Pandemi nedeni ile alınan tedbirden dolayı insanların evlere kapanmasıyla tadilat, tamirat, boya ve dekorasyon işi yapan ve bunlara ilişkin toptan ve perakende malzeme satışı yapan hırdavatçı esnafının işlerinin yüzde 80 oranında düştüğünü, bir yılı aşkın süredir iş yapamayan üyelerinin zor bir dönem geçirdiğini belirten Ankara Yağlıboya, Dekorasyon, Hırdavatçılar Esnaf Odası Başkanı Mehmet Bilgiç, "2020 yılının ilk yarısından itibaren tadilat, tamirat ve dekorasyon ile toptan ve perakende hırdavat satışı faaliyetlerinde bulunan üyelerimizin işleri salgından olumsuz etkilendi. Pandemi sürecinin başlarında tüm sektörlerde olduğu gibi bizim sektörümüzde de üyelerimiz hayatlarında bugüne kadar yaşamadıkları ilkleri görüp, yaşadılar. Bu zorlu pandemi sürecinde tadilat, tamirat, boya ve dekorasyon işi yapan ve bunlara ilişkin malzemelerin toptan ve perakende satışını yapan hırdavatçı esnafımızın kısıtlamalar nedeniyle iş hacimleri büyük ölçüde zarar gördü. Devletimizin verdiği bin lira gelir kaybı desteği ile 750 TL kira desteği ile 3 bin lira hibe desteklerinden yararlanmak istedikleri halde ana faaliyet Nace kodları baz alındığından dolayı üyelerimizin yarısı cansuyu desteklerden faydalanabilmiş, yarısı faydalanamamış ve mağdur olmuştur." dedi.
EV VE İŞYERLERİNDE BOYA BADANA İŞLERİ HIZLANDI
'Kontrollü Normalleşme Süreci' olarak adlandırılan yeni bir döneme girilmesiyle ve kendileri için sezonun başlangıcını ifade eden bahar-yaz ayları ile birlikte piyasanın bir nebze de olsa hareketlenmeye başladığını ifade eden Oda Başkanı Bilgiç, şöyle devam etti: "Bir yılı aşkın süredir devam eden pandemi sürecinden dolayı işlerimiz durma noktasına gelmişti. Dekorasyon mesleğine bağlı Nace kodlarıyla tadilat ve bütünleyici işler yapan üyelerimiz sezonluk çalışmaktadır. Pandemi sürecinde kısıtlamalar ve sağlık nedenleri ile insanlar evinde ve işinde zorunlu olmadıkça usta bile çalıştırmak istememiş, küçük çapta onarım ve tadilat işlerini de kendileri yapmışlardır. Dolayısı ile üyelerimizin işleri salgının başlangıcından bu yana bozulmuştur. Tamir ve tadilatlar nisan-mayıs gibi bahar aylarında başlar, eylül-ekim aylarına kadar sürer. Yaşanan pandemi sürecinde alınan tedbirler kapsamında tam kapanmada ve kısıtlama günlerinde evlerine kapanan insanlar salgından da çekindikleri için evlerine ve işyerlerine usta alamadı, bu süreç insanların, kendi tadilat tamirat işlerini kısıtlı da olsa kendilerinin yapmasını zorunlu kıldı. Bu durumda çoğu yapılması gereken tamirat-tadilatlar, boya badana ve dekorasyon işleri ertelendi. Ev ve işyerlerinde ertelenen badana-boya, duvar kağıdı, tadilat, tamirat, dekor-dekorasyon, banyo-mutfak aksesuarları, alçı-alçıpan, mantolama gibi işlerde ve tüm bu işlerin ekipmanlarının satışında bir artış bekliyoruz. Sezonda inşallah işler iyi olur, esnafımız da pandemi yaralarını, pandemiden kaynaklanan zararlarının bir kısmını karşılayabilir, bir nebze de olsa nefes alır."
Keçiören'de dekorasyon ve inşaat malzemeleri üzerine hırdavatçılık yapan Ankara Yağlıboya, Dekorasyon, Hırdavatçılar Esnaf Odası Başkan Vekili Fahrettin Aydemir de pandemi sürecinden dolayı zor bir süreç geçirdiklerini belirterek, "Bir yılı aşkın zamandır yaşanan pandemi ve beraberinde getirilen kısıtlamalar, ne yazık ki tadilat, tamirat, boya ve dekorasyon işi yapan ve bunlara ilişkin perakende ve toptan malzeme satan hırdavatçı esnafı olarak bizleri olumsuz etkiledi. Pandemiden dolayı ev ve iş yerlerinde tadilat yaptırması gereken ve bunu erteleyen kişiler, çoğunlukla bu sezen tadilat işlerine kalkışacaklar. Bu durumun piyasalara olumlu yansıyacak bir hareketlilik getireceğini bekliyoruz. Fayans, alçı ve çimento grubu, boyanın bütün malzemesi, hırdavat çeşitleri gibi malzemelere şimdiden talep yaşanıyor. Fiyatlara korkunç zam var. Bugün aldığımız bir malzemeyi yarın aynı fiyatlara alamıyoruz. Dolar yükseldikçe, fiyatlarımıza yansıyor, müşteriyle karşı karşıya kalıyoruz." ifadelerini kullandı.