bir yanına yardımlar ulaştıran necip ve fedakâr milletimizin, Peygamber Efendimizin (S.A.V.), “Komşusu açken tok yatan bizden değildir.” Hadis-i şerifini düşünerek tarihi bağlarımızın olduğu dost ve kardeş Suriye halkının acılarına merhem olmak için insani yardımlarımızı arttırmak hayati derecede ehemmiyetlidir. Unutmamalıyız ki, 100 yıl önce Suriye’de ecdadımız canı pahasına müdafaa ederek savaşmış, savaşta Suriye’yi son koruyan ecdadımızın kanları atların aşık kemiğine kadar yükselmiştir. Ecdadımız nasıl 100 sene önce canla başla Suriye için savaştıysa biz de insani yardımları Suriye’ye seferber etmeliyiz.
Bölgeye yönelik farkındalığı arttırmak ve bot, mont, battaniye, hijyen malzemeleri olmak üzere muhtelif insani yardımlarımızı Suriye’nin Azez bölgesine Sağlık-Der öncülüğünde, Dünya İslam Sağlık Birliği, Merhamet Teşkilatı İnsan Hakları ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği, Ümmet Gençleri Derneği, Mahmudiye Vakfı, Sağlığı Koruma ve Refah Derneği, Ensar Sevgi ve Kardeşlik Derneği, Osmanlı Türkmenleri Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, IHO EBRAR Uluslararası Yardım Derneği temsilcilerinin iştirakleriyle Azez’deki düzenli ve düzensiz kamplara insani yardımlarımızı ulaştırdık. Bu Sivil Toplum Kuruluşlarımızın müşterek faaliyetleriyle gerçekleştirdiği organizasyon münasebetiyle Suriyeli kardeşlerimizin acılarının bir nebzede olsa dinmesine, Suriyeli kardeşlerimize yönelik farkındalığın artmasına ve kamplara daha fazla insani yardımın ulaştırılmasına vesile olmak istiyoruz. 7 Aralık Kilis'in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yılı olması münasebetiyle bölge toplantımızı Kilis'te gerçekleştirdik. 98 yıl önce aziz vatanımızı müdafaa eden kahraman Kilisli şehit ve gazilerimizi rahmetle, şükranla anıyoruz. İnsani yardım ziyaretine iştirak eden Basın Kuruluşlarımızın Temsilcilerine ilgilerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Temennimiz odur ki, inşallah tez zamanda Suriye’ye barış ve huzur hâkim olur, Suriyeli kardeşlerimizin acıları nihayete erer. “
Basın açıklamasında bulunan STK’lar ve Başkanları:
Sağlık-DER- Genel Başkan, Uzm. Dr. Kasım SEZEN
Dünya İslam Sağlık Birliği, Başkan, Uzm. Dr. Kasım SEZEN
Merhamet Teşkilatı İnsan Hakları ve Hürriyetleri İnsani Yardım Derneği, Başkan, Murat BULUT
Ümmet Gençleri Derneği, Başkan, Mücahit AKPINAR
Mahmudiye Vakfı, Başkan, Gülsüm SEZEN
Osmanlı Türkmenleri Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Başkan, Şafak SOY
Sağlığı Koruma ve Refah Derneği, Genel Başkan, Yahya ÖZTÜRK
Ensar Sevgi ve Kardeşlik Derneği, Genel Başkan, Yahya ÖZTÜRK
IHO EBRAR Uluslararası Yardım Derneği, Genel Başkan, Uzm. Dr. Abdurrahman ALPSOY